2011 m. liepos 18 d.

Kelionės. Savaitgalis Rygoje.

Apie tai koks buvo planas. Ilgąjį, Joninių, savaitgalį nusprendėme nuvykti pasižvalgyti po Rygą. Šįsyk mūsų kelionės tikslas buvo tiesiog ramiai paklaidžioti vingiuotomis senamiesčio gatvelėmis, pafotografuoti ir žinoma paragauti ko nors naujo ir skanaus.  

Apie Jonines Latvijoje. Joninės Latvijoje yra didelė šventė. Švenčiama panašiai kaip ir Lietuvoje – ieškoma mistinio paparčio žiedo, nuo sutemų iki aušros deginami laužai, puošiamasi beržo ar ąžuolo vainikais. Vainikėliais puošiami miestai, gyvuliai ir net automobiliai. Tradicinis Joninių valgis Latvijoje yra varškės sūris su kmynais, o gėrimas – alus. 

Apie viešbutį. Apsistojome kiek toliau senamiesčio esančiame viešbutyje Dodo. Jį pasirinkome dėl nedidelės kainos, šiuolaikiško interjero ir gerų atsiliepimų booking.com. Viešbučio pliusai – malonus ir paslaugus personalas, ne ideali, tačiau visai nebloga, rami vieta. Minusai – nepatogi ir per trumpa lova (mano 1,84 cm draugo kojos iš jos kyšojo), nėra lifto (mums didelių problemų nesukėlė, bet vyresniems žmonėms gali būti sudėtinga laipioti ganėtinai stačiais laiptais). Nors bendras vaizdas tikrai nebuvo blogas, vis dėlto patogi lova kelionėje man yra svarbiausia, tad antrą kartą į šį viešbutį nevažiuočiau. 

Apie viešąjį transportą. Automobilį palikome šalia viešbučio. Už tai mokėti nereikėjo. Šalia buvo ir mokama saugoma automobilių aikštelė. Į senamiestį važiavome tramvajumi. Kelionė truko maždaug 10 min. Joninių dieną viešasis transportas Rygoje buvo nemokamas. Paprastai 1 bilietėlio kaina yra 0,50Ls, moksleiviams ir studentams – 0,25Ls. Visas kainas, maršrutus ir grafikus galite rasti užėję štai čia.

Apie tai ką verta pamatyti. 

Senamiestį. Rygos senamiestis labai gražus. Tikrai verta neskubant pasivaikščioti jo gatvelėmis, pasiklausyti grojančių muzikantų miestų aikštėse, pasigrožėti Nouveau stiliaus architektūros detalėmis, pafotografuoti ir tiesiog atsipalaiduoti.

Centrinį Rygos turgų. Didžiausia pabaltijyje ir viena didžiausių Europos prekyviečių įsikūrusi visai šalia Rygos senamiesčio, prie pat autobusų stoties. Duris modernus Centrinis Rygos turgus atvėrė dar 1930 m. way2latvia.com rašoma, kad Art Deco, Art Noveau ir neoklasicistinio stiliaus turgus yra didžiausias pokario statinys Latvijoje. Didžiuliai paviljonai ir erdvės daro šį turgų išties įspūdingu. Jame rasite visko: ir duonos, ir skrybėlę nuo saulės. Žmonių turguje, šeštadienio rytą, tikrai netrūko. Kadangi už parkingą sumokėję buvome tik valandai (parkavimosi šalia turgaus kaina 1val. - 1Ls), vos spėjome prabėgti per visus paviljonus. Pirkome nepaprastai skanių naminių varškės sūrių – vieną su kmynais, kitą su žolelėmis ir česnaku. Taip pat rūkytos žuvies, šviežios duonos su grūdais ir labai skanių mažų trapios tešlos pyragaičių su karameline karvutės mase.
Vieta: prie pat autobusų stoties
Darbo laikas: kasdien 7 – 18 val.


Buvome susiplanavę aplankyti ir daugiau vietų, deja, tomis dienomis kaip tik niekas nedirbo. Štai kelios vietos iš mano plano, kurias taip pat įdomu pamatyti.

Automobilių muziejų. Didžiausias Baltijos šalyse senų automobilių muziejus. 3278 kvadr. m patalpose eksponuojami daugiau nei 230 egzempliorių. Muziejuje veikia kavinė. Parkavimasis nemokamas. Į jį atvažiuosite autobusais nr. 5 ir 15 iki Motormuzejs stotelės arba autobusu nr. 21 iki Pansionats stotelės.
Vieta: S. Eizenšteina 6
Darbo laikas: kasdien 10 – 18 val.
Bilieto kaina: suaugusiems 2ls, moksleiviams, studentams ir senjorams 1Ls. Yra specialių pasiūlymų šeimoms. Vaikai iki 7 m. įleidžiami nemokamai.
Daugiau informacijosrasite paspaudę čia.

Zoologijos sodą. Didžiulis zoologijos sodas apima apie 20 hektarų, o jame gyvena per 3000 gyvūnų. Lankydamiesi turėkite galvoje, kad norėdami pamatyti visas ekspozicijas užtruksite ne mažiau nei 3 – 4 val. Zoologijos sode veikia kelios kavinės, kioskai. Jame rasite puikių vietų piknikams. Veikia mokama parkavimosi aikštelė. Nemokamai automobilį galite palikti kiek toliau, prie miško. Iš Rygos centro zoologijos sodą pasieksite tramvajumi nr. 11.
Vieta: Meža prospekts 1
Darbo laikas: kasdien 10 – 19 val. Nedarbo dienos
Bilieto kaina: suaugusiems – 4Ls, vaikams nuo 4 m., studentams ir senjorams – 3Ls, yra specialių pasiūlymų šeimoms.
Daugiau informacijos rasite paspaudę čia.

Dar daugiau lankytinų vietų, rasite paspaudę štai čia.

Apie maistą. Rygoje viešintiems dažnai rekomenduojamas restoranas Lido. Patiekalų įvairovė ten tikrai didelė, o žmonių visuomet labai daug. Jei tikslas greitai ir skaniai pavalgyti – Lido tam puikiai tinka. O mes šįkart norėjome pavakarieniauti ramesnėje vietoje. Taip atsidūrėme kitame senamiesčio restorane (deja, jo pavadinimo neprisimenu). Ten padavėjas, beje, šiek tiek šnekantis lietuviškai, pasiūlė paragauti tradicinių kiaulienos šonkauliukų. Porcijos buvo išties didelės, o šonkauliukai labai skanūs. Deserto suvalgyti užsukome į restoraną, pavadinimu Salve. Užsisakiau juodos duonos, bruknių ir grietinėlės desertą. Skonis buvo labai įdomus. Jautėsi ir rūgštumas, ir kartumas, ir saldumas. Dar meniu mačiau ir Rigas Balzams Creme Brule. Šio deserto būtinai paragausiu, kai Rygoje lankysiuosi kitą kartą. Apskritai restoranas man patiko – graži, rami vieta, malonus aptarnavimas ir skanus maistas. 

Tradiciniai kepti šonkauliukai
Apie latvišką žurnalą ir šaltibarščius ne su bulvėmis. Parduotuvėje pagriebiau vieną latvišką žurnalą pavadinimu Virtuve. Jis pasirodė visai neblogas. Radau puikių receptų: pvz., šaltibarščius su sluoksniuotos tešlos apkepėlėmis. Išbandžiau ir labai patiko. Receptas paprastas, tiesiog vietoj bulvių, prie mėgstamų šaltibarščių patiekite sluoksniuotos tešlos apkepėles su pomidorais, mocarela ir pesto padažu. Kitaip, bet skanu. Pats tas kai vidurvasarį įprasti šaltibarščiai su bulvytėmis jau ima atsibosti. Savo eilės dar laukia špinatų vyniotinis (toks žalias žalias), pikantiškos morkų salotos (su rudu cukrumi, sezamo sėklomis ir lazdynų riešutais), vištiena medaus padaže ir latvių pasididžiavimas – varškės sūris su kmynais. Apie jį būtinai daugiau parašysiu vėliau. Vienintelis žurnalo minusas – plonas, besiglamžantis popierius. Reikės saugoti. 

Štai tokių užkepėlių prie šaltibarščių išsikepti rekomenduojama žurnale
Apie lauktuves. Lauktuvėms pirkome Rigas Balzams, Laima šokolado ir sausainių su karameliniu įdaru (riešutukų). 

Juodos duonos, bruknių ir grietinėlės desertas        
                                                 
Ir pagaliau - desertas. Šiek tiek paieškojusi ir peržvelgusi kelis receptus, priėjau prie štai tokio galutinio varianto. Kai kuriuose receptuose bruknės buvo pakeistos spanguolėmis ar net avietėmis. Vienuose naudojamas džemas, o kituose trintos su cukrumi uogos. Jei gaminsite, pasirinkite kas jums arčiau širdies. Jei atvirai, pagal šį receptą ruoštas desertas man patiko dar labiau, nei tas valgytas restorane. Juodos duonos trupiniai su cinamonu primena gardų meduolį, o lengva saldinta plakta grietinėlė suteikia gaivumo. Dar kartą pasikartosiu – labai skanu. 

2 porcijos

Reikės:
150 g sudžiuvusios juodos ruginės duonos
100 g bruknių džemo arba bruknių trintų su cukrumi
120 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
cinamono
cukraus
vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:
1.     Jei duona nėra visai sudžiuvusi ją keliasdešimt minučių padžiovinkite orkaitėje. Tuomet sutarkuokite arba sutrinkite maisto smulkintuvu. Sumaišykite su maždaug šaukštu cukraus, pagal skonį įberkite cinamono.
2.   Grietinėlę išplakite, sumaišykite, pagal skonį, su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Atminkite, kad ji neturėtų būti labai saldi.
3.      Imkite nedidelę lėkstutę, desertinę ar taurę ir sluoksniuokite. Pradėkite nuo duonos trupinių, tuomet dėkite trintas bruknes ar džemą, paskui grietinėlę. Viršų apibarstykite duonos trupinukais.

Bus džiugu, jei kam šis įrašas pasirodys naudingas. Tiek norėjau papasakoti šįkart. O sekantį kartą daugiau apie mano vieną mėgstamiausių virtuvių - graikų.

8 komentarai:

  1. super nuotraukos! noriu i turgu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Perskaičius ir peržvelgus nuotraukas atsidūriau Rygoj :) Puikus įrašas, manasis taip ir apkerpėjo juodraštyje :)

    Ir jau pradedu laukti įrašo apie graikų virtuvę - myliu myliu!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo tavasis desertas;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kiek esu su latviais susidūrus, tai jiems Joninės vos ne didžiausia metų šventė! O dėl varškės sūrio prajuokinai - visai intuityviai jį tada tinklaraštininkų vakarėliui pasirinkau, o pagal latviškas tradicijas pataikiau tiesiai į dešimtuką :)
    Labai įdomus tavo reportažas apie Rygą - įsinorėjau dar kartą grįžti, "nuodugnesniam" pasivaikščiojimui! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Neringa. Turgus ten puikus!

    Jurgita, ačiū. Gaila, kad apkerpėjo, būtų įdomu paskaityt:)

    Rima, dėkui, pamėgink jis dar ir labai skanus!

    Rūta, taip taip Joninės pas latvius didelė šventė. O sūris tikrai labai į tema buvo :) Ir dar koks skanus...

    AtsakytiPanaikinti
  6. toki deserta valgydavome cia ,Vilniuje.Restorane jis vadinosi GARDUMYNAS ir butinai tik su juoduju serbentu uogiene, nezinau, ar dabar ji kur patiekia, atsiminimai siekia bene 30 metu atgal )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Asta, buvo labai įdomu tai išgirsti, Lietuvoje nebuvau mačiusi pateikiamo panašaus deserto. Ačiū, už pasidalinimą prisiminimais.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti