2011 m. sausio 19 d.

Trijų patiekalų vakarienė Andoros stiliumi

Pirmiausia noriu atsiprašyti tų, kurie skaitė ir norėjo man kažką parašyti, pakomentuoti, kad nebuvo įmanoma to padaryti. Dabar šis nedidelis nesklandumas pašalintas ir viskas kuo puikiausiai veikia. Didelis ačiū tiems, kurie parašė ir apie tai pranešė. O dabar šiek tiek apie dar vieną Europos šalį - nykštukinę Andorą.

Andora yra viena mažiausių pasaulyje šalių. Jos rytuose stūkso Pirėnų kalnai. Šalį supa dvi gigantės, garsėjančios ir savo virtuvėmis, Ispanija ir Prancūzija. Andoros kultūra, tai mišinys katalonų, ispanų ir prancūzų kultūrų. Tokia yra ir Andoros virtuvė. Įdomu tai, kad šalyje gyvena daugiau ispanų, nei tikrų andoriečių. Dar vienas įdomus faktas - vidutinė Andoros gyventojų gyvenimo trukmė yra viena ilgiausių pasaulyje - net 82, 5 m. Kalbama ne tik apie ilgą, bet ir apie kokybišką gyvenimą. Kokia jų paslaptis? Patys andoriečiai teigia, kad tam daugiausia įtakos turi šviežias natūralus maistas, nuolatinis vaikščiojimas kalnuotomis vietovėmis, o taip pat nuostabus kalnų oras, kuris mažina stresą, ramina ir gerai nuteikia. Dar vienas labai svarbus dalykas, kuris, šalies gyventojai net neabejoja, yra svarbus veiksnys, kalbant apie ilgą ir kokybišką gyvenimą, yra artimas bendravimas su giminaičiais ir draugais. Dažnai tas bendravimas vyksta prie maistu nukrauto stalo pietaujant ar vakarieniaujant. Ir aš siūlau pasiraitoti rankoves, paruošti skanaus maisto ir pasikviesti artimus žmones vakarienės. Net neabejoju, kad puikiai praleisite laiką, o dar ir sveika!

Tradiciškai pašniukštinėkime, kokie yra tipiški patiekalai Andoroje:
Mėsos patiekalai - kiauliena, veršiena ar kiškiena troškinta vyne; šernienos troškinys; kepti ėriuko pjausniai; ant grotelių kepta mėsa su daržovėmis.
Paukštienos patiekalai - populiarūs antienos patiekalai, pvz. antytė troškinta su slyvomis ir kedro riešutais.
Žuvies patiekalai - iš lašišos, upėtakio, menkės; pvz. keptas upėtakis, įdarytas kumpiu.
Sūriai - karvės, ožkos, avies pieno sūriai; fermentiniai; konservuoti alkoholyje.
Sriubos ir troškiniai - tiršti iš pupelių, mėsos ir daržovių (escudella, vianda).
Daržovių patiekalai - kopūstas keptas su bulvėmis ir bekonu (trinxat), kiaulpienių lapų salotos, keptos daržovės (escalibada).
Saldumynai - kiaušiniai su medumi (ous i mel), įvairūs musai (mousses), lietiniai (crepes), saldūs vyniotiniai su įvairiais kremais, masegada tortas su brendžiu.
Šios savaitės vakarienei ruošiau Pan con tomatte su Serrano kumpeliu, veršienos troškinį pomidorų padaže ir vyniotinį su citrininiu kremu. Vakarienę ruošiau 2 žmonėms.

Pan con tomatte su Serrano kumpeliu

Kaip ir ruošiant visus patiekalus, į kurių sudėtį įeina nedaug ingredientų, reikėtų juos rinktis tik pačius geriausius. Žiemą geriau rinktis mažus vynuoginius pomidoriukus (sakoma jų gerų nusipirkti galima ištisus metus). Taip pat gerą ispanišką Serrano kumpį. Nors pan con tomatte skanu ir be mėsos.
2 riekelės plonai atpjautos šviežios baltos duonos;
2 sk. česnako;
extra virgin alyvuogių aliejaus;
2 riek. Serrano kumpio;
2 vyšninių pomidoriukų (ar 1 didelio pomidoro).

Duoną paskrudinti, gerai įtrinti česnaku. Pomidus perpjauti per pusę ir išspausti ant duonos riekelių. Pagardinti druska, alyvuogių aliejumi. Uždėti susuktą Serrano kumpio riekelę.
Labai labai skanus ir paprastas užkandis. Jau valgiau jo vakarienei, pusryčiams, vėl vakarienei... 

Veršiena pomidorų padaže

Tradicinis andoros virtuvės patiekalas. Veršieną galima pakeisti jautiena.
500 g veršienos;
2 sk. česnako;
1 svogūnas;
250 g (maždaug 2) pomidorų;
lauro lapelis;
1 v. š. raudonėlio;
120 ml sauso balto vyno (nebūtinai);
alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų.

Veršieną supjaustyti mažais, maždaug 3 cm dydžio, gabalėliais. Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejaus ir pakepinti jautieną, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Į tą pačią keptuvę dėti smulkiai pjaustytus svogūną ir česnakus, luptus ir didokais gabalėliais pjaustytus pomidorus. Pakepti apie 5 min. Tuomet įdėti lauro lapelį, raudonėlius, supilti vyną ir užvirinti. Užvirus sudėti veršieną, įdėti druskos, pipirų ir uždengus, ant mažos ugnies troškinti apie 1 val. 30 min. Nepamiršti pažiūrėti ar netrūksta vandens ir jei reikia vis jo po truputį įpilti. Patiekti su ilgais makaronais (spagetti) ar keptomis bulvytėmis.
Lengvai pagaminamas, paprastas, bet tikrai skanus valgis. Turėtų būti labai skanus vasarą, ruoštas su šviežiais sultingais pomidorais.

Vyniotinis su citrininiu kremu

Iš katalonų virtuvės į Andorą atkeliavęs vyniotinis, vadinasi Brac de llimona, kas lietuviškai reikštų - citrininė ranka.
Tešlai:
100 g miltų;
100 g cukraus;
3 kiaušinių;
tarkuotos citrinų žievelės. 
Kremui:
2 citrinų sultys ir tarkuotos žievelės;
2 kiaušinių tryniai;
150 g cukraus;
45 g kukurūzų miltų;
350 ml vandens.

Pirmiausia pasidarome tešlą. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi, kol pabaltuos ir pasirodys šiek tiek burbuliukų. Po truputį įsijoti miltus, nuolat maišant, įberti šiek tiek citrinų žievelės. Gausis tokia gana kieta , skaniai kvepianti tešla. Baltymus išplakti iki standžių putų (tokių, kad apvertus dubenį jos nebėgtų lauk). Juos atsargiai, šaukštas po šaukšto, įmaišyti į tešlą. Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, pabarstyti miltais, į ją sudėti tešlą (tešlos sluoksnis maždaug 0,5 cm storio) ir kepti 180 laipsnių orkaitėje 10 - 15 min. Stengtis neperkepti. Iškepusią išimti ir nedelsiant suvynioti į švarų rankšluostį.
Toliau kremo darymas. Vandenį užvirti su citrinų sultimis ir žievelėmis. Kol vanduo bando užvirti, trynius sumaišyti su cukrumi, sudėti kukurūzų miltus, įpilti maždaug 5 v. š. vandens iš verdančio puodelio su sultimis. turi gautis tokia skysta košytė. Tą košytę, maišant, po truputį, supilti į verdantį vandenį su sultimis. Maišant virti kelias minutes, kol kremas sutirštės. Tuomet kremą supilti į dubenėlį, uždengti maistinę plėvele ir atšaldyti kambario temperatūroje.
Kuomet ir vyniotinis ir kremas atvės, kremą dėti ant vyniotinio ir susukti vyniotinį. Kremas nebus visiškai tirštas, o tokios pudingą primenančios konsistencijos, neišsigąskite, taip ir turi būti. Man liko šiek tiek kremo, tai juo labai plonai, peiliu, aptepiau vyniotinio viršų ir papuošiau citrinomis. Prieš valgant palaikykite kurį laiką šaldytuve.

Vyniotinį dariau antrą kartą gyvenime (pirmasis tragiškai nepavyko) ir viskas gavosi kuo puikiausiai. Gal šis pyragas ir nėra visai mano tipo, bet tikrai gaivus ir skanus.

Štai tokia ta vakarienė Andoros stiliumi. Šį kartą neišskirsiu vieno skaniausiojo, vis gi visi šie patiekalai puikiai papildo vienas kitą ir yra puikus derinys ilgai ir sočiai vakarienei su brangiais žmonėmis.

Receptai ir informacija, kuria naudojausi iš čia , jos yra čia , o taip pat čia ir dar šiek tiek štai čia .

4 komentarai:

  1. Ir vėl įdomus straipsniukus ir skanuoliški patiekalai! :) Kaip mane džiugina šitas blogas!! :) Traškią duonelę su pomidoru ir Serrano kumpiu, atrodo, jaučiu burnoj, veršienos žiausriai norėčiau.. O vat apie vyniotinį tai nė nesvajoju - kažkada "vaikystėj" nepavyko man jo susukti, tai dabar rankos nekyla kažką panašaus gaminti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rūta, oj kaip skaniai čia viską apibūdinai! :) O mano santykiai su vyniotiniais taip pat buvo švelniai tariant komplikuoti. Kažkada bandžiau Kuršėnų vyniotinį pasigaminti,deja, biskvitas iškeptas subliūško ir kremas gavosi per skystas. Tai, sakiau, daugiau niekada... Bet kuomet ėmiausi ieškoti Andoros virtuvei būdingų desertų, sekėsi sunkiai - jų buvo labai mažai. Akis vis badė vienokie ir kitokie vyniotiniai. Nusprendžiau išbandyti, nors labai bijojau, ir pavyko!! Tai čia tokia (ne)trumpa istorija, kaip susidraugavau su vyniotiniais. Pamėgink, manau, tau tikrai pavyks, o kai pavyksta apima labai geras jausmas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atvykau pas tave į svečius, juk pažadėjau.
    Labai smagus ir šiltas tavo blog' as.
    O nuotraukos superinės.
    Lankysiu tave dažnai. Pažadu;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, visuomet lauksiu aplankant :)

    AtsakytiPanaikinti