2012 m. rugsėjo 25 d.

Back home...

Yra 3 dalykai apie kuriuos noriu papasakoti. 


Pirmas. Klaipėda. 
Grįžome gyventi į Klaipėdą. Dėl to labiau džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu. Vilniuje buvo gerai. Gerai ir Klaipėdoje. Aišku, kraustantis ir viską keičiant kiek pavargsti, bet man patinka gyventi nežinant kur būsi ar ką veiksi po pusmečio... ir kaip sakydavo mano eks kirpėjas „svarbiausia daryti tai ką mėgsti, visai nesvarbu kur“.


Antras. Tai kas jūroje.
Klaipėdoje yra keli nuostabūs dalykai. Vienas jų, žinoma, jūra, kurios būdama Vilniuje beprotiškai pasiilgdavau. O kitas – šviežia žuvis, kurią dabar visai nesudėtinga nusipirkti iš vietinių žvejų. Patinka man jie. Tokie paprasti. Greit papasakos kokia žuvis turi daugiau kaulų, kokių išvis geriau nepirkti, kada kas pagauta. Pirmą kartą nusipirkom kelis gražuolius ešerius ir kepėme druskoje. O šį savaitgalį pagriebėme dvi nemažas menkes. Vieną išsikepėme tradiciškai su traškia plutele, o iš kitos gaminau totorišką užkandį, pagal Virtuvės mitų griovėjus. Tai yra trečias dalykas apie kurį norėjau papasakoti.

Tai gi, trečias. Knyga.
Neseniai nusipirkau Virtuvės mitų griovėjų knygą "7 ingredientai". 
Labai patiko nuotraukos. Mano nuomone tai pati gražiausia kada nors išleista lietuviška knyga apie maisto gaminimą. Jei kada parašyčiau savo receptų knygą (juk pasvajoti galima :)), norėčiau, kad jos fotografas būtų Robertas Daskevičius. Receptai knygoje modernūs, tačiau aiškūs ir lengvai pagaminami. Gal ne visi mano skonio, bet yra tikrai puikių. Vienu mūsų mėgstamiausiu jau tapo „orkaitėje kepti varškėtukai su rozmarinais“. Naujausias atradimas - totoriškas menkės užkandis.

                    Totoriškas menkės užkandis
                  receptas iš Virtuvės mitų griovėjų "7 ingredientai"

Labai mėgstu žalios žuvies užkandžius, tad vos pamačiusi šį receptą žinojau - gaminsiu. Padariau vieną nedidelį pakeitimą. Kalendras, kurių nuoširdžiai nemėgstu, pakeičiau bazilikais.

Reikės:
300 g menkės filė
1/2 aitriosios paprikos
1 citrinos 
4 v.š. alyvuogių aliejaus
šviežių bazilikų lapelių 

Gaminimo eiga:
Menkės filė supjaustyti mažais gabalėliais (teks šiek tiek pavargti, bet tikrai verta). Aitriąją papriką supjaustyti griežinėliais. Juos sumaišyti su menkės gabalėliais, tarkuota citrinos žievele ir sultimis, alyvuogių aliejumi ir bazilikų lapeliais. 
Skanaus!

9 komentarai:

  1. kalendrų ir aš nuoširdžiai nekenčiu :D labai smagiai pasakyta :)
    o aš neseniai bandžiau žalią karoso tartarą su svogūnu smulkintu, šv. krapais ir citrinos sultimis, išties labai patiko!karosas ežerinis ir pats šviežiausias buvo, tad nebijojau bandyt:)
    laaabai domina tie varškėtukai su rozmarinu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika sugrįžus į vėjų miestą;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jurga, labai skaniai skamba karoso tartaras, jei pasitaikys proga, tikrai išmėginsiu :)

    Rima, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, vat ir vėl papildysi ir taip menkas klaipėdiečių blogerių gretas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, papildysiu, gal gerai visai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Renata, pavydas :) Kai būsiu Klaipėdoje, būtinai reiks pamėginti gaut tos šviežios žuvies. :) Šis receptas labai sudomino, bet be šv.žuvies neverta nei mėginti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. mmmmmmmm!!!!!! skanumelis+alus :))

    AtsakytiPanaikinti