Juodkalnija. Adrijos jūros pakrantė, kalnai, skaidrūs
ežerai, upės, laivai, kanjonai, žvejai, siauros senamiesčio gatvelės ir mažos
kavinės, kuriose rezervacijos nepriimamos. Gamta ir kultūra įspūdingos, tik
maistas paprastas, nuoširdus, jaukus. Jaučiama Balkanų ir Viduržemio jūros
šalių įtaka.
Kas valgoma Juodkalnijoje?
Šaltų užkandžių lėkštėje rasite džiovintos mėsos ir
žuvies (paragaukite karpio), alyvuogių, vietinių sūrių ir, būtinai, duonos.
Sriubos. Tiek lengvi mėsos ar žuvies sultiniai, tiek
sočios tirštos sriubos. Girdėjau, kad verta paragauti tirštą dilgėlių.
Šviežių daržovių salotos, itališko tipo pomidorų salotos.
Mėgstami rauginti kopūstai, agurkėliai, keptų paprikų pagardai (ajvar).
Įdarytos paprikos, baklažanai, cukinijos, vynuogių lapų
balandėliai.
Ėriena troškinta su pienu, kepta ant iešmų, mėsos
kukuliai.
Prie Adrijos jūros būtina paragauti šviežios žuvies ir jūros
gėrybių patiekalų.
Kukurūzų košė su sūriu ar jogurtu.
Grikių miltų makaronai su alyvuogių aliejumi.
Desertui – vaisiai ir džiovinti vaisiai, spurgos, kreminiai pyragai (šampita, krempita),
turkiški saldumynai (baklava, tulumba).
Verdami gardūs džemai.
Geriama turkiška kava, granatų sultys, alus, vietiniai
vynai ir slyvų brendis.
Aš gaminau grikių miltų makaronus su sūriu ir alyvuogių
aliejumi, veršienos apkepėles su pienu, bei spurgas su obuoliais.
Grikių miltų makaronai su sūriu ir alyvuogių aliejumi
receptas iš The world cookbook for student's
receptas iš The world cookbook for student's
Tradicinis patiekalas ruošiamas iš grikių makaronų, tyro
alyvuogių aliejaus ir sūrio. Jei turite laiko ir noro, grikių makaronus gaminkite patys. Kitu atveju, tiks ir parduotuvėje pirkti. Nepamirškite, gamindami valgį iš vos kelių sudedamųjų dalių, rinkitės geriausius produktus, kokius tik galite rasti.
Reikės:
400 g grikių makaronų
150 g feta ar brinza sūrio
pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nepervirkite.
Nupilkite vandenį ir palikite makaronus siete, kad nuvarvėtų. Dėkite į lėkštes,
užpilkite alyvuogių aliejaus, uždėkite sūrio ir apibarstykite druska bei
pipirais.
Riešutinio poskonio grikių makaronai lėkštėje susidraugavo su minkštu feta sūriu ir lengvai karstelėjusiu alyvuogių aliejumi. Greit paruošiamas patiekalas, kuriam nereikia daug produktų, tad puikiai tinka greitai darbo dienos vakarienei.
Veršienos užkepėlės su pienu
receptas iš The world cookbook for student's
receptas iš The world cookbook for student's
Šis receptas iš nedidelio Juodkalnijos miestelio, garsėjančio gera veršiena. Vietoj veršienos galite naudoti kiaulieną, vištieną ar kalakutieną.
Reikės:
900 g veršienos
1 morka
1 svogūnas
pundelis petražolių
1 lauro lapas
2 v.š. sviesto
3 kiaušiniai
2 p. pieno 3,5 proc. riebumo
1 p. pieno
druskos
Gaminimo eiga:
Veršieną supjaustykite nemažais gabalėliais, sudėkite į
puodą ir užpilkite vandeniu. Šalia sudėkite nepjaustytas morkas, svogūną,
petražoles (palikite šiek tiek puošimui), lauro lapą ir druską. Virkite kol
mėsa taps minkšta.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.Troškinimui
orkaitėje rinkitės sunkų didelį indą ar kelis mažesnius indelius. Ištrinkite
indą(us) sviestu. Sudėkite virtą mėsą. Kiaušinius šakute lengvai išplakite su
grietine, pienu ir druska. Mėsą užpilkite kiaušinių mišiniu. Kepkite orkaitėje,
kol viršus parus, maždaug 15 – 20 min. Puoškite petražolėmis.
Mėsytė minkšta, švelnaus skonio. Valgėme ją kasdienei vakarienei, bet ir išrankiausių svečių neturėtų nuvilti šios užkepėlės. Ateityje išmėginsiu su vištiena.
Priganice – aliejuje keptos mielinės tešlos spurgos.
Šios, Balkanų regione populiarios spurgos, gali būti įdarytos obuoliais ar
džemu, kartais patiekiamos su medumi ar jogurtu.
Reikės:
2 v.š. cukraus
1 pakelis mielių (7 g)
2 v.š. vos šilto vandens
1 p. miltų
½ p. vos šilto vandens
saulėgrąžų ar rapsų aliejaus kepimui
1 obuolys
cukraus arba cukraus pudros
Gaminimo eiga:
Cukrų sumaišykite su 2 v.š. vos šilto vandens. Užberkite
mieles ir palikite kelias minutes, kol mielės sugers vandenį, tuomet atsargiai
pamaišykite ir palikite dar 5 min. Paviršiuje turėtumėte pamatyti nedidelius
burbuliukus. Įpilkite ½ p. vos šilto vandens ir suberkite puodelį miltų.
Išmaišykite ir palikite kelioms valandoms pastovėti, kol tešla pakils ir
išsipūs dvigubai.
Nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų. Kol aliejus
įkais, nedideliais gabalėliais supjaustykite obuolį. Odelės nenulupkite. Į
tešlą meskite obuolio gabalėlį, 2 šaukštais paimkite įmestą obuoliuką
apsivyniojusį tešla ir formuokite nedideles apvalias spurgas. Meskite jas į
karštą aliejų ir kepkite kol iš abiejų pusių parus. Padėkite ant popierinio
rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Apvoliokite cukruje ar cukraus
pudroje.
Man juodkalnietišką desertą pagaminti pavyko tik iš 4 karto. Pirmas bandymas - migdolų sausainiai neiškilo, antras – pyragas su kreminiu įdaru nesustingo, trečias – vėl tas nelemtas pyragas ir tik tuomet išmėginau šias spurgas. Jos buvo visai kitokios už, bent jau man įprastas, varškės spurgas. Panašesnės į mielinius blynus. Skaniausios dar šiltos.
Mano asociacijos su Juodkalnija - tai momentai is "Casino Royale"; nors filmuota tai tikriausiai net ne Juodkalnijoje; bet visitek isivaizduoju, kad ten turetu buti labai grazu;
AtsakytiPanaikintiAušra, to filmo nemačiau, bet Juodkalnija tikrai labai graži!
AtsakytiPanaikinti