2013 m. gegužės 20 d.

Juodkalnijos virtuvė - paprasta ir jauki


Juodkalnija. Adrijos jūros pakrantė, kalnai, skaidrūs ežerai, upės, laivai, kanjonai, žvejai, siauros senamiesčio gatvelės ir mažos kavinės, kuriose rezervacijos nepriimamos. Gamta ir kultūra įspūdingos, tik maistas paprastas, nuoširdus, jaukus. Jaučiama Balkanų ir Viduržemio jūros šalių įtaka.

Kas valgoma Juodkalnijoje?
Šaltų užkandžių lėkštėje rasite džiovintos mėsos ir žuvies (paragaukite karpio), alyvuogių, vietinių sūrių ir, būtinai, duonos.
Sriubos. Tiek lengvi mėsos ar žuvies sultiniai, tiek sočios tirštos sriubos. Girdėjau, kad verta paragauti tirštą dilgėlių.
Šviežių daržovių salotos, itališko tipo pomidorų salotos. Mėgstami rauginti kopūstai, agurkėliai, keptų paprikų pagardai (ajvar).
Įdarytos paprikos, baklažanai, cukinijos, vynuogių lapų balandėliai.
Ėriena troškinta su pienu, kepta ant iešmų, mėsos kukuliai.
Prie Adrijos jūros būtina paragauti šviežios žuvies ir jūros gėrybių patiekalų.
Kukurūzų košė su sūriu ar jogurtu.
Grikių miltų makaronai su alyvuogių aliejumi.
Desertui – vaisiai ir džiovinti vaisiai, spurgos, kreminiai pyragai (šampita, krempita), turkiški saldumynai (baklava, tulumba).
Verdami gardūs džemai.
Geriama turkiška kava, granatų sultys, alus, vietiniai vynai ir slyvų brendis.

Aš gaminau grikių miltų makaronus su sūriu ir alyvuogių aliejumi, veršienos apkepėles su pienu, bei spurgas su obuoliais.

Grikių miltų makaronai su sūriu ir alyvuogių aliejumi
receptas iš The world cookbook for student's
 
Tradicinis patiekalas ruošiamas iš grikių makaronų, tyro alyvuogių aliejaus ir sūrio. Jei turite laiko ir noro, grikių makaronus gaminkite patys. Kitu atveju, tiks ir parduotuvėje pirkti. Nepamirškite, gamindami valgį iš vos kelių sudedamųjų dalių, rinkitės geriausius produktus, kokius tik galite rasti.

Reikės:
400 g grikių makaronų
150 g feta ar brinza sūrio
pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų

Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nepervirkite. Nupilkite vandenį ir palikite makaronus siete, kad nuvarvėtų. Dėkite į lėkštes, užpilkite alyvuogių aliejaus, uždėkite sūrio ir apibarstykite druska bei pipirais. 

Riešutinio poskonio grikių makaronai lėkštėje susidraugavo su minkštu feta sūriu ir lengvai karstelėjusiu alyvuogių aliejumi. Greit paruošiamas patiekalas, kuriam nereikia daug produktų, tad puikiai tinka greitai darbo dienos vakarienei.

Veršienos užkepėlės su pienu
receptas iš The world cookbook for student's


Šis receptas iš nedidelio Juodkalnijos miestelio, garsėjančio gera veršiena. Vietoj veršienos galite naudoti kiaulieną, vištieną ar kalakutieną.

Reikės:
900 g veršienos
1 morka
1 svogūnas
pundelis petražolių
1 lauro lapas
2 v.š. sviesto
3 kiaušiniai
2 p. pieno 3,5 proc. riebumo
1 p. pieno
druskos

Gaminimo eiga:
Veršieną supjaustykite nemažais gabalėliais, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Šalia sudėkite nepjaustytas morkas, svogūną, petražoles (palikite šiek tiek puošimui), lauro lapą ir druską. Virkite kol mėsa taps minkšta.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.Troškinimui orkaitėje rinkitės sunkų didelį indą ar kelis mažesnius indelius. Ištrinkite indą(us) sviestu. Sudėkite virtą mėsą. Kiaušinius šakute lengvai išplakite su grietine, pienu ir druska. Mėsą užpilkite kiaušinių mišiniu. Kepkite orkaitėje, kol viršus parus, maždaug 15 – 20 min. Puoškite petražolėmis.

Mėsytė minkšta, švelnaus skonio. Valgėme ją kasdienei vakarienei, bet ir išrankiausių svečių neturėtų nuvilti šios užkepėlės. Ateityje išmėginsiu su vištiena.

Spurgos su obuoliais (priganice)
paulaerbay receptas 


Priganice – aliejuje keptos mielinės tešlos spurgos. Šios, Balkanų regione populiarios spurgos, gali būti įdarytos obuoliais ar džemu, kartais patiekiamos su medumi ar jogurtu. 

Reikės:
2 v.š. cukraus
1 pakelis mielių (7 g)
2 v.š. vos šilto vandens
1 p. miltų
½ p. vos šilto vandens
saulėgrąžų ar rapsų aliejaus kepimui
1 obuolys
cukraus arba cukraus pudros

Gaminimo eiga:
Cukrų sumaišykite su 2 v.š. vos šilto vandens. Užberkite mieles ir palikite kelias minutes, kol mielės sugers vandenį, tuomet atsargiai pamaišykite ir palikite dar 5 min. Paviršiuje turėtumėte pamatyti nedidelius burbuliukus. Įpilkite ½ p. vos šilto vandens ir suberkite puodelį miltų. Išmaišykite ir palikite kelioms valandoms pastovėti, kol tešla pakils ir išsipūs dvigubai.

Nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų. Kol aliejus įkais, nedideliais gabalėliais supjaustykite obuolį. Odelės nenulupkite. Į tešlą meskite obuolio gabalėlį, 2 šaukštais paimkite įmestą obuoliuką apsivyniojusį tešla ir formuokite nedideles apvalias spurgas. Meskite jas į karštą aliejų ir kepkite kol iš abiejų pusių parus. Padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Apvoliokite cukruje ar cukraus pudroje.

Man juodkalnietišką desertą pagaminti pavyko tik iš 4 karto. Pirmas bandymas  - migdolų sausainiai neiškilo, antras – pyragas su kreminiu įdaru nesustingo, trečias – vėl tas nelemtas pyragas ir tik tuomet išmėginau šias spurgas. Jos buvo visai kitokios už, bent jau man įprastas, varškės spurgas. Panašesnės į mielinius blynus. Skaniausios dar šiltos.

Tiek šį kartą. Iki.

2 komentarai:

  1. Mano asociacijos su Juodkalnija - tai momentai is "Casino Royale"; nors filmuota tai tikriausiai net ne Juodkalnijoje; bet visitek isivaizduoju, kad ten turetu buti labai grazu;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, to filmo nemačiau, bet Juodkalnija tikrai labai graži!

    AtsakytiPanaikinti