2012 m. gruodžio 4 d.

Jungtinės Karalystės geriausieji

Tradicinė britų virtuvė turi blankios ir nuobodžios reputaciją. Apie ją retai išgirstame sakant ką gero. Tuo tarpu šiuolaikinės, tikrai nepavadinsi neįdomia. Kodėl taip yra? Atsakymas paprastas.

Pasaulyje JK virtuvė žinoma ne tik dėl arbatos su pienu, žuvies su bulvytėmis ar duonos pudingo, bet ir dėl be galo talentingų virėjų, kulinarinių laidų vedėjų ir knygų autorių. Charizmatiškieji Jamie Oliveris ir Nigella Lawson. Jūros gėrybių patiekalų guru Rick‘as Stein‘as. Modernios virtuvės krikštatėvis – Marco Pierre White ir jo mokiniai: smalsusis genijus Heston‘as Blumenthal‘is, bei aršusis Gordonas Ramsay. Ir daug kitų. Šių žmonių dėka JK gyventojai dabar kur kas daugiau dėmesio skiria šviežiems kokybiškiems ir sezoniniams produktams, o britų restoranai patenka į geriausiųjų sąrašus.

Aš, šįsyk, gaminau tris trijų puikiai žinomų britų valgius: Marco žuvį su bulvytėmis, Gordono piemenų pyragą ir Jamie duonos pudingą. Kuomet tradicinių receptų imasi talentingi šių laikų kūrėjai, mano nuomone, atskleidžiami geriausi britų virtuvės bruožai.

Žuvis su bulvytėmis (Fish & Chips)


Populiariausias  gatvės maistas Jungtinėje Karalystėje, be abejonės, yra žuvis su bulvytėmis. Žuvis apvoliojama tešloje ir gruzdinama aliejuje. Patiekiama su keptomis bulvytėmis. Kartais su žaliųjų žirnelių koše ar totorišku padažu. Menkę galite pakeisti kita balta žuvimi.
 
4 porcijos

Žuviai reikės:
4 gabalėlių po 100 - 150 g menkės filė
1 st. alaus
1 st. šalto vandens
13 g šviežių mielių
200 g miltų (ir dar šiek tiek žuvies apvoliojimui)
1/2 a.š. ciberžolės
druskos, pipirų
daržovių aliejaus skrudinimui

Bulvytėms reikės:
4 didelių bulvių
druskos, pipirų
daržovių aliejaus skrudinimui

Žirnelių košei reikės:
1/2 svogūno
350 ml vištienos sultinio
800 g šaldytų žaliųjų žirnelių
po 1/2 a.š. druskos ir cukraus

Patiekiant reikės:
totoriško padažo
2 citrinų

Gaminimo eiga:
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite alų, šaltą vandenį ir šviežias mieles, kol mielės ištirps. Suberkite miltus ir ciberžolę. Išmaišykite. Gražią, geltonos spalvos tešlą, 30 min. palaikykite šiltoje vietoje.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 140 laipsnių. Joje laikysite iškeptą žuvį, kol ruošite bulvytes ir žirnių košę.
3. Ruošiame bulvytes. Bulves nuskuskite. Supjaustykite maždaug 1 cm storio juostelėmis. Bulves kelias minutes palaikykite po tekančio vandens srove ir gerai nusausinkite. Tuo metu aliejų skrudintuve ar gilioje keptuvėje įkaitinkite iki 130 laipsnių. Bulvytes kepkite 5 - 7 min., tik kol jos taps minkštos, tačiau nepradės keisti spalvos. Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite ant popierinio rankšluosčio ir laikykite šaldytuve kol prireiks. 
4. Metas gaminti žirnelių košę. Susumulkintą svogūna pakepinkite puode storu dugnu, aliejuje, tik kol suminkštės. Užpilkite karštu vištienos sultiniu. Suberkite šaldytus žirnelius ir pavirkite maždaug 5 min. Jei sultinio liko daug, nupilkite, jo palikite tik kelis šauktus. Maždaug 1/4 žirnelių atidėkite. Likusius pagardinkite druska ir cukrumi, bei susmulkinkite maisto smulkintuvu. Laikykite šiltai, pavyzdžiui uždenkite storu rankšluosčiu ar oldskūliškai suvyniokite į rankšluostį ir pakiškite po pagalve.
5. Paruoštą tešlą, tą kurią laikėte šiltai 30 min., dar kartą gerai išmaišykite. Skrudintuvę ar gilią keptuvę su aliejumi įkaitinkite iki 180 laopsnių. Žuvies filė nuplaukite ir gerai nusausinkite. Pagardinkite druska bei pipirais, apvoliokite miltuose ir pamirkykite tešloje. Kepkite 6 - 7 min. Žuvį trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Po to laikykite šiltoje orkaitėje.
6. Galiausiai iki 180 laipsnių įkaitintame aliejuje dar kartą apkepkite bulvytes. Šįkart kepkite tik 3 - 4 min., kol bulvytės taps gražios auksinės spalvos. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Kol dar karštos apiberkite druska ir pipirais. 
7. Beveik viskas. Į lėkštes dėkite kelis šaukštus žirnelių košės, bulvyčių, žuvies filė, citrinos puselę ir į nedidelį indelį sudėtą totorišką padažą.


Piemenų pyragas (Shepherd's Pie)
pagal Gordon'ą Ramsay


Piemenų pyragas (angl. Shepherd's pie arba Cottage pie) - tai mėsos pyragas su bulvių košės plutele, Jungtinėje Karalystėje žinomas nuo 1791 m. Seniau piemenų pyragas buvo ruošiamas siekiant taupiai sunaudoti mėsos likučius.

4 - 6 porcijos

Reikės:
2 v.š. alyvuogių aliejaus
 500 g ėrienos arba jautienos
1 didelio svogūno
1 didelės morkos
2 sk. česnako
2 v.š. vusterio padažo
1 v.š. pomidorų pastos
po 1 a.š. dž. rozmarinų ir raudonėlių
250 ml raudono vyno
300 ml jautienos sultinio
1 kg bulvių
50 g sviesto
2 kiaušinių trynių
saujelės parmezano sūrio (tiks ir Džiugas)
druskos, pipirų

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Keptuvėje pašildykite aliejų ir jame apkepkite ėrieną ar jautieną. Tai darykite ant didelės ugnies 3 - 4 min. Sutarkuokite morką, svogūną ir česnako skilteles, bei sudėkite į keptuvę prie mėsos. Įpilkite vusterio padažo, pomidorų pastos, suberkite džiovintas žoleles ir dar kelias minutes, maišydami, pakepinkite. Supilkite vyną ir pakaitinkite kol jis beveik išgaruos. Tuomet supilkite sultinį ir troškinkite, kol padažas sutirštės.
3. Tuo metu sūdytame vandenyje išvirkite nuluptas ir smulkiai supjaustytas bulves. Joms išvirus sugrūskite, kad gautumėte vientisą bulvių košę. Į košę sudėkite kiaušinių trynius, įberkite nedidelę saujelę parmezano ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais. 
4. Į kepimo indą sudėkite troškintą mėsą. Ant jos tolygiai paskleiskite bulvių košę. Su šakute padarykite kalnelius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 - 30 min.

 Duonos ir sviesto pudingas (Bread and Butter Pudding)
pagal Jamie Oliver



Pagal šį receptą keptas duonos ir sviesto pudingas yra labai skanus, tačiau nebijokite eksperimentuoti. Pavyzdžiui, paprastą forminę duoną pakeiskite bananų duona ar pastovėjusiu keksu, o sviestą pagardinkite kitais mėgstamais prieskoniais. Tik būtinai naudokite riebią grietinėlę ir pieną.

Reikės:
 50 g minkšto sviesto
1/2 apelsino žievelės
po žiupsnelį muskato ir cinamono
4 riekės baltos kvadratinės duonos
4 kiaušinių
70 g cukraus
200 ml riebaus pieno
200 ml riebios grietinėlės (35 proc.)
1 vanilės lazdelė
2 v.š. džemo (naudojau apelsinų)

Gaminimo eiga:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Pagaminkite prieskoninį sviestą: minkštą sviestą sumaišykite su tarkuota pusės apelsino žievele, žiupsneliu muskato ir cinamono.
3. Sunaudodami šiek tiek paruošto sviesto, ištepkite nedidelį kepimo indą, kuriame kepsite pudingą. Likusiu sviestu aptepkite duonos riekes. Kiekvieną riekę įstrižai perpjaukite per pusę, kad gautumėte 2 trikampėlius. Duoną sudėkite į paruoštą kepimo indą. 
4. Dideliame dubenyje išplakite 4 kiaušinių trynius, tik 1 baltymą ir cukrų. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę, įdėkite per pusę perpjautą lazdelę su išimtomis sėklomis. Šiek tiek pakaitinkite, kol sušils. Nenustodami maišyti, supilkite pieno mišinį į kiaušinių plakinį. Išimkite vanilės lazdelę. Šiuo kremu užpilkite duoną ir palikite bent 20 min. 
5. Kepimo indą su pudingu dėkite į didesnį kepimo indą, kurį maždaug iki pusės pripildykite vandeniu. Kepkite pudingą apie 45 min., kol sutvirtės. Tuo metu nedideliame puodelyje pašildykite džemą. Juo ištepkite sutvirtėjusį pudingą ir pakepkite dar 5 - 10 min. Patiekite atšaldytą.

Pabaigai. Tiesą sakant nesitikėjau, kad visi gaminti valgiai bus tokie puikūs. Vyrų auditorijai tikrai patiks žuvis su bulvytėmis. N. sakė, kad nuo šiol tai mėgstamiausias jo patiekalas. Man didžiulis atradimas buvo piemenų pyragas. Kas galėtų pagalvoti, kad mėsos ir bulvių apkepas gali būti toks skanus? O sotų, švelnaus skonio duonos ir sviesto pudingą jau ne kartą kepėme vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Tai tiek šį kartą. Iki.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą