2011 m. gruodžio 18 d.

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Pats skaniausias aguonų pyragas.


Aš manau, kad pyragas kepamas Kalėdoms turi būti ypatingas. Nesupraskite manęs neteisingai, visai nebūtina turėti stebuklingų ingredientų ar daug laiko. Reikia tik gero recepto, puikios nuotaikos ir, žinoma, žiupsnelio meilės. 

Nuoširdžiai tikiuosi, kad nei geros nuotaikos, nei meilės Jums netrūksta. O puikiu ir daug kartų išbandytu receptu pasidalinsiu aš.

Receptą radau jau ne kartą minėtoje, nuostabioje etnologės N. Marcinkevičienės knygoje „Metai už stalo“. Taip pat, juo, savo antrojoje knygoje „Metai Beatos virtuvėje“ pasidalino ir Beata. Tikrai ne veltui. Šis pyragas yra nuostabus. Drėgnas, minkštas... tiesiog nuodėmingai skanus!

Aguonų pyragas


Reikės:
150 g aguonų
4 kiaušinių
200 g cukraus
100 g maltų džiūvėsių
½ a.š. cinamono
450 g riebios grietinėlės
250 g cukraus
migdolų drožlių arba smulkintų riešutų

Gaminimo eiga:
1.Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pernakt. Ryte į sietelį įtieskite marlės ar patvarių popierinių rankšluosčių, sudėkite į jį aguonas ir gerai nuvarvinkite vandenį. Jas kelis kartus permalkite mėsmale ar gerai sutrinkite maisto smulkintuve.
2.Kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakite su 200 g cukraus, kol pabals. Maišydami, mediniu šaukštu, supilkite į aguonas. Suberkite džiūvėsėlius, cinamoną ir vėl gerai išmaišykite.
3.Baltymus išplakite iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai, dėdami po keletą šaukštų įmaišykite į aguonų masę.
4.Paruoštą masę supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Man patinka kepti pailgoje kampuotoje, o iškepusį pyragą supjaustyti nedideliais, saldainių dydžio gabalėliais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min. Ar iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku.
5.Prieš pyragui baigiant kepti, pasiruoškite grietinėlės užpilą. Į didelį puodą supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Maišydami užvirinkite ir virkite apie 15 – 20 min., kol masė pasidarys panaši į kondensuotą pieną.
6.Iškepusį, dar šiltą pyragą išverskite ant padėklo ar tortinės, subadykite mediniu iešmeliu ir sulaistykite grietinėlės kremu. Supylus maždaug pusę grietinėlės, ji nustos gertis. Likusią jos dalį dar šiek tiek pavirinkite, kol ims gelsvėti. Tuomet supilkite ant pyrago viršaus ir išlyginkite. Viršų apibarstykite migdolų drožlėmis ar smulkintais riešutais. 


PAPILDYTA
Mielieji, visiems linkiu gražių, šiltų ir ramių Kūčių bei linksmų Kalėdų. Ačiū, kad užsukate, skaitote, komentuojate ir palaikote :) 

26 komentarai:

  1. Tobulas šis pyragas!!! aš praeitais metais kepiau...ruošiuosi ir šiom Kalėdom kepti jį:)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi jį jau numačiusi išbandyti Kalėdoms :) Sakykite, skanesnis jis iškart, "tos pačios dienos kepimo" ar geriau iš vakaro kepti ? :) Ir nurodytam pyrago kiekiui kokio skersmens apvalią skardą (tortinę) geriau naudoti? Kažkur esu radusi šitą receptą iš dvigubos porcijos, bet gal ir šios pakaks? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kiek maždaug yra 100 gr. džiūvesėlių? Aš neturiu svarstyklių...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ineta, bet tikrai tobulas :) Kepsiu ir aš šiemet dar.

    Karolina, ar išmėginai, patiko? :)

    Anonimiškas1, pyragas skanus ir tą pačią, ir nė kiek nesuprastėja kitą dieną. Aš kepčiau nedidelėje 18 ar 22 cm skersmens skardoje. Jei norite dviejų tortų, tiesiog naudokite dvigubai daugiau produktų. Jei šeima didelė, vieno tikrai gali neužtekti:)

    Anonimiškas2, džiuvėsėlių dėkite maždaug 3/4 standartinės (250 ml) stiklinės

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki :) norėčiau išbandyti Jūsų pyragą Kalėdoms, bet su grietinėle retai gaminu, tada gal galite patarti kokią geriausia naudoti,t.y. kokios firmos, procentų? Žinau,klausimas kvailokas, bet nesinori susigadinti skanumyno :)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki. Nėra labai svarbu kurio gamintojo grietinėlę naudosite, svarbiausia, kad ji būtų riebi 35 ar 36 proc. Skanaus pyrago ir gražių švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba diena, ar si pyraga saldytuve laikyti? per kucias padarysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. na , ir as issikepiau pyraga, skanus, bet velniskai saldus...

    AtsakytiPanaikinti
  9. O jei vietoj grietinėlės naudoti kondensuotą pieną kaži labai didelis skirtumas būtų?:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba diena, Doloresa, aš šio pyrago šaldytuve nelaikiau. Skanaus :)

    Saule, esu kažkada dariusi ir su kondensuotu pienu, gavosi puikiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O jei neturi tiek laiko, kad laikyti aguonas užmerktas pernakt, kiek laiko maždaug joms pakaktų? Ar būtina laikyti visą naktį? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O jei neturi tiek laiko, kad laikyti aguonas užmerktas pernakt, kiek laiko maždaug joms pakaktų? Ar būtina laikyti visą naktį? :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tikiuosi nepavėlavau su atsakymu. Palaikykite bent 2 val. :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. sveiki, noriu paklausti del aguonu, jei jos sumaltos, tai mirkyti jas ir visas kitas proceduras su maltom atlikti kaip su nemaltomis?
    dekui

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ar aguonoms malti tinka blenderis?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Įdomu ir man ar galima daryti su paruostom jau aguonomis.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Įdomu ir man ar galima daryti su paruostom jau aguonomis.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ir man įdomu kaip dėl alvo aguonų????

    AtsakytiPanaikinti
  19. Man atrodo jog cia tas pats receptas kaip ir beatos. Jug ir autore mini is kokios knygos :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Man atrodo jog cia tas pats receptas kaip ir beatos. Jug ir autore mini is kokios knygos :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Gavosi puikiai, labai labai skanus, sis pyragas dabar tapo tradicinis kaledu desertas.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Kepsiu 2tra karta:) pries tai dariau is 2gubos normos, dabar darysiu is 3gubos:) pats skaniusias kada nors valgytas pyragas!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Ar galima naudoti sumaltas aguonas. Uzpilti karsti vandeniu

    AtsakytiPanaikinti