2011 m. birželio 20 d.

Kad niekada nepasimirštų. Tinklaraštininkų dienos vakarėlis.

Kaip jau dauguma turbūt matėte ar girdėjote, praėjusį  antradienį žurnalas „Virtuvė Nuo...iki...“ kartu su „Elektrolux“, sukvietė Lietuvos maisto blogerius į „Kulinarijos studijoje“ vykusį Tarptautinei tinklaraštininkų dienai skirtą vakarėlį – konkursą. 

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Vakarėlio metu tinklaraštininkai gamino patiekalus, kurie turėjo atitikti temą: "Joninių nakties iškylos užkandžiai". Prie ruošiamų patiekalų vynus derino "Mineralinių vandenų" ekspertas Gintautas Jašinskas. Jis, kartu su žurnalo "Virtuvė. Nuo...iki..." redaktore Egle Aleksandravičiūte, "Elektrolux" atstovu Mantu Danilevičiumi, kulinarinės knygos "Susitikime virtuvėje" autoriumi Linu Samėnu, bei kulinarinės knygos "Virtuvės kaukas" autoriumi Aleksandru Pogrebnojumi ir sudarė komisiją, kuri stebėjo valgio gaminimo procesą, patarinėjo ir, žinoma, vertino. 

Štai taip viską stebėjo Linas Samėnas. Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
O taip Aleksandras Pogrebnojus. Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Komisija buvo labai draugiška ir visai negriežta. 
Vis gi įdomiausia man buvo susipažinti su kitomis tinklaraštininkėmis, rašančiomis maisto tema. Norite išduosiu paslaptį? Jos visos labai mielos ir draugiškos. O be to žino kas yra smidrai arba camembert'as. Nuostabi kompanija.

O jau kokių tik gėrybių tą vakarą neragavom. Štai visas sąrašas:

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Miglės iš Dangiškų migdolų marinuotų braškių ir rikotos sūrio užtepėlė su pistacijomis. Miglė, padedama nuliūdusio dėl to, kad vakarėlyje beveik nebuvo mėsos, draugo, pabaigė pirmoji. Šviežios traškios bandelės su įvairiais skoniais persipinusia aptepėle buvo tikrai vertos dėmesio. O be to labai labai gražiai atrodė. Neveltui užėmė antrą vietą ir visai ne daug atsiliko nuo pirmosios. Prie šios aptepėlės G. Jašinskas rekomendavo Botter Prosecco DOC Veneto lengvai putojantį vyną. 

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Viktorija ir MarijaGardumynų blogo gamino "Ruginius Joninių vainikus". Šis skanėstas mane labai nustebino, nes išgirdusi pavadinimą ir pamačiusi produktus, tikėjausi paprastų sausainių. Bet buvo visko ir tų pačių sausainių (ruginių!), ir braškių, ir saldaus pieno sūrio. Patiko pateikimas ir ryškios spalvos lėkštėje. G. Jašinskas rekomendavo raudoną putojantį vyną su braškių sultimis Rocca dei Forti Fragolino.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
O štai ir nugalėtojas, RenatosSezoninės virtuvės desertas su rabarbarais "Paparčio žiedas". Kadangi, ne paslaptis, tiesiog dievinu tiramisu ir prijaučiu rabarbarams, man šis desertas laaabai patiko. Būtinai mėginsiu ir namuose. G. Jašinsko rekomendacija: Rocca dei Forti Spumante Dolce saldus putojantis vynas.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
RūtaKas nutiko virtuvėje tinklaraščio pasirinko labai lengvai pagaminamą keptą varškės sūrį. Ir, mano manymu, tikrai neprašovė. G. Jašinskas prie jo rekomendavo gaivų vaisių skonio vyną Cantina Valpantena Torre del Falasco Pinot Grigio dell Veneto I.G.T. Nors varškės sūrį, kepusi jau esu ne kartą, tik iš Rūtos, sužinojau, kad skanu sūrį prieš kepant ištrinti prieskoniais ir suvyniojus į maistinę plėvelę dar kurį laiką palaikyti. O štai Pogrebnojus papasakojo, kad su suvyniotu sūriu dar būtina ir kalbėtis. Rūta ar pabandei?

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Be jokios abejonės labiausiai mane nustebinęs patiekalas. Atrodo taip paprasta, bet net neįsivaizduojate kaip skanu. Kalbu apie Astos iš Kai nori valgyt skrudintą batoną su prieskoniniu sviestu "Žiedo ieškotojo užkanda". Net neabejoju, kad bus labai dažnai naudojamas receptas. G. Jašinsko rekomenduojamas vynas: Tall Horse Sauvignon Blanc Western Cape W.O

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
VioletaVioletos kambariuko kepė kumpio, smidrų ir pomidorų pyragą. Šis patiekalas puikiai atitiko vakaro temą. Be jokios abejonės tiesiog idealiai tinka valgyti gamtoje. O dar smidrai... Ir nors vakaro vedėjui šis žodis ko tais kliuvo, man jis labai gražus.Toks lietuviškas. G. Jašinskas prie pyrago rekomendavo Beso de Vino Garnacha Rosado Carinena D.O.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.

Vakaro organizatoriai linksminosi savaip. Juk šis vakarėlis - maisto gaminimo. Jie, iš agurkų  ir cukinijų, padarė štai kokias salotas, kurioms davė įdomų, bet ne visai padorų pavadinimą. Su gilia potekste. Labai gaila jo nepamenu.  Prie salotų parinktas vynas buvo Antinori Villa Antinori Toscana I.G.T. bianco.

Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
O štai ir mano pasiūlytos ant grotelių keptos tortilijos su lietuvišku žalumynų įdaru. Kad jau mano tai pateiksiu ir visą receptą. Kaip kitaip.

Reikės:
4 tortilijų
1 v.š. sviesto
saujos špinatų
saujos rugštynių
1/2 raudonos ar žalios paprikos
1 pak. varškės
50 g sūrios "Džiugas"
po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų ir muskato 
Gaminimo eiga:
1. Svieste patroškinkite gerai nuplautus žalumynus, pabarstykite žiupsneliu muskato. Sudėkite į kiaurasamtį ir leiskite nuvarvėti.
2. Papriką supjaustykite labai smulkiai. 
3. Varškę ištrinkite šakute, į ją sudėkite patroškintus žalumynus, smulkintą papriką, įtarkuokite sūrį. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos, cukraus ir pipirų.
4. Imkite tortiliją, ją aptepkite puse varškės mišinio, ant jos uždėkite kitą tortiliją, šiek tiek paspauskite ir kepkite ant grotelių, kol gražiai paruduos. Tuomet atsargiai apverskite ir apkepkite kitą pusę. Sūris turi būti išsilydęs. Tą patį pakartokite su likusiomis tortilijomis.

Man skaniausia šias tortilijas apkepti ant grotelių, tačiau, tai, sėkmingai galima padaryti ir orkaitėje arba keptuvėje. 
G. Jašinskas prie jų rekomendavo Farnese Pinot Grigio Tere di Chieti I.G.T. vyną. 

Pastaruoju metu dažnai tokias tortilijas valgau vakarienei, nes skanu, nekaloringa ir lengva pagaminti. Ar patiko kitiems? Nežinau. Bet, jau minėto, Miglės draugo komentaras: "visai čia gerai, nepaisant to, kad nėra mėsos", paglostė širdį. O jei rimtai, paragaukit ir sužinosit. Jei netingėsit ir man brūkštelkit kaip jums.

Vakaras iš tiesų buvo neeilinis. Gera kompanija, puikus maistas ir daug vyno. Prisiminsiu ilgai.

10 komentarų:

  1. Nerealus vakaras;)) Gaila, kad neteko sudalyvaut:) Bet smagu, bent nuotraukose pamatyt skaitomų tinklaraščių autores;)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man atrodo, tas patiekalas buvo pavadintas "Dviese žalio šieno kupetoje" :D Tikrai puikus vakaras. Buvo malonu susipažinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Renata, aišku, kalbėjau, gi šitiek laiko turėjau :))
    O tavo tortilijos buvo tikrai labai skanios! ir pati tokias būtinai gaminsiu ir kitiems rekomenduoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ineta, tikrai šaunus buvo:) Tikiuosi kada susitiksim kokiam vakarėlį!

    Viktorija, būtent, kažkas tokio :D Man irgi buvo labai malonu.

    Rūta, ačiū, smagu girdėti. Įdomu, įdomu kokių ten burtų prikalbėjai :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. O aš likau sužavėta tavo tortilijų! mėgstu jas ir darau vegetariškas, bet dedu sojos faršą, o ne varškę :) taigi galiu pasakyti tą patį - be abejonės darysiu tavo tortilijas ir ne kartą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Asta:) Reikės ir man kada su soja pamėgint.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Beje, tas Miglės draugas balsavo už tortilijas, nors ir be mėsos ;) Nebuvo taip jau liūdna, tik kaip žinia, labai jau ilgai laukt teko..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ignai, valio!!! Žinai, kai tiek moterų virtuvėj sukas, ne taip ir greitai viskas vyksta :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iš nuotraukų matyti, jog vakaras tikrai buvo nuostabus, o aš Joninių vakarą irgi gaminau savo "firminį", greitai patalpinsiu ;)

    Dabar pat įtraukiau į "favorites" šią nuorodą, nes vienoje vietoje tiek daug gėrio :)

    Visos šaunuolės, malonu skaityti ir žiūrėti! Oi kaip apetitas sukilo, lekiu į parduotuvę ir namo.... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mindaugai, vakaras tikrai buvo nuostabus, tik va vyrų tinklaraštininkų trūko. Gaila, nesudalyvavot:)

    AtsakytiPanaikinti