2012 m. spalio 10 d.

5 dalykai, kurių galime pasimokyti iš italų

1. Gaminti paprastai. Dažnai itališkam patiekalui pagaminti pakanka nuo 4 iki 8 ingredientų. Pavyzdžiui Kaprio salotoms reikia tik prinokusių pomidorų, mozzarella sūrio, bazilikų ir alyvuogių aliejaus. Spaghetti ala Carbonara pagaminsite iš ilgų makaronų, kiaušinių, parmezano sūrio ir šoninės. Neveltui sakoma, kad paprastume slypi genialumas. Tik atminkite, kuo mažiau produktų recepte, tuo geresnės kokybės jie turėtų būti. 

2. Rinktis tai, ką randate šviežiausio. Italai itin vertina šviežius sezoninius produktus. Šviežumas reiškia kokybę, o kokybė nuo italų virtuvės yra neatsiejama. Vietoj kassavaitinių apsilankymų prekybos centre, verčiau dažniau užsukite į arčiausiai namų esantį turgelį. Ten visuomet rasite lietuviškų vaisių ir daržovių, pas ūkininkus galėsite įsigyti šviežių pieno produktų bei kiaušinių, jei pasiseks, ir kokybiškų mėsos gaminių. Jei gyvenate šalia jūros, nuvažiuokite prie senosios perkėlos ir nusipirkite šviežios žuvies. Jei netoli miškas, apsiaukite madingus botus ir keliaukite rinkti grybų. Visuomet įmanoma rasti ką nors tikrai kokybiško aplink.

3. Būti kūrybiškais. Italų virtuvė, mano nuomone, tokia populiari, nes yra labai lanksti. Jei sužiedijo duona, italai paruoš panzanella salotas (vandenyje išmirkytos ir nusunktos duonos gabalėliai, pomidorai, svogūnai, bazilikai, alyvuogių aliejus). O Minestrone sriuba, kurios vieno recepto paprasčiausiai nėra, gaminama iš sezoninių daržovių, tokių kokių turima, pridedant makaronų ar ryžių, ankštinių produktų. Ir jūs pasistenkite į maisto gaminimą pažiūrėti kūrybiškai, ne tik rečiau išmesite pasenusius produktus, bet ir procesas pasidarys įdomesnis. Neturite kokio produkto? Na ir kas. Eksperimentuokite. Kaip tik prisiminiau gerą internetinį puslapį kuriame galite rasti kuo pakeisti produktą, kurio neturite - food subs .Gal kam prireiks.

4. Puoselėti savo šeimos receptus. Italai kur kas labiau didžiuojasi paruošę tokį pat troškinį, kaip gamindavo jų senelė, nei kokio garsaus virtuvės šefo. Receptai dažnai perduodami iš kartos į kartą. Jei dar nežinote, būtinai paklauskite savo senelės ar mamos to vaikyste kvepiančio obuolių pyrago recepto. Paprašykite tėčio, kad papasakotų kaip jam pavyksta iškepti tokius sultingus kepsnius. O mėgstamiausiais savo receptais pasidalinkite su vaikais. Juk taip puiku turėtį receptą, kurį gamina jau trečia ar ketvirta karta.

5. Mėgautis maistu. Kartais pakanka smulkmenos, kad maistu mėgautumėtės labiau. Taurė vyno aperityvui papildys organizmą antioksidantais, padės atsipalaiduoti ir labiau mėgautis vakariene. O puodelis stiprios kavos po sočių pietų pagreitins virškinimą ir pagerins bendrą savijautą. Raskite tai kas patinka ir tinka būtent jums ir leikite sau pasimėgauti. Net jei kartais tas pasimėgavimas šiek tiek nuodėmingas...

Keptuvėje keptos neapolietiškos picos
Receptas iš: Sophia Loren "Mano gyvenimo receptai"

Pica puikus pavyzdys, kad užtenka vos kelių produktų ir šiek tiek fantazijos, jog sukurtumėte kažką labai skanaus. Iš pateikto picos tešlos recepto galite iškepti ir tradicinę neapolietišką picą. Bet geriau sukvieskite šeimą į virtuvę, kepkite tokias mini picas ir kol dar karštos leiskite kiekvienam užsidėti pomidorų padažo, sūrių ir kitų mėgstamų įdarų. Gardu, o kartu ir smagu.  


Picos tešlai reikės:
7 g sausų mielių
1 1/2 st. miltų
 1 a.š. druskos
alyvuogių aliejaus kepimui

Pomidorų padažui reikės:
900 g sunokusių pomidorų (arba 400 g konservuotų)
4 v.š. alyvuogių aliejaus
5 skiltelių česnako

Picos įdarui reikės:
350 g mozzarella sūrio
1/2 st. parmezano sūrio
baziliko lapelių  (nebūtinai)

Pirmiausia paruoškite picos tešlą. Mieles sumaišykite su nedideliu kiekiu drungno vandens. Ant stalo, kur minkysite tešlą, suberkite miltus. Suformuokite krūvelę, jos viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite ištirpintas mieles, įberkite druskos, galite įpilti 1 a.š. alyvuogių aliejaus. Lengvai braukdami pirštais sumaišykite miltus su ištirpusiomis mielėmis. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkykite tešlą, ją stipriai daužydami ir kumščiuodami (papildomas privalumas - ramina), kol taps minkšta ir lanksti. Tuomet iš tešlos suformuokite kamuoliuką, jį dėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite kilti šiltoje vietoje kol padvigubės (apie 2 val.). 

Paruoškite pomidorų padažą. Jei naudojate šviežius pomidorus juos perpjaukite pusiau, išspauskite sultis bei sėklas ir susmulkinkite virtuviniu kombainu. Jei naudojate konservuotus pomidorus, juos reikės tik susmulkinti virtuviniu kombainu. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite 3 smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir 2 sutrintas, pakepinkite kol švelniai parus. Tuomet sudėkite pomidorus ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 min., kol sutirštės. 

Į atskirus dubenėlius sudėkite tarkuotą parmezano sūrį, nedideliais kubeliais pjaustytą mozzarellą, pomidorų padažą. Paruoškite didelę lėkštę į kurią dėsite iškepusias picas, įtieskite keletą popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.

Keptuvėje gerai įkaitinkite gausų kiekį aliejaus. Rankomis iš picos padų suformuokite nedideles, maždaug 5 cm picas ir kepkite vartydami, kol apskrus. Iškeptus apskritimus dėkite į lėkštę su popieriniais rankšluosčiais. Tuomet kiekvienas ima po picą, užsideda ant jos norimo įdaro, perlenkia ir skanauja.

P.S. dėkite ant picos viską kas jums patinka - kumpį, alyvuoges, ančiuvius, mėgstamas daržoves...

Trispalviai Gnocchi su grietinėlės - lazdyno riešutų padažu

Gnocchi  (tariama njoki) - itališki virtinukai gaminami iš bulvių, manų kruopų, miltų arba sūrio (ricotta). Man gnocchi yra vienas mėgstamiausių italų virtuvės patiekalų. Visuomet ruošdavau paprastus vienspalvius virtinukus, kol pamačiau, kaip juos gamina Simply italian laidos vedėja Michella. Ji į trečdalį virtinukų tešlos įdeda pomidorų pastos, į kitą trečdalį - žalumynų, o likusį trečdalį palieka be nieko. Tokiu būdu gnocchi tampa ne tik labai skaniais, bet ir labai gražiais. 


Virtinukams reikės:
500 g bulvių 
1 - 2 kiaušinių
150 - 200 g miltų
2 v.š. pomidorų pastos
saujos žalumynų (gražgarsčių, špinatų, petražolių)

Padažui reikės:
300 g grietinėlės
sauja lazdyno riešutų
sauja parmezano sūrio
druskos, pipirų, muskato riešuto

Gaminimo eiga:
Bulves išvirkite su lupena. Kai bulvės atvės tiek, kad galėsite paimti į rankas (bet vis dar bus karštos), nulupkite ir sutrinkite kartu su žiupsneliu druskos. Įmuškite kiaušinį ir įberkite apie 150 g miltų. Rankomis paminkykite, kol masė taps vientisa. Jei tešla pasirodys per minkšta įberkite dar miltų, jei per kieta įmuškite dar vieną kiaušinį. 

Tešlą padalinkite į 3 dalis. Į vieną dalį dėkite kelis šaukštus pomidorų pastos ir paminkykite, kol taps vientisa. Į kitą dalį sudėkite smulkiai pjaustytų žalumynų ir taip pat paminkykite, kol visa tešla "nusidažys". Jei minkant jausite, kad dar reikia miltų, įberkite jų.

Iš tešlos formuokite ilgas plonas "dešreles". Jas dėkite ant miltuoto paviršiaus. Galiausiai supjaustykite mažais, maždaug 1 cm gabalėliais. Dėkite gnocchi į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 1 - 2 min., kol iškils į paviršių. Nepervirkite, nes ištiš. Galite valgyti tiesiog išvirtus, bet aš dar apkepu gnocchi svieste, kol paruduoja.

Padažui, į mažą puodelį supilkite grietinėlę, sudėkite maltus lazdyno riešutus, tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais. Maišydami pakaitinkite kol padažas sutirštės. Užpilkite ant išvirtų gnocchi ir mėgaukitės. 

P.S. Dažniausiai gaminu trigubą ar net keturgubą porciją ir užšaldau. O kai ateina krizė pavadinimu "nežinau ką valgyti" išverdu ir patiekiu su bet kokiu padažu ar grietine.


Tiramisu

Išvertus tiramisu reiškia "pakylėk mane" (mataforiškai "padaryk mane laimingu") - teigiama, kad šis desertas gerina nuotaiką. Tikriausiai dėl stiprioje kavoje esančio kofeino, šiek tiek alkoholio ir gerųjų kakavos sąvybių. Tradiciškai tiramisu gaminamas iš Savoiardi sausainių išmirkytų stiprioje kavoje su alkoholiu, mascarpone sūrio ir zabaione kremo. Egzistuoja daugybė versijų kaip paruošti tiramisu. Dalinuosi savąja.


Reikės:
1/2 pakuotės Savoiardi sausainių 
300 ml stiprios juodos kavos (geriausia espresso)
100 ml Marsala vyno (tiks ir romas, brendis)
250 g mascarpone sūrio
 3 kiaušinių
5 v.š. cukraus
kakavos

Pirmiausia užplikykite kavą. Kuomet atvės nukoškite tirščius ir sumaišykite su maždaug 75 ml Marsala vyno (ar kitu alkoholiu, kurį nusprendėte naudoti). 

Kol kava atvės, paruoškite zabaione kremą. Jam reikės dvigubo puodo (ar tiesiog ant puodo uždėkite tinkamo skersmens metalinį dubenėlį), kuriame užvirkite šiek tiek vandens, sumažinkite ugnį. Ant viršaus statykite viršutine puodo dalį (arba dubenėlį), į jį sudėkite kiaušinių trynius (baltymų neišmeskite!), suberkite cukrų, supilkite likusį vyną ir kaitindami maišykite kol kremas sutirštės. Kremą 30 min. padėkite į šaldytuvą.

Baltymus išplakite iki standžių putų. Mascarpone išsukite su zabaione kremu, atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. 

Sausainius pamirkykite kavoje su alkoholiu ir dėkite į indą, kuriame patieksite tiramisu. Aš naudoju cm ilgio neaukštą stiklinį indą. Atsargiai, nepermirkykite sausainių. Tiesiog greitai įmerkite vieną pusę, tuomet kitą ir ištraukite. Sudėję vieną sluoksnį sausainių, ant jų pilkite pusę turimo kremo, pabarstykite kakava. Tuomet vėl sluoksnis sausainių, kremo ir kakavos. Viskas. Padėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausia nakčiai. Galite papuošti savo tiramisu kuo gražiu. Pavyzdžiui avietėmis. Bet tikrai nebūtinai. 

P.S. kartais, kai gaminu prieš žalius kiaušinius nusisteikusiai auditorijai, kiaušinių baltymų plakinį keičiu plakta grietinėle.  


Jei perskaitėte nuo pradžių iki galo, dovanoju medalį už kantrybę. 
Tiek šį kartą. Sekanti - Jungtinės Karalystės virtuvė. Iki.

12 komentarų:

  1. Aš perskaičiau;). Turiu pripažinti, kad suviliojo visi trys receptai.Ypač trispalviai gnnochi. Čia tiktų ir lietuviams- mūsų trispalvė gaunasi. Pica keptuvėje- liuks. O dabar prie vėlyvos rytinės kavos čiupčiau tiramisu gabalėlį. Kažkodėl šiam desertui niekaip drąsos nesukaupiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip nuostabu! Nerealiai skanus recepciukai vienoje vietoje! Gaminsiu savaitgali spalvotuosius gnocchi irgi :)
    O tekstukas laaabai skaniai ir smagiai bei greitai susiskaito ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai, kad genialumas paprastume :) gnocchi namie nesu dariusi. Kartą ragavau baisiai išgirtoj kavinėj trattoria piccola Italia, bet tai buvo tiesiog bulvių kleckučiai apibarstyti dživintu kumpiu. Tikėjaus per daug??

    AtsakytiPanaikinti
  4. Auksinės mintys, pritariu 110 % :) Labai įdomus gnochi receptas, bandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rima, labai džiaugiuosi, kad patiko! Net neabejoju, jog tiramisu Tau pavyktų kuo puikiausiai :)

    Skaitytoja, ačiū! Labai malonu skaityti Jūsų komentarą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Indre, net nežinau ką ir pasakyti. Man svieste apkepti gnocchi su geru padažu yra nerealiai skanu. Bet.. skonio reikalas. Kol nepabandysi pati pagaminti turbūt nesužinosi :)

    Rennie, labai tikiuosi, kad patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vat, nepatikėsi, bet ir aš tavuosius gnocchi vakar pamačiau, atsistojau, nuėjau ir pagaminau :) Padariau maždaug trigubai daugiau nei nurodyta tavajame recepte, tad ir prisivalgėm (su grietinėlės - šoninės padažu), ir šaldikliui liko :) Jie puikūs, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pirmą kartą gnocchi ragavau tik šiemet, Pietų Italijoje, tai buvo su špinatais apkepinti gnocchi gorgonzolos ir parmezano sūrių padaže, gaila, kad porcija buvo tokia maža. :) Tavo straipsnis skaniai susiskaitė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aušra, koks malonus sutapimas :) Labai džiaugiuosi, jog patiko.

    Mindaugai, skamba laaabai skaniai!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai skaniai "surijau" VISĄ įrašą. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vilma, ačiū! Man malonu tai girdėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. o geltonos spalvos niokius daro su moliūgų tyre

    AtsakytiPanaikinti