2011 m. gegužės 7 d.

Angliškas pyragėlis

Visai neseniai atradau Beatos bloge kažką panašaus į princo Viljamo mėgstamiausią pyragą ir, štai, praėjus kiek daugiau nei savaitei po karališkųjų vestuvių, buvo jis išmėgintas ir mano kuklioje virtuvėje. Tai gi, šįsyk, paprastai prabangus arba prabangiai paprastas, angliško tipo skanumynas.

Kai savo draugui susižavėjus išrėžiau „Oj kaip labai labai noriu šitą išmėginti!“,  jis receptu labai nesusižavėjo. Sako „Na koks čia pyragas, kam reikia tų Mars šokoladukų? Kaip koks pusgaminis, lyg nusipirktum parduotuvėje keptos žuvies, užpiltum savo padažu ir vadintum naminiu maistu“. Tuomet susimąsčiau, kiek mūsų naminis maistas yra ištikrųjų naminis. Pvz. gaminant tą patį tinginį, juk perkame sausainius (manau tik retas visuomet pats juos kepą), naudojame sviestą (ne savo gamintą), šokoladą (irgi gamintas ne namuose) ir t.t. Jei vos ne visi produktai yra gaminti ne namuose, tai ar tikrai toks maistas yra vertas, kad jį vadintume naminiu? Kita vertus, juk gaminame iš tų produktų namuose, į ruošą įdedame nemažai pastangų ir meilės, kuriame, deriname viską pagal savo skonį. O parduotuvėje nupirktas tas pats „Tinginys“ niekuomet nebus toks skanus, kaip gamintas namuose. 

Kai atėjo laikas ragauti pyragą mano skeptiškasis draugas, su malonumu suvalgė didelį gabalėlį pyrago ir paprašė dar, o paskui dar... Į diskusijas apie naudojamus šokoladukus daugiau nebesivėlėme, o  pyragas išties buvo puikus, ryškiai saldus ir labai sotus. Tikiuosi, kad jau greit rasiu laiko parašyti ir apie Danijos virtuvę, o šiam kartui tiek, palieku jus su receptu.

Angliškas Princo  pyragas

Receptas iš Beatos virtuvės


Reikės:
500 g digestive sausainių
9 Mars batonėliai
150 g sviesto
100 g juodo šokolado

Gaminimo eiga:
1.       Pusę sausainių sutrupinti beveik iki miltų, likusius, kad liktų nedideli gabaliukai.
2.       Puodelyje maišant, ant labai mažos ugnies ištirpinti sviestą su Mars šokoladukais, bei gerai išmaišyti iki vientisos masės.
3.       Šokoladukų ir sviesto masę užpilti ant trupinių, gerai išmaišyti ir viską supilti į skardą ištiestą kepimo popieriumi ar maistine plėvele. Lengvai paspausti.
4.       Viršų aplieti ištirpintu juoduoju šokoladu ir leisti pyragui sustingti.

Dar keli pastebėjimai:
1.       Kitąkart sausainių dėčiau šiek tiek mažiau, man jų pasirodė truputėlį per daug. 
2.      Gaminant šį pyragėlį tikrai galima paeksperimentuoti, pvz. Mars šokoladukus pakeiskite Snickers, Digestive sausainius – avižiniais, viršų apliekite baltu šokoladu, pridėkite mėgstamų riešutų ir t.t.
3.       Pyrago savikaina nėra labai maža, tačiau jis laaabai sotus ir pagaminus iš tokio kiekio valgysite ilgai arba galėsite pavaišinti nemažai žmonių.

11 komentarų:

  1. Digestive tokie trapūs angliški sausainiai. Jų tikrai yra Rimi parduotuvėse.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pagal tai kaip greitai šis pyragas pagaminamas ir pagal naudojamus produktus, manau, tikrai galima jį taip pavadinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano draugė gamino šį desertą, tai sakė, kad skanus, bet ir nepigus skanumėlis:)
    Atrodo, tai labai viliojančiai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visiškai pritariu draugei, skanus ir ne pats pigiausias pyragėlis, bet į klausimą ar verta jo bent kartą paragauti, atsakymas - vienareikšmiškas taip :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Radau tų sausainiukų - Prismoje buvo (: bus įdomu pabandyti kuo skiriasi nuo Petit beure, kuriuos seniau be galo mėgau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Indre, šių sausainių dar galima nusipirkti ir Rimi:) Arba išsikepti namuose patiems. Receptų internete rasti tikrai galima. Pvz. čia http://swirlandscramble.blogspot.com/2010/01/homemade-digestive-biscuits.html

    AtsakytiPanaikinti