2011 m. lapkričio 9 d.

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Spanguolių kisielius.

Senamiestyje jau pakabino šventines lempučių girliandas. Parduotuvėse galima rasti advento kalendorių, žaisliukų eglutei ir daug smagių blizgančių niekučių. Tik sniego trūksta, bet mano nuojauta sako, kad ilgai laukti neteks. Greit ateis žiema!

Toliau tęsiu temą apie lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgius. Be kokio gėrimo neįsivaizduojate šventinio stalo? Aš - be kisieliaus. Būtinai spanguolių. 

Spanguolių kisielius

Spanguolių kisielius Lietuvoje pradėtas virti XX a. pradžioje (prieš tai buvo verdamas kisielius iš avižų). Maždaug tuo metu imti gaminti gėrimai su krakmolu ir cukrumi. Cukrus buvo brangus, todėl spanguolių kisielius buvo retas valgis, skirtas tik ypatingoms šventėms. Spanguolės ant Kūčių stalo simbolizuoja miško gėrybes. Buvo tikima, kad jos apsaugo nuo priešų.


Reikės:
1 st. spanguolių
1,5 l vandens
6 v.š. krakmolo
cukraus (pagal skonį)
gvazdikėlių

Gaminimo eiga:
1.Spanguoles perrinkti ir sutrinti medine grūstuve ar šaukštu. Per marlę išspausti sultis. Atidėti.
2.Tirščius užpilti vandeniu, įdėti keletą gvazdikėlių ir pavirinti.
3.Perkošti, įdėti cukraus ir iš naujo užvirti. Tuomet po truputį, nuolat maišant supilti šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą. Dar kartą užvirinti. Nukelti nuo ugnies ir supilti spanguolių sultis.
4.Kad ant vėstančio kisieliaus neužsitrauktų plėvelė, pabarstykite cukrumi.

„Pats mėgstamiausias mūsų, vaikų, desertas buvo spanguolių kisielius su grietinėle. Iš šviežių spanguolių ir krakmolo išvirdavo, kiek tirštesnį nei įprastai, kisielių. Verdant, visuomet, įdėdavo gvazdikėlių. Atšalusį apipildavo riebia grietinėle. Neplakta, paprasta.“ – pasakojo man močiutė. Gal susigundysite pamėginti?

7 komentarai:

  1. as irgi sventems verdu spanguoliu kisieliu, o siaip labai megstam iv. uogu kisieliu (kaip tik idejau i bloga) :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš Kūčių stalo neįsivaizduoju be "auselių" su džiovintų grybų įdaru (tokie tarsi dideli koldūnai) iš kvietinių ir ruginių miltų. O kisielius, žinoma, irgi. Tik per Kūčias ir tenka jo skanaut.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Neringa, uogų kisieliaus nesu virusi, einu pas Tave žiūrėti kaip atrodo :)

    Migle, o mūsų šeimoje "auselių" niekada negamindavo. Gal galima receptą į el.paštą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Migle, ir man butu lb idomu suzinot ta receptuka!
    laukiu nesulaukiu ir as jau kuciu, kai vel, kaip ir kasmet kepsim-virsim aliejuj bandeles. man skaniausios su grybais! dar gal ir kopustu; aguonu; avieciu uogienes. apsivalgymas! noris dabar pat! per sventes man daugiau nieko ir nereik, valgau sias bandeles pilna burna :D
    o tavo recepta suzinot/ismegint irgi butu lb smagu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurga, o kaip jas aliejuj verdat? :)

    Bandysiu aš ateinančią savaitę ir "auseles" ir mielinius pyragėlius gamint!

    AtsakytiPanaikinti
  6. oi,receptas pats lengviausias :D
    pernai iš viso pačią paprasčiausią mielinę tešlą užsiminkiau kučioms,t.y. iš pat ryto iš miltų, vandens, kelių šaukštų aliejaus, cukraus, druskos, sausu mielių užminkiau tešlą ir ja vežiausi pas močiutę.o vakare iškočiojau, išspaudžiau apskritimus ir pridėjus įdaro kepiau fritiūrinėj tokius alia mažus čeburekiukus.
    jumy, noriu ir dabar nerealiai :) mes kasmet tokius pyragelius tradiciškai kepam. tik močiutė visad užminko apgaulingą tešlą: prideda tai pieno, tai sviesto, tai kiaušinių ir pan. o pagal tradicijas alia negalima gyvuliniu produktų. tai va pernai sumasčiau pagamint tokias paprasčiausias bandeles, tai super pavyko! kad ir mažiau kaloringus ir sveikesnius produktus naudojau tešlai, man bent jau ta tešla buvo daug skanesne, nei močiutės užminkyta su sviestu, pienu ir dar bala žino kuo (jie niekad nesako, ka dėjo, nes tada tai mes tikrai nevalgytume, nuo vaikystės sukčiauja :D ). o ta močiutės tešla pastovėjus tapo kažkokia guminė, sunkiai kočiojos, dar storai iškepė pyragėliai.. na bet kitą dieną jau buvo sunku atskirt kurie kurie ir taip jus mėgstam, kad greit nieko neliko :D o man nei aliejaus prisigėrė, nei ką :) išėjo plonytė tešla, tokia su oro burbuliukais.
    laukiu jau Švenčių! minkysiu vėl tešlą, kepsiu kad ir kelias val, bet darysiu daug. juk tik kartą metuose jų laukiam ir mėgaujamės! ir šiemet reiks pamėgint su ruginiais miltais tešlą padaryt. tiems su grybukais ar kopūstais turėtų labai tikt, tik su kitais minėtais darysiu įprastai. bet trb ruginių tik kokį 1/3 masės reiktų dėt, nes kiek bandžiau mieles su ruginiais miltais, tai labai jau nieko neiškelia ir gliti masė tik formuojas. nes kočiot neišeina..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žinau ką reiškia kai močiutės sukčiauja :D

    Ačiū už išsamų pasakojimą. Bandysiu ir aš. Būtinai!

    AtsakytiPanaikinti