2011 m. gruodžio 12 d.

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Kūčiukai.


Kartais galvoju, kad blog‘ą pradėjau rašyti pačiu užimčiausiu savo gyvenimo laikotarpiu. Nebespėju nieko. O nebaigtų darbų sąrašas vis ilgėja. Jau antrą dieną kambario viduryje stovi nepapuošta eglutė, baigiamasis darbas grasina savo terminais, o ant virtuvės stalo vis dar neatkimštas Beujolais Nouveau. Ką jau kalbėti apie įrašus, kurių norisi padaryti tiek daug, bet nėra kada. Apie nuostabią Gruzijos virtuvę (pasidalinsiu savo mėgstamiausiu kačiapuri receptu). Iki Kalėdų būtinai noriu spėti parodyti kaip kepu Kiaulienos kumpį (mmm su bruknių uogiene). Būtinai turiu iškepti meduolį su obuoliene. Ir močiutės trapias „žvaigždutes“. Ir dar mėgstamiausią aguonų tortą. Ak. 

Šį savaitgalį radau laiko išsikepti kūčiukų. Mūsų laikais, vargu ar kas įsivaizduoja Kūčių stalą be šių mielų mažų kvietinių kepinukų. Įvairiai jie vadinami: prėskučiais, šližikais, kalėdukais ir t.t. Skaičiuojami net 25 skirtingi pavadinimai. Kai kur kūčiukus kepdavo ne tik iš kvietinių, bet ir iš miežinių ar grikinių miltų. 

„Dažniausiai pakilusią tešlą sukočioja į volelius ir supjausto riešuto dydžio, t.y. 1,5-2 cm ilgio gabalėliais. Kiti juos dar suapvalina. Kartais kūčiukus, ypač suvalkiečiai, kepa voleliais ir iškepę juos sulaužo. Suvalkiečių kūčiukai kiek didesni už aukštaičių ir žemaičių. XIX a. pab.- XX a.pr. kūčiukus kepdavo duonkepėse ant pado arba molinėse keptuvėse, vėliau skardose.“ (Juozas Kudirka „Kūčių stalas“)

Kūčiukai

Aš kepu kūčiukus iš mielinės tešlos, be kiaušinių, sviesto ar pieno. Tikrus. Ir tokie jie labai skanūs.



Reikės:
1 st. vandens
50 g aliejaus
500 g miltų
2 v.š. aguonų
1 pak. (7 g) sausų mielių
100 g cukraus
žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga:
1.2/3 miltų išsijokite į dubenį, viduryje padarykite duobutę. Šiek tiek pašildytame piene ištirpinkite mieles. Supilkite į miltų duobutę, išmaišykite. Uždenkite ir pastatykite šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų.
2.Į pakilusią tešlą sudėkite cukrų, druską, supilkite aliejų ir įsijokite likusius miltus. Minkykite apie 15 – 20 min., kol tešla nebelips prie rankų ir įgaus gražų blizgesį. Uždenkite ir pakildinkite dar kartą.
3.Iš pakilusios tešlos darykite 1 cm storio volelius. Juos supjaustykite maždaug 1 cm gabaliukais.
4.Kepimo skardą pabarstykite miltais ir kepkite kūčiukus apie 30 min. 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Man išėjo 3 didelės skardos kūčiukų.

Su kuo kūčiukai valgomi?
Žinoma, su aguonpieniu. Jį paruošti visai paprasta: išmirkytas, maltas aguonas užpilkite virintu atšaldytu vandeniu, pasaldinkite medumi ar cukrumi ir leiskite nusistovėti.
Miešimu – medumi ar cukrumi pasaldintu vandeniu.
Mūsų šeimoje kūčiukai dar valgomi su spanguolių kisieliumi. Jo receptą rasite čia.

 
P.S. Nepamirškite palikti kūčiukų ant vaišių stalo pernakt sugrįžtančioms protėvių vėlėms.

8 komentarai:

  1. Beskaitant produktu sarasa ir recepto aprasyma, iskilo pora klausimeliu.
    * Reikia naudoti 1 st(250ml?) vandens ar pieno?
    * 1 pokelis sausu mieliu - mazdaug kiek gramu? Kadangi gyvenu ne Lietuvoj, gali skirtis ir pokeliu turis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. DaivaW, naudojau apie 1 st. vandens (žinoma, galite jį keisti ir pienu). Jei minkant matysite, kad miltų per mažai, tiesiog dar šiek tiek įberkite.
    Sausų mielių naudojau 7 g. Jau patikslinau recepte.
    Tikiuosi pagelbėjau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. oi, Renata, ir man su tuo suspėjimu sunkoka. Tiek daug norisi padaryti, nuveikti ir dar vaikų spektakliai, šventės... bet Beujolais Nuoveau jau paragautas;) Super vynas.
    Gražūs tavo kepti kūčiukai ir nuotraukos gražios. Labai šilti tavo įrašai. Taip ir toliau;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rima, tikrai sunku. Bent eglutę jau papuošėm :)
    Ačiū už komplimentus ir palaikymą. Visuomet malonu skaityti Tavo komentarus:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Renata, dėkui už patikslinimus, paaiškinimus. Kūčiukus kepiau pirmą kartą. Atvirai pasakius, kiek nustebau, kad jie man taip pavyko. Gal tik kiek tamsesni išėjo negu aš tikėjausi. Bet tai, ko gero, orkaitės "kaltė". Bet mane dar labiau nustebino kūčiukų "pasisekimas" čia vietinių, ne lietuvių, tarpe! iki Kalėdų vakaro manau ne kažin kas ir liks. Dar kartą ačiū. Ir, aišku, gerų, ramių Kalėdų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. DaivaW, džiaugiuosi, kad pagelbėjau ir kūčiukai visiems patiko! Ačiū už gražius žodžius ir linkiu gerų, šiltų ateinančių švenčių.

    AtsakytiPanaikinti