2012 m. birželio 14 d.

Ispanų virtuvė. Fideua, Salmorejo ir Sangria.


Ispanų virtuvė yra žinoma kaip tūkstančių įvairiausių skonių ir valgių meka. Šviežios jūros gėrybės, saulėje prinokusios daržovės ir vaisiai, karštis ir siesta po sočių pietų. 

Ispanija padalinta į 17 autonomiškų regionų, kurių klimatas, kultūra ir, žinoma, virtuvė skiriasi vienas nuo kito.

Andalūzijoje auga nuostabiausi alyvmedžiai, iš kurių spaudžiamas alyvuogių aliejus. Pusryčiaudami vietos gyventojai paskrudintą šviežią duoną pašlaksto keliais lašeliais šio aliejaus ir mėgaujasi su puodeliu kavos. Iš Andaluzijos kilo pasaulyje mėgstamos šaltos sriubos - gaspačo ir salmorejo. Ten geriamas cheresas.

Riochos (La Rioja) regionas visame pasaulyje žinomas, dėl gaminamo vyno.

Aragono regionas žymus Jamon Serrano ir ėrienos patiekalais.

Galijoje kepamas Šv. Jokūbo pyragas su migdolais, kurio receptas sukurtas dar viduramžiais. Pyrago viršus apibarstomas cukraus pudra, uždėjus Šv. Jokūbo kryžiaus trafaretą.

Valensijoje sukurtas, turbūt, garsiausias Ispanijos valgis – paella, gaminamas iš ryžių, jūros gėrybių ir mėsos. Iš Valensijos kilo ir dažnai makaronų paella pavadinama - fideua. Sakoma fideua išrado Valensijos žvejai. Jie vietoj ryžių naudojo ilgus, plonus makaronus (fideus), bei žuvį, kurios nesitikėjo parduoti. Fideua žvejai gamindavo senose porcelianinėse praustuvėse laivo denyje.

Fideua
4 – 6 porcijos

 
Reikės:
700 g krevečių (su galvytėmis ir uodegytėmis)
450 g baltos žuvies
450 g ilgų makaronų (ieškokite ploniausių kokius galite rasti)
2 pomidorai
2 l žuvies sultinio
keli žiupsneliai šafrano
1 a.š. maltos paprikos
2 sk. česnako
alyvuogių aliejaus


Gaminimo eiga:
1.Fideua geriausia gaminti paella keptuvėje, tačiau tiks ir bet kokia gili ir plati keptuvė. Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir jame apkepinkite krevetes. Keletą krevečių išimkite ir atidėkite, jas vėliau uždėsite ant jau paruošto patiekalo. Tuomet, jei trūksta, įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir iki rudumo apkepinkite žuvį.
2.Pomidorus nulupkite, išimkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais. Dėkite į keptuvę su krevetėmis ir žuvimi. Ant mažos ugnies patroškinkite 5 min. Tuomet įberkite žiupsnelį šafrano, šaukštelį maltos paprikos ir šiek tiek druskos. Išspauskite česnakus.
3.Galiausiai į keptuvę sudėkite makaronus (juos galite palaužyti, kad būtų smulkesni, galite ir nelaužyti) ir gerai pamaišykite. Užvirinkite žuvies sultinį ir užpilkite ant makaronų. Ant vidutinės ugnies virkite 20 – 25 min.
4.Lieka tik pradžioje atidėtas krevetes uždėti ant paruošto patiekalo viršaus ir patiekti. O tuomet mėgautis, mėgautis ir dar kartą mėgautis. 

Receptas iš nuostabios Colman Andrews "Catalan Cuisine"

P.S. fideua patiekiama su citrinų griežinėliais ir allioli padažu. Pas mus ji buvo labai laukiama ir tuoj pat pagriebta. Vos spėjau nufotografuoti. Ką jau kalbėti apie padažo ruošimą :)


Salmorejo - šalta pomidorų ir duonos sriuba
Salmorejo – tai šalta pomidorų ir duonos sriuba iš Kordobos miesto, Andalūzijoje. Jai pagaminti reikia vos kelių produktų – pomidorų, duonos, alyvuogių aliejaus, česnako, acto ir druskos. Salmorejo dažniausiai gardinama kiaušiniais ir Serrano kumpeliu. Ispanai šią šaltą sriubą valgo mirkydami į ją duoną. 

Reikės:
900 g prinokusių pomidorų, jų sezono metu arba 2 skardinės (po 400 g) kokybiškų konservuotų pomidorų
1 p. baltos duonos (gali būti padžiuvusi)
2 sk. česnako
1 v.š. chereso acto
½ p. tyro pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus (extra virgen)
druskos
keli griežinėliai Serrano kumpio
1 – 2 kietai virti kiaušiniai

Gaminimo eiga:
1.Nuo duonos nulupkite pluteles (jų nereikės). Duoną, kartu su smulkintomis česnako skiltelėmis sumalkite blenderiu. 
2.Jei naudojate šviežius pomidorus, juos nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite dideliais kubeliais. Šviežių pomidorų kubelius ar konservuotus pomidorus (su visu skysčiu) dėkite prie duonos ir blenderiu malkite iki vientisos konsistencijos. 
3.Iš lėto, maža srovele supilkite alyvuogių aliejų, nenustodami darbuotis blenderiu. Pagardinkite žiupsneliu druskos, chereso actu. 
4.Prieš ragaudami, sriubą kelias valandas palaikykite šaldytuve. Patiekdami apibarstykite Serrano kumpio ir kiaušinių kubeliais. 
P.S. salmorejo nusprendžiau išmėginti perskaičiusi, kad ji dažniausiai patinka net tiems, kurie nemėgsta gazpacho. Ši, pomidorų ir duonos sriuba yra tirštesnė, ryškesnio skonio ir malonesnės tekstūros. 
Sangria
Sangrija – tai ispaniškas gėrimas, gaminamas iš raudono vyno sumaišyto su stipriaisiais alkoholiniais gėrimais ir vaisiais.
Vynas. Tradiciškai naudojamas lengvas raudonas (ne veltui pavadinimas sangria, kilo iš ispaniško žodžio sangre, reikškiančio kraują), tačiau kartais jis pakeičiamas baltu vynu. Teko matyti ir tokių varinatų, kur stipresnis raudonas vynas maišomas su lengvu baltu. Nealkoholinei sangrijai paruošti, vietoj vyno naudokite vynuogių sultis.
Stiprieji alkoholiniai gėrimai. Jų pilama nedaug. Reikalingi, dėl skonio ir, jei yra poreikis, padidina gėrimo stiprumą. Tradiciškai į sangriją pilamas brendis, tačiau vietoj jo gali būti naudojamas romas, likeris ar viskis. 
Vaisiai. Dažniausiai naudojami vaisiai – apelsinai, citrinos, žaliosios citrinos, obuoliai, persikai, melionai, ananasai, vynuogės, kivi, mango, taip pat įvairios uogos. Kai kuriuos vaisius supjausčius nedideliais gabalėliais galima užšaldyti ir naudoti jų ledukus. Sangrijai paruošti taip pat gali būti naudojamos vaisių sultys.
Saldikliai. Saldinama cukrumi, cukraus sirupu ar medumi. Saldiklių galima ir visai nenaudoti.
Putojantys gėrimai. Tai gazuotas mineralinis vanduo ar gaivieji gėrimai, putojantis vynas, šampanas. Jie naudojami siekiant paruošti gaivesnę sangriją, puikiai tinkančią karštoms vasaros dienoms. Pažįstama ispanė sakė, kad dabar putojantys gėrimai dažnai naudojami sangrijai gaminti, nors autentiškame recepte jų nėra.
Tai gi, fantazuokite, maišykite ir gaivinkitės. O štai mano mėgstami alkoholinės ir nealkoholinės sangrijos receptai.
Sangria
Reikės:
1 butelio lengvo sauso raudono vyno
100 ml brendžio
1 st. apelsinų sulčių 
4 v.š. cukraus (dėkite daugiau, jei mėgstate saldžiau)
1 žaliosios citrinos
1/2  apelsino
1 persiko
ledukų
*kai noriu lengvesnės ir gaivesnės sangrijos, dar įpilu 2 st. gazuoto mineralinio vandens
Gaminimo eiga:
1.Vaisius supjaustykite plonomis riekelėmis arba kubeliais. Užpilkite cukrumi. Supilkite vyną, brendį, apelsinų sultis ir maišykite kol cukrus ištirps. Kelioms valandoms ar visai nakčiai dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekiant, jei naudojate, supilkite gazuotą mineralinį vandenį, įdėkite ledukų. 
Nealkoholinė sangrija
Reikės:
500 ml vynuogių sulčių
1 st. apelsinų sulčių
500 ml gazuoto mineralinio vandens
4 v.š. cukraus
1 žaliosios citrinos
1/2 apelsino
saujelės vynuogių
ledukų
Gaminimo eiga:
1.Vaisius supjaustykite plonomis riekelėmis ar kubeliais. Užpilkite cukrumi. Supilkite vynuogių ir apelsinų sultis ir maišykite kol cukrus užtirps. Kelioms valandoms ar visai nakčiai dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekiant, supilkite gazuotą mineralinį vandenį, įdėkite ledukų.
Skanios sangrijos ir gražaus savaitgalio!

2 komentarai:

  1. Mielai įsikraučiau į lėkštę net ir po pusryčių. Krevetėėės - vien dėl jų :)

    AtsakytiPanaikinti