2012 m. sausio 3 d.

Pirmasis gimtadienis! Ir šokoladiniai čili keksiukai.

Jau metus rašau Valgom Europą. Oho, kaip greit prabėgo laikas. 25 įrašai. Daugiau nei 50 receptų. Vienas labai įdomus tinklaraštininkų renginys. Viena neilga, bet be galo žavinga kelionė. Vienas straipsnis žurnale. Ir daug nuostabių realių ir virtualių pažinčių. Metai buvo puikūs!

Prisimenu, kaip praėjusių metų sausio 3 dieną, įkėliau pirmuosius savo įrašus. Oi kaip tuomet drebėjo širdelė. Buvo baisu, kad niekas neskaitys ar niekam nepatiks. Jei sąžiningai, juk mes blogeriai, dieviname tai ką darome, bet norime būti pastebėti ir skaitomi. Dar ir dabar pusę dienos išsišiepusi vaikštau, kai randu gražų komentarą ar laišką :)

Ko aš tik negaminau. Viriau čekišką česnakų sriubą (būtinai išmėginkite, jei peršalote). Ruošiau bulgariškas Šopska ir graikiškas duonos salotas. Kepiau Vienos šnicelį. Ir belgiškus vaflius. Bulvinius blynus, pagal baltarusišką receptą. Ir imperatoriškuosius Kaiserschmarrn, pagal austrišką. O metų pabaigoje iš naujo atradau tradicinius lietuviškus Kūčių ir Kalėdų valgius.

Labiausiai sužavėjusių valgių penketukas:
5. Juodos duonos, bruknių ir grietinėlės receptas. Nes kelia malonius prisiminimus apie kelionę į Rygą. Nes nėra įprastas mūsų kasdienėje virtuvėje. Nes jį tikrai verta išmėginti.
4.Tiranietiškas žuvies troškinys. Nes nusipirkus menkės mums nebekyla klausimas ką iš jos ruošti. Gaminau jau daug kartų ir nė karto nenuvylė.
3.Cikorija užkepta su sūriu ir kumpiu iš Belgijos virtuvės. Šis receptas mane nustebino labiausiai. Kokios skanios yra cikorijos! Neveltui vadinamos baltuoju auksu.
2. Pan con tomatte su Serrano kumpeliu iš Andoros virtuvės. Reikia tik kokybiškų produktų ir šiek tiek laiko, kad šis paprastas stebuklas atsidurtų jūsų lėkštėje. O paragavęs nori dar ir dar. Visa širdimi rekomenduoju.
1.Austriškas Linco pyragas. Jei atvirai, man šis pyragas pats skaniausias, kokį esu kepusi. Traški migdolinė plutelė ir kvapnus aviečių įdaras, tiesiog tobula. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad Linco pyragas yra seniausias žinomas pyragas pasaulyje. Jo receptas rastas 350 metų senumo knygoje. Įspūdinga ar ne?

Ech, geri, tikrai geri metai buvo. Tikiuosi ateinantys bus ne prastesni. O pabaigai... pamenate minėjau, kad užsikrėčiau keksiukų kepimo manija ir patys skaniausi man yra šokoladiniai čili? Štai jų receptas!

Šokoladiniai čili keksiukai


Keksiukams reikės:
3 kiaušinių
1 st. minkšto sviesto
1 st. cukraus
½ st. pieno
1 ½ st. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
100 g juodo šokolado
1 a.š. vanilės ekstrakto (aš naudojau tokį)
1 v.š. kakavos miltelių
1 a.š. malto čili pipiro

Glaistui reikės:
100 g juodo šokolado
20 g sviesto
1/3 puod. riebios (35 proc.) grietinėlės

Gaminimo eiga:
1.Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
2.Čili užpilkite ¼ st. verdančio vandens, išmaišykite ir leiskite pastovėti maždaug 10 min.
3.Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, sviestą ir cukrų iki lengvos, purios masės. Supilkite pieną ir vanilės ekstraktą, išmaišykite. Įsijokite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite. Juodą šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais (kartą mačiau, kaip Jamie Oliver‘is tai daro šokoladą daužydamas į stalą, pamėginkite, patiks :) ) ir kartu su kakavos milteliais sudėkite į tešlą, įpilkite pusę turimo čili vandenuko. Tešlą maždaug 2 min. plakite elektriniu plaktuvu, kol konsistencija pasidarys vientisa ir kreminė.
4.Keksiukų tešlą šaukštu (labai patogu tai daryti apvaliu ledų šaukštu) sudėkite į keksiukų kepimo skardą išklotą popierinėmis formelėmis. Kepkite 20 – 30 min.
5.Kol keksiukai kepa pasidarykite šokoladinį glaistą. Ant mažos ugnies, puodelyje storu dugnu, maišydami, ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Nukelkite nuo ugnies, supilkite grietinėlę ir likusį čili vandenuką, išmaišykite. Leiskite pastovėti 10 min.
6.Atvėsusius aptepkite šokoladiniu glaistu ir mėgaukitės minkštais, labai šokoladiniais ir švelniai „besikandžiojančiais“ keksiukais. Vaikučių jais turbūt nesužavėsit, bet suaugusiems šokoladoholikams tikrai turėtų patikti.

Receptas iš The cake mistress

Štai ir viskas ką norėjau papasakoti. Pirmas 2012-ųjų įrašas padarytas!

8 komentarai:

  1. Smagu, kad rašai :) dar daug metų tai daryk ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. sveikinimai mažuliuko gimtadienio proga :) labai patinka tavo blog'as, visada nekantraudama laukiu naujų įrašų. šaunuolė! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egidija, ačiū! Man labai malonu tai girdėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bet tai, nesakyk, smagu yra turėti daugiau kaip vieną gimtadienį? Su tuo ir sveikinu. Nepavark keliaut! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Insolente, žinai, tikrai labai smagu:) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikinimai ir nuo manęs! Tikrai šaunus blogas ir šaunūs metai buvo! :)

    AtsakytiPanaikinti