2011 m. lapkričio 16 d.

Lietuvių Kūčių ir Kalėdų valgiai. Kūčių pyragas.


Kūčių vakarą pyrago pas mus niekuomet nebūdavo, tad vartydama N. Marcinkevičienės „Metai už stalo“ nustebau prie Kūčių valgių pamačiusi... pyragą. Žinoma, be kiaušinių, be sviesto ir kitų pieno produktų. Su aguonomis. Paprastas ir kuklus. Nusprendžiau, kepsiu.

Kūčių pyragas
Receptas pagal N. Marcinkevičienės knygą „Metai už stalo“


Reikės:
500 g miltų
1 st. drungno vandens
3 v.š. aliejaus
žiupsnelis druskos
7 g sausų mielių
½ st. aguonų
½ st. cukraus

Gaminimo eiga:

I variantas
1.2/3 miltų supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite drungną vandenį bei cukruje ištirpintas mieles. Išmaišykite ir palikite, kad pakiltų.
2.Aguonas išmirkykite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir sutrinkite.
3.Į pakilusią tešlą įpilkite aliejaus, įberkite cukraus, suberkite likusius miltus ir išminkykite tešlą. Baigiant minkyte sudėkite aguonas. Minkykite kol tešla nebelips prie rankų.
4.Darykite apvalią bandą, dėkite į miltais kepimo pabarstytą skardą ir dar kartą pakildinkite.
5.Kepkite 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40 min.

II variantas (jei turite duonkepę)
1.Pagal duonkepės rekomendacijas sudėkite į ją visus produktus ir nustatykite programą „Mielinė tešla“. Aguonas, prieš dedant, išmirkykite, nuplikykite karštu vandeniu ir sumalkite. Po maždaug pusantros valandos (priklauso nuo duonkepės) tešla bus paruošta ir gražiai pakilusi.
2.Iš paruoštos tešlos formuokite bandą, dėkite ją į miltais pabarstytą kepimo skardą ir palikite dar kuriam laikui, kad pakiltų. Kepkite 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40 min.

Jaučiuosi nevykėle ruošdama mielinę tešlą pati, todėl dažniausiai tam naudoju duonkepę. Šįsyk pyragas iškepė didelis ir labai labai skanus. Net nesitikėjau, kad taip bus. Užsiplikėme kvapnios arbatos ir laužėme minkštą ir purų pyragaitį. Gabalėlis po gabalėlio. Iki vakaro jo ir nebeliko. Nepamenu kada taip buvo. 

Šiemet Kalėdų išvakarėse šis pyragas būtinai bus ant mūsų stalo.

O Jūs ar mėgaujatės pyragais per Kūčias?

3 komentarai:

  1. oi nea. pas mus pyragai būna kepami tik kalėdų rytui. o per kūčias saldumynų nebūna, nebent tie patys mieliniai pyragėliai su aguonom ar aviečių uogiene verdami aliejuj (bet manau nesiskaito) :)
    jaučiu, reik man tokį pyragėlį ryt iškept. juk greit, viską užminkai, pakildini ir kepi ;) dažnai kepu aš mielinius pyragus ar bandeles, tik kad ta netikus uogienė ima ir išbėga :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pas mus per kūčias būna vienintelis desertas - virti šližikai su saldžiomis aguonomis. Be jų neįsivaizduoju kūčių. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jurga, tikrai greitai ir skaniai gaunasi :) Gal bandėt kept?

    Vilma, pas mus taip pat. Bet šiemet bus ir šis pyragėlis :)

    AtsakytiPanaikinti