2011 m. kovo 13 d.

Širdies formos valstybė ir jos virtuvė. Bosnija ir Hercegovina.

Bosnija ir Hercegovina – Balkanų regiono valstybė, buvusi Jugoslavijos dalis. Ją sudaro du istoriniai regionai – Bosnija ir Hercegovina. Dar visai neseniai šalyje siautė karas, kuris Balkanuose iki šiol puikiai prisimenamas. Šalis ribojasi su Serbija ir Juodkalnija, Kroatija. Maždaug 20 km skalauja Adrijos jūra. Šalyje daug kalnų ir žalumos. Maždaug pusė Bosnijos ir Hercegovinos gyventojų sudaro bosniai musulmonai, likusi pusė – serbai stačiatikiai, taip pat šalyje gyvena dalis kroatų katalikų. Bosniai patys save vadina „širdies formos“ valstybe, nes šalies žemelapis primena širdį.

Bosnijos ir Hercegovinos virtuvė balansuoja tarp rytų ir vakarų virtuvių. Jai nemažai įtakos padarė  turkų,vidurinių rytų, o taip pat Viduržemio jūros virtuvės.

Tradiciniai patiekalai Bosnijoje ir Hercegovinoje:
Mėsos patiekalai – mažos maltos mėsos keptos dešrelės, vadinamos cevapcici ar cevapi; taip pat būdingi Balkanų šalims mėsos kukuliai, kebabai; per šventes kepama aviena ant iešmo.
Mėsos ir daržovių patiekalai – maltos jautienos, bulvių ir baklažanų apkepėlė (musaka); aviena įdaryta špinatais ir svogūnais; mėsa ir ryžiais įdarytos daržovės, tokios kaip paprika, cukinija, vynuogių ar kopūstų lapai.
Turkiško stiliaus pyragai (burek) – su mėsa, špinatais, bulvėmis, sūriu.
Duona ir kruopos – plokščia duona (somun); apvali duonelė (lepinja); polentos tipo kukurūsų košė, vadinama pura.
Sriubos – pupelių; vištienos ar veršienos sriuba su okra.
Desertai – įvairūs vaisiai; kepti obuoliai įdaryti riešutais; chalva; susukti lietiniai su saldaus kreminio sūrio įdaru; obuolių (ir kitų vaisių) pyragai; baklava; maži apvalūs šokoladiniai pyragaičiai (ruske kape).
Gėrimai – vaisių sultys; stipri saldi kava; jogurtiniai gėrimai; vietinis vynas ir alus; naminis brendis (rakija) iš kriaušių, vyšnių, obuolių ar slyvų.

Kukurūzų košė – Pura

Pura – tradicinis bosnių valgis, gaminamas iš kukurūzų kruopų ir patiekiamas su raugintu pienu ar grietine. 


4 porcijoms reikės:
450 g kukurūzų kruopų
1 v. š. druskos
1 nedidelio pakelio kreminio sūrio
sviesto
rauginto pieno, grietinės arba natūralaus jogurto

Gaminimo eiga:
1.       Kukurūzų kruopas išvirti pasūdytame vandenyje. Prieš baigiant virti, sudėti kreminį sūrį ir maišant mediniu šaukštu pavirti dar apie 5 minutes.
2.       Košę dėti į lėkštę, apipilti išlydytu sviestu ir ant viršaus uždėti kelis didelius šaukštus rauginto pieno, grietinės ar natūralaus jogurto.
3.        
Kadangi labai mėgstu beveik viską iš kukurūzų kruopų, nesusilaikiau neišbandžiusi ir šio jos paruošimo būdo. Tikrai labai skanu ir sotu. Nuostabūs pusryčiai.

Cevapi – mažos keptos balkaniškos dešrelės

Cevapi (arba cevapčici) nacionaliniu patiekalu laikomos Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje. Nors jų, greičiausiai, gausite paragauti visose Balkanų šalyse. Gaminamos iš kelių rūšių maltos mėsos, dažniausiai jautienos ir avienos. Kartais ir iš kiaulienos, ne musulmonų šeimose. Patiekiamos su plokščia duona, pjaustytais svogūnais, ajvar‘u – padažu iš raudonų paprikų, baklažanų, česnakų ir čili pipiriukų (receptą galite rasti Neringos bloge), kaymak'u arba grietine.


Reikės:
500 g maltos jautienos:
500 g maltos avienos (kiaulienos)
1 svogūnų
3 česnakų
4 – 5 lapeliai petražolių (nebūtinai)
¼ puod. karšto vandens
½ a. š. sodos
druskos, pipirų

Gaminimo eiga:
1.       Smulkiai supjaustyti svogūną, česnakus ir petražoles. Sudėti į maltą mėsą. Įberti druskos ir pipirų.
2.       Sodą ištirpinti karštame vandenyje, užpilti ant mėsos. Gerai išminkyti ir dėti į šaldytuvą bent 2 valandoms, o geriausiai palikti pastovėti per naktį.
3.       Išėmus mėsą iš šaldytuvo, iš jos formuoti maždaug piršo ilgio dešreles.
4.       Kepti grilyje po 2 – 3 min. iš kiekvienos pusės arba orkaitėje įkaitintoje iki 200 laipsnių apie 15 min.
5.       Patiekti įvyniotą į plokščią duoną (pita, lavašą) su svogūnais, ajvar‘u ir kaymak‘u arba grietine.

Puikūs pietūs. Aš dar pridėjau kalną daržovių. Pavasariškas, spalvingas ir labai skanus patiekalas.

Pyragaičiai „Rusų kepurėlės“

Šie maži pyragaičiai, populiarūs Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje. Kakaviniai biskvitai sutepti sviestiniu vanilės kremu, šonai apvolioti kokosuose, o viršus aplietas šokoladu. Patiekiami atšaldyti. Valgomi su šakute, o kartais tiesiog rankomis. Iš kur kilo pavadinimas „Rusų kepurėlės“ (Ruske kape) man informacijos rasti, deja, nepavyko, o gal žinote jūs?


Išeiga 20 pyragaičių
Biskvitui reikės:
9 kiaušinių
100 g cukraus
8 v. š. vandens
2 v. š. kakavos
7 g kepimo miltelių
190 g miltų
Kremui reikės:
375 ml pieno
4 v.š. miltų
1 v. š. vanilinio cukraus
100 g cukraus
100 g sviesto
40 g cukraus pudros
Šokolado glaistui reikės:
100 g juodo šokolado
50 g sviesto
2 v. š. aliejaus
150 g kokosų drožlių

Gaminimo eiga:
1.       Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
2.       Didelę kepimo skardą (standartinę, kuri būna orkaitėse) iškloti kepimo popieriumi.
3.       Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir kakavą.
4.       Šiek tiek paplakti kiaušinių trynius. Plakant suberti cukrų. Trynių plakinį supilti į miltų masę, ten pat supilti vandenį.
5.       Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų. Po truputį, šaukštas po šaukšto, sudėti į miltų ir trynių masę. Atsargiai išmaišyti.
6.       Tešlą supilti į kepimo skardą ir kepti 20 min. Atvėsinti ir padaryti nedidelius 3 – 4 cm skersmens skrituliukus. Aš dariau su 4 cm skersmens stikliuku.
7.       Sviestiniam kremui, puodelyje sumaišyti pieną, miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir kaitinti ant nedidelės ugnies nuolat maišant. Sviestą išsukti su cukraus pudra iki purumo. Sudėti į atvėsusį kremą. Gerai išmaišyti ir pusvalandį palaikyti šaldytuve.
8.       Imti vieną biskvito skrituliuką, jį aptepti kremu, ant jo uždėti kitą skrituliuką. Pyragaičio šonus taip pat aptepti kremu ir apvolioti kokoso drožlėse.
9.       Glaistui puodelyje ištirpinti šokoladą, sviestą ir aliejų. Aptepti kiekvieno pyragaičio viršų.
10.   Prieš patiekiant atšaldyti šaldytuve.

Pyragaičiai labai labai skanūs. Vanile kvepiantis kremas, šokoladas ir kokosas – nuostabus derinys. O dar ir atrodo šie pyragaičiai nepaprastai gražiai. Tikrai papuoštų bet kokį šventinį stalą. 

Didžiausias atradimas šią savaitę buvo pyragaičiai. Jie tikrai labai labai skanūs. Tačiau nemažiau patiko ir bosnių pura. Dažnai pabudusi rytais jau žinau, kad noriu būtent jos pusryčiams. 

4 komentarai:

  1. Vel atradau šedevrą. Ypač patinka man pyragaičių idėja. Primena karakulines kepures, kokias 70-80 aisiais nešiodavo TSKP lyderiai: Kosyginas, Brežnevas ir visa kita šutvė :) O šiaip tai, berods, Ukrainos kazokai tokias nešiojo šimtečiais. Reikės pasigaminti ir savo draugus rusus į svečius pasikviesiu. Bus jiems siurprizas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad kažką atradote ir labai tikiuosi, kad draugai įvertins "kepuraites" :) Pas mus jos daug pagyrų susilaukė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Širdies formos valstybė yra Lietuva (tiesa, kiek paversta). O Bosnija panaši į netaisyklingos formos blyną. Pažiūrėkite patys: http://lt.wikipedia.org/wiki/Vaizdas:BosnijaHercegovina.svg

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bosniai save vadina širdies formos šalimi. Daugiau galite pasiskaityti jų turizmo puslapyje http://www.bhtourism.ba/eng/theheartshapedland.wbsp O panaši ši šalis į širdį ar ne, čia jau kaip kam :)

    AtsakytiPanaikinti