2011 m. lapkričio 29 d.

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. "Auselės".


Vakar, pykdama ant vis neateinančios žiemos, įsijungiau kalėdinės muzikos ir gaminau „auseles“. Iš paprasčiausios miltinės tešlos. Į vidų dėjau išvirtų, susmulkintų ir kartu su svogūnu pakepintų grybų. Kantriai užraičiau kraštelius ir viriau aliejuje. Buvo laaabai skanu! Už idėją ačiū Miglei ir Jurgai :)


Apie tešlą. „Auselės“ gaminamos iš paprastos miltinės (miltai+vanduo+druska) arba mielinės tešlos. Dažniausiai naudojami kvietiniai miltai, kai kuriuose regionuose būdavo pridedama ruginių ar grikinių. Į tešlą galima įmušti kiaušinį ar įdėti šaukštą grietinės (nors, laikantis tradicijų, per Kūčias to daryti nereikėtų).

Keli įdarų variantai:
Džiovinti grybai + svogūnas + džiūvėsėliai
Troškinti kopūstai
Silkė + burokėlis + svogūnas
Maltos aguonos + cukrus + džiūvėsėliai
Trintos spanguolės ar bruknės + cukrus
Uogienė (pvz. aviečių)
Džiovinti virti obuoliai + cukrus

Paruošimo būdas. Verdama vandenyje arba aliejuje. 

Saldžios „auselės“ valgomos su cukraus sirupu, aguonpieniu ar miešimu. Nesaldžios su aliejuje pakeptais svogūnais,  grybų nuoviru, barščiais. 

Patarimas. Kad Kūčių dieną nereikėtų kankintis gaminant „auseles“, protingiausia būtų jas padaryti anksčiau ir užšaldyti. 

P.S. Atleiskite už lakonišką tekstą. Šiandien „nesirašo“, bet labai norėjau parodyti, kad pagaliau „auseles“ pagaminau :)
P.P.S. Mieli maisto tinklaraštininkai, jei dar negirdėjote (nors tikriausiai tokių nebėra) užsukite pas Viktoriją ir sudalyvaukite šventinėje „Kalėdų senelis slapukas“ akcijoje. Laukiu nesulaukiu.
P.P.P.S. Viilniečiai, nepraleiskite Kokono organizuojamos mugės „Menų spaustuvėje“, kuri įvyks jau šį penktadienį. Prisidėkite prie gražios akcijos, kurios metu turėsite galimybę padėti išleisti knygutes vaikučiams, pasaulį matantiems ne akimis.

14 komentarų:

  1. Va šitos auselės, tai ant mūsų Kūčių stalo yra būtinos. Jas įdarome džiovintais grybais keptais su svogūnais, o salžiam variantui, maltomis aguonomis su cukatais. Be jų net neįsivaizduoju Kūčių!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oooo, tokias 'auseles', na gal ne 'auseles', o tiesiog nedideles bandutes su grybais visad kūčioms gamindavo mano močiutė, ak kaip pasiilgau jų :) turbūt ir man reiks raitotis rankoves :)) pas Tave atrodo labai skaniai!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, labai skaniai turėtų būti su aguonomis ir cukatais, norėčiau paragauti :)

    Reda, ačiū! Tikrai, dabar jau drąsiai galiu sakyti, kad nors ir užima laiko "auselių" gaminimas, bet verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. jamy, ačiū už įrašą;) tįsta seilė.. prigriebčiau dabar tavo auseles!
    tik nelabai supratau, pagal kurią tešlą tu kepei? tą su mielėm? ir kaip, ar patiko bandelės?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurga, tai tau ačiū :) Šįkart kepiau iš paprastos miltinės tešlos. Kitą kartą bandysiu mielinę. O patiko net labai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. nepyk, kad klausinėju, bet ir pati noriu pamėgint tokį variantą.
    ar nebuvo sunku dirbti su tokia tešla, nesitraukinėjo, nebuvo sunku kočioti?
    ir dar dėl riebalų: panašu, jog minimaliai prisigėrė juos verdant aliejuj, tai tokiu atveju labai džiugu.
    reiks man mėgint daryt tokią tešlą, tik dar papildomai ruginių miltų įmaišyt :)
    panašu, jog gėris!:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jurga, man malonu atsakyti:) Su tešla dirbti buvo visai paprasta. Ją gaminau iš 2 st. miltų, šiek tiek mažiau nei stiklinės vandens ir žiupsnelio druskos. Kočiojosi gana lengvai, su mieline daugiau vargstu dažniausiai:)
    Riebalų prisigėrusios nebuvo. "Auseles" sudėjau į gerai įkaitusį aliejų. Viriau ant gan didelės ugnies. Esu skaičiusi, kad kai į aliejų, kuriame verdami koldūnai, virtinukai ar, šiuo atveju "auselės", įpilama šiek tiek acto, jie neprisigeria riebalų. Nebandžiau, bet gal kam padės:)
    O šiaip tai tikrai gėris:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėkingas už receptą, būtinai Kūčioms pagaminsiu ir namiškius nustebinsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip gailiuos, kad neturiu džiovintų grybų, nes pamenu močiutė su tokiais darydavo. Et nostalgija tiems laikams, kai prie Kūčių stalo susirinkdavo visa plati giminė...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mindaugai, nėra už ką, kad tik patiktų:)

    Indre, sunku su tais džiovintais grybais.. bet svarbiausia, kad būtų artimi žmonės šalia:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. šį savaitgalį pabandymui prieš šventes kepiau mielinius pyragėliu su obuoliais net iš trijų tešlos rūšių skirtingų: mielinės (truputėlį šiltas vanduo+miltai+cukrus+mielės+druska), paprastos miltinės(šaltas vanduo+druska+miltai) ir plikytos(1 stiklinė miltų+druska+1 a.š.aliejaus+1/3 stiklinės verdančio vandens.
    man lengviausiai dirbt buvo su plikyta tešla, labai maloniai kočiojos, nesitraukinėjo. tik pakankamai ilgai kepė, o ir storoka buvo iškepusi. tačiau pastovėjus buvo skanu: obuolių įdaras buvo minkštas ir malonu buvo krimstelt tokios tešlos čiut storesnės. beje, man skonis pasirodė toks kaip sviestinės riebios tešlos ar kokios su grietine gamintos, nors kad nieko pan nedėta. na tokia kažkokia riebi buvo..
    mielinė irgi neblogai pavyko: pakildinus ir iškepus tapo minkšta, lengvai puri. o dirbti tai kaip su visom mielinėm tešlom sekės: kartais traukias, grįžta atgal, todėl reik turėt kantrybės. bet kad visąlaik neprašausi su ja gamindamas, bent jau kitiems patiks kad ji tokia "tešlinė", minkšta, puri ir yr tos tešlos ką pavalgyt:D gal ir aliejaus beverdant nemažai prisigėrė.
    o man tai gal labiausiai skoniu patiko paprasta miltinė. tokie traškūs pyragėliai išėjo, su mažučiais oro burbuliukais,plonyčiai. greičiausiai iš visų pyragėlių iškepė, niekad nebuvo žalia tešla, riebalų minimaliai įsigėrė. tokie traškūs :) tik kol miltų normaliai nebėriau, sunkiai kočiojos, lipo, o vėliau lyg ir nieko. reikėjo įprast. dar gerai, kad iš tokios tešlos gali ir kept aliejuj, ir virt vandeny, jei neapsisprendi, kaip gamint. liuks, tik gal šie pyragėliai būtų sunkiai įkandami vyresniems žmonėms, gal per kieti.nzn.. man tai labai patiko.
    galėjaus, kad nedariau su kopūstų ar grybų įdaru. tik su tarkuotais obuoliais+cinamonas+cukrus. per saldu ir man ne tas. va jei būtų buvę anie, tai būčiau nei vieno nepalikus. būtinai per kūčias visus kartosiu tik jau ne su obuoliais: o su daaaaug grybų, su kopūstais! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jurga, oho net iš 3 skirtingų tešlų! Kokia šaunuolė. Jau kurį laiką galvoju išsikepti "auseles" iš mielinės tešlos, bet dabar labai sudominai papasakojusi apie plikytą. Per Kūčias vėl kepsiu miltinius ir galvoju kuriuos dar. Ką patartum?
    Dėl įdaro. Gal reikėjo pabandyti su džiovintais virtais obuoliais? Man dar labai skaniai skamba trintų spanguolių su cukrumi įdaras :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. iš tikrųjų, tai tas tešlas nesunku visas pasiruošti ir išbandyt, juo labiau, kad visi produktai patys paprasčiausi, tik mielinė tešla reikalauja laiko, jog pakiltų. o kitas gali gaminti iš karto ir naudot, neužima daug laiko. tik su plikyta reiktų nedelst labai, nes vėliau ji pradeda sausėti, džiūti ir nebetaip jau su ja gera dirbt. o šiaip plikytą tešlą lengva kočiot, nelimpa prie paviršiaus, elastinga..
    nzn, aš tai per Kūčias tikrai vėl darysiu iš tavo siūlytos paprastos tešlos, dar iš mielinės, ir jei nieks nesutrukdys (ar nieks neburbuliuos, kad kiek aš galiu žaist su tais pyragėliais visąlaik:D), užsimaišysiu ir plitytos tešlos. jas visas planuoju daryt su nesaldžiais įdarais ir virt aliejuje, o iš paprastos miltinės ir plikytos dar tuo pačiu noriu išbandyt ir virdama kaip virtinukus (alia koldūnus vandeny).
    net nzn, aš tai kažkaip dėl tų obuolių abejoju, galvoju, gal jie per daug man skysti buvo ir daug sulčių leido kepdami.. ar aš į juos per daug cukraus įbėriau. kažkaip nelabai man patiko. o ta mintis su spanguolėm tai labai įdomi pasirodė ;) pamėgink su plikyta tešla pasigaminti :) ji tokia iš pradžių traški turėtų būti, o vėliau čiut suminkštėt. bet nebus kieta tikrai. o tas rūgštumas turėtų būt super, jei dar žiupsnelį cinamono ;) paprasta tešla labiau tokia “trakšt” ir “krimst” :D.
    o su mieline siūlyčiau irgi pamėgint kažką. tik reik nusiteikt su ja truputuką daugiau padirbt, nes kartais sunku atitaikyt miltų kiekį, tai ji ar lips, ar trauktis gali. bet lašelis kantrybės ir yra rezultatas-minkštos, purios bandelės ar pyragėliai :) labai raginu pamėgint! Aš jas gamindama net nesibaiminu, jog bus per kietos ar neįkandamos, nes jos juk su mielėm, tad minkštutės 
    beje, aš tąsyk viską gaminau iš maždaug po stiklinę vandens, tai ir nedideli kiekiai išėjo, o pabandymui visai įdomu buvo :)
    tai štai, man atr, jei norisi tešlos daugiau, tai tada geriau gaminti su paprasta tešla, o jei norisi "miltinio" pyragėlio-mielinę ar plikytą (tik man jo skonis pasirodė panašus į sviestinę tešlą). o iškepusius visus greit sudorojom 

    AtsakytiPanaikinti
  14. Žinai, įkalbėjai, ruošiu visas :D Tik ne Kūčių dieną, o anksčiau ir užšaldysiu. Būtinai išmėginsiu ir spanguolių įdarą.

    Ir dar - man patiko apibūdinimas "trakšt" ir "krimst" :))

    AtsakytiPanaikinti