2011 m. sausio 27 d.

Eikime pavalgyti duonos. Armėnijos virtuvė.

Armėnijos virtuvė yra viena seniausių ir turinčių giliausias tradicijas virtuvių. Jai įtakos turėjo turkų, persų, vidurinių rytų virtuvės, kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad jaučiama ir Viduržemio jūros, bei rytinės Europos šalių įtaka. Kaip bebūtų, Armėnijos virtuvė garsi beveik visame pasaulyje. Tam nemažai įtakos turi tai, kad dauguma armėnų gyvena išsibarstę po visą pasaulį. Kas gi nežino garsiųjų armėniškų šašlykų, arba plovo, arba lavašo. Pastarasis, šioje, vienoje seniausių virtuvių, užsitarnavęs net labai garbingą vietą. Lavašas yra plokščias nemažas paplotėlis, kepamas krosnyje, laikantis tradicijų, kurios pereina iš kartos į kartą. Apskritai duona Armėnijoje yra labai gerbiama. Armėnai nesako "eikime pavakarieniauti", jie sako "eikime pavalgyti duonos". 

Armėnijos virtuvės patiekalai:
Duonos: lavašas - plokščias paplotėlis, kepamas krosnyje; matnakašas (matnakash) - minkšta, apvali kvietinių miltų duona; choregas (choreg) - pailga duona, tradiciškai kepama per Velykas.
Ryžių patiekalai: ryžių plovas su aviena ar vištiena, paskanintas sviestu, cinamonu ir pipirais, bei troškintas sultinyje; plovas su daržovėmis, džiovintais vaisiais ir riešutais; plovas su vermišėliais, ruošiamas kaip garnyras prie mėsos patiekalų; šafraninis plovas, pagardintas rožių vandeniu ir šafranu, patiekiamas per vestuves.
Daržovių patiekalai: įvairios marinuotos daržovės; salotos; alyvuogės ir riešutai alyvuogių aliejuje su citrinų sultimis ar actu; įvairūs vegetariški troškiniai; orkaitėje kepta apkepėlė su keptais baklažanais, jautienos ar avienos faršu ir pomidorais; ilgai troškinamos įvairios daržovės su mėsa, pagardintos pomidorais ir mėtomis; įvairios įdarytos daržovės, pvz. vynuogių lapai įdaryti ar ryžiais ir mėsa.
Mėsos ir daržovių troškiniai: avinžirnių piurė, pagardinta mėsa, sultiniu ir svogūnais; porai troškinti su jautiena ar aviena ir patiekiami su citrinų - kiaušinių padažu; jautienos ar avienos troškinys su česnakais, actu ir aitriaisiais pipirais.
Kepta mėsa: krosnyje kepti įvairūs mėsos patiekalai (horovacai); įvairūs mėsos kukuliai (dažnai įdaryti, pvz. sūriu).
Žuvis: kepta su česnakais, alyvuogių aliejumi, pomidorais ir citrina.
Sriubos: ryžių ir citrinų; lęšių; sriubos su jogurtu.
Sūris valgomas kaip užkandis, įdaras įvairiuose kepiniuose.
Džiovinta sūdyta jautiena, žinoma kaip basterma.
Saldumynai: vaisiai ir sūriai; baklava; įvairūs sausainiai su sezamu; kepiniai su prieskoniais ir riešutais; chalva.
Gėrimai: armėniškas brendis (konjakas), puikiai žinomas Ararat; taip pat raudonas ir baltas vynas; arbata ir kava.

Šią savaitę aš gaminau: muskatinį pyragą su šalta armėniška arbata, vištienos šašlykus su ryžių plovu, bei plokščia duonelę su sūriu ir svogūnais Banerov Hatz.

Muskatinis pyragas ir šalta cinamoninė arbata

Šis pyragas įdomus tuo, kad susideda iš kelių dalų: traškios apačios, bei minkštučio vidaus. Jei mėgstate muskatą, jis tikrai vertas dėmesio. O jei nežinote ar mėgstate, pamėgsite.
Reikės:
2 st. cukraus (geriau rudo);
2 st. miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
1/2 a.š. sodos;
100 g sviesto;
1 st. pieno;
1 kiaušinis;
1 a. š. malto muskato;
žiupsnelis druskos;
cinamono.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Nedidelę kepimo skardą (manoji 26x19 cm) ištepkite sviestu. Į didelį dubenį persijokite miltus, įdėkite kepimo miltelių, žiupsnelį druskos ir viską sumaišykite. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pasidarbuokite pirštais, darydami trupinius. Kuomet trupiniai padaryti, sudedame cukrų ir dar kartą viską gerai išmaišome. Tuomet trupininę masę padalijame per pusę. Pusę dedame į skardą ir prispaudžiame. Sodą suberiame į pieną, ten pat įmušame kiaušinį ir sudedame maltą muskatą. Pieno mišinį supilame į likusią trupininę masę. Dabar viską gerai išmaišome ir pilame į kepimo skardą ant kitos tešlos. Viršų šiek tiek pabarstome cinamonu ir dedame kepti maždaug 45 minutėms. Pyragui iškepus jį orkaitėje palaikome dar apie 10 minučių. Išėmus jei yra noro dar galime apibarstyti cinamonu.

Prie pyrago galite pasimėgauti šalta cinamonine arbata. Į puodą supilame 8 puodelius vandens, įdedame 2 cinamono lazdeles, 4 gvazdikėlius, užverdame ir paverdame apie 10 minučių. Tuomet nuimame nuo viryklės, išgriebiame prieskonius. Įdedame cukraus ir išmaišome (arba galime ir nedėti, jei nemėgstame saldžiai). Atšaldome šaldytuve. Patiekiama aukštose, pilnose ledo stiklinėse.

Pyrage man labai patiko tas muskatinis prieskonis. Vienai mano sesei jis pasirodė per saldus (jei nemėgstate labai saldžiai, sumažinkite cukraus kiekį). O kita pasakė: "Labai skanu, primena manų košę, tik kitaip...". Dar vienas pastebėjimas, skanesnis jis buvo kitą dieną. O arbata tikrai patiks visiems cinamono gerbėjams. Ir nors ji šalta, o dabar žiema, ši arbata kažkaip šildo...

Armėniškas vištienos šašlykas ir ryžių plovas

Armėniški šašlykai dažniausiai kepami tam tikroje krosnyje, kartu su daržovėmis. O šie iš naminės kepsninės, tačiau taip pat nepaprastai skanūs. Visa paslaptis - nuostabus armėniškas marinatas vištienai, kurį pasigaminti visai visai paprasta. O ryžiai stebina tuo, kad lėkštėje gražiai draugauja su vermišėliais. Puikūs pietūs pasiilgusiems vasaroms.
Reikės:
1/2 st. alyvuogių aliejaus;
pusės citrinos sulčių;
1 a. š. druskos;
1 a. š. čiobrelio;
1 a. š. mairūno;
1/2 a. š. juodųjų pipirų;
1 sk. česnako;
1/4 st. petražolių;
1 kg vištienos krūtinėlių (arba avienos mėsos).

Visus produktus (išskyrus mėsa) sumaišyti. Mėsą supjaustyti gana dideliais gabalėliais, ant jos užpilti marinatą, viską pamaišyti, uždengti ir padėti į šaldytuva 24 - 48 val. Mėsą nusausinti, užmauti ant išmirkytų vandenyje medinių iešmelių (jei visas procesas vyksta namuose) ir kepti kepsninėje ar orkaitėje, kol mėsa bus iškepusi.

Ryžių plovui dideliame puode storu dugnu ištirpdyti 2 v. š. sviesto, sudėti 1/2 st. mažais gabaliukais sulaužytų vermišėlių (ilgų, plonų makaronų) ir ant mažos ugnies pakepinti iki kol makaronai taps šviesiai auksinės spalvos. Sviestas jokiu būdu neturi paruduoti. Tuomet sudėti 1 st. ryžių ir dar minutę pakepinti. Viską užpilti 2 st. vištienos (ar daržovių) sultinio, užvirti, sandariai uždengti dangčiu ir pavirti apie 15 min. Nedarinėti dangčio. O išvirus leisti kelis minutes dar pastovėti.

Jau seniai nebuvau valgiusi tokių skanių pietų. Mėsa buvo minkštutį ir sultinga. Bet vis dėlto labiausiai nustebino ryžiai. Labai paprastai paruošiami ir labai skanūs. Makaronai su ryžiais tikrai puikiai sutaria.

Duona su sūriu ir svogūnais Banerov Hatz

Šios duonelės receptą radau vienos armėnų kilmės mergaitės tinklaraštyje. Ji rašo, kad šitaip duoną kepti išmoko iš savo senelės. Principas paprastas - mielinė tešla (panaši į picos) iškočiojama tokio storio, kokio patinka, ant jos uždedamas svogūnų ir kelių sūrių įdaras ir iškepama orkaitėje. 
Tešlai:
1 a. š. sausų mielių;
450 g miltų;
1 v. š. aliejaus;
1/2 a. š. druskos;
1 st. vandens.

Mieles ištirpinti keliuose šaukštuose drungno vandens. Į didelį dubenį persijoti miltus, supilti aliejų, įdėti druskos, įpilti ištirpusias mieles ir stiklinę vandens (arba tiek kiek reikia, kad išminkyti tešlą). Išminkyti tešlą. Minkyti reikėtų apie 5 minutes. Dėti ją atgal į didelį dubenį, uždengti ir leisti valandėlę ramiai pastovėti šiltoje vietoje. 

Įdarui:
150 g varškės;
250 - 300 g svogūnų;
30 g sūrio su mėlynu pelėsiu;
saujelė parmezano ar džiugo sūrio;
1/4 a. š. kumino (indiško kmyno);
1/4 a. š. maltos paprikos;
1 v. š. raudonėlio;
1 - 2 v.š. paprikų arba pomidorų padažo;
alyvuogių aliejaus.
Viską gerai išmaišyti.

Duoną iškočioti i didelį stačiakampį. Kad tilptų į didelę, dažniausiai orkaitėje esančią skardą. Skardą ištiesti kepimo popieriumi ir apibarstyti miltais. Uždėti iškočiotą tešlą ir ant viršaus užtepti pagamintą įdarą. Kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 minučių. Patiekti supjausčius i nemažus kvadratus.

Kadangi tai buvo mano pirma kada nors kepta duona, nepatikti ji tiesiog negalėjo. Iš nurodytų produktų išeina tikrai didelis gabalas duonos. Iš pirmo žvilgsnio gali kažkiek priminti picą, nors man visai nebuvo panašu. Vien jau dėl naudojamų prieskonių, ypatingai kumino. O jau tas kvapas virtuvėje. 

Kas iš armėnų virtuvės man patiko labiausiai? Tai, kad buvo nemažai pirmų kartų. Pirmas kartas kepant duoną (ir dar kokią skanią), pirmas kartas, kai atradau makaronų ir ryžių draugystę, pirmas kartas kai šašlykus kepiau namuose, pirmas kartas kai viriau arbatą be arbatžolių... Ir nors viskas buvo labai gardu, vis gi labiausiai man patiko vištienos šašlykai (tikrai labai puikus marinatas) ir paprastas armėniškas plovas. 

8 komentarai:

  1. Tu šaunuolė. Šitiek informacijos ir dar receptai su nuotraukom.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Klausim4lis. Kiek pieno pyragui?
    Ir kiek miltuku? 3 stiklin4s?:)
    Ar jau apakau truputuka:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Uj įvėliau klaidą. Miltų 2 stiklines, o pieno 1 stiklinę. Jau pataisiau :)

    Rima, ačiū. Darau tai su malonumu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O, plovas, čia tai visiškas gėris! Seniai žvalgiausi kur čia receptuką gerą radus... vat ir ačiū tau, kada nors bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Giedre, šis plovas tikrai gėris. Pamėgink :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. paaiškinkit truputį aiškiau - o iš kur tame pyrage gaunasi tarpinis sluoksnis, jeigu ant tešlos supili pieną su kiaušiniu, taigi jis turėtų susigerti į tešlą? ir kaip suprasti: "Pusę(tešlos)dedame į skardą ir prispaudžiame. Sodą sudedame į pieną, ten pat įmušame kiaušinį ir sudedame maltą muskatą. Dabar viską gerai išmaišome ir pilame į kepimo skardą ant kitos tešlos." ant kurios KITOS tešlos, jeigu pagal aprašymą, skardoj turi būti sudėta pusė tešlos??? Ir kur/kada dėti antrą pusę? Nu sorry, bet kažkaip labai jau painiai aprašyta...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Trupininę tešlą padaliname į 2 dalis. Vieną dedame į kepimo skardą ir prispaudžiame. Į likusią tešlą įmušame kiaušinį, supilame pieną su soda, įberiame muskatą ir pilame ant prispaustos tešlos jau esančios kepimo skardoje. Dabar tikiuosi aiškiau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, po nedidelių korekcijų jau aišku:) Labai jau norėjosi išbandyt šitą muskato pyragą, bet bijojau, kad kažko nesuprantu ir gausis kokia tai nesąmonė:)))

    AtsakytiPanaikinti