2011 m. kovo 25 d.

Bulgarijos virtuvė - skanus maistas ir keisti gėrimai

Bulgarija – Europos pietryčių šalis. Jos krantus skalauja Juodoji jūra. Bulgarija ribojasi su Graikija, Turkija, Makedonija, Serbija ir Rumunija.. Šalyje vyraujantis klimatas tiesiog idealus augti įvairiems vaisiams, daržovėms, žolelėms.
Bulgarų virtuvei didelę įtaką padarė balkanų ir turkų virtuvės. Bulgarų virtuvė turėtų patikti tiems, kurie mėgsta sveikesnį, liesesnį maistą (kaip tik pavasariui!). Maistas dažniausiai verdamas, troškinamas, kepamas orkaitėje ar ant grotelių ir daug rečiau gaminama riebaluose. Valgoma daug pieno produktų. Ypatingai mėgstamas jogurtas. Jo šalyje suvalgoma labai daug.
Pusryčiams bulgarai dažniausiai skanauja blynelius, sumuštinius ar banitsa (nesaldus pyragas su filo tešla). Pietūs pradedami salotomis, sriuba ar tarator, jei vasara. Po to valgomas mėsos patiekalas su bulvėmis ir daržovėmis. Kartais ir desertas, pvz. gabalėlis šokoladinio pyrago. Vakarienė – panaši kaip ir pietūs, tik valgoma mažiau patiekalų.

Bulgarai valgo:
Shopska salotos: populiariausias Bulgarijos patiekalas; gaminimui reikalingi - pomidorai, agurkai, paprikos, svogūnai ir tarkuotas baltas sūris. Kitos populiarios salotos: agurkų ir jogurto (Snezhanka), morkų ir kopūstų, pupelių, bulvių, žalumynų salotos.
Įdarytos daržovės: kopūstai, paprikos, pomidorai, svogūnai.
Sūriai: labai populiarus daugelio patiekalų ingredientas baltas sūdytas sūris „sirene“. Šis sūris panašus į graikišką fetą, tik daug sūresnis.
Sriubos: šaltos, populiariausia tarator, tai šalta agurkų ir česnako sriuba su jogurtu. Taip pat karštos, tokios kaip „žvejų“ sriuba, sriuba su vištiena ar grybų sriuba.
Karštieji patiekalai: musaka - bulvių ir maltos mėsos sluoksniuotas apkepas; gyuvetch - orkaitėje keptas daržovių troškinys.
Kebabtse: ant iešmo kepta malta mėsa su priekoniais. Kiti grilyje kepti mėsos valgiai.
Banitsa: tradicinis bulgarų pyragas su filo tešla ir įvairiais įdarais.
Saldumynai: chalva, šokoladinis Garash pyragas, baklava, įdaryti obuoliai ar kiti vaisiai su sirupu, turkiški saldainiai.
Gėrimai: įvairūs vietiniai vynai; kiti alkoholiniai gėrimai (rakia, mastika, menta); labai mėgstama kava, jos Bulgarijoje galima rasti įvairiausių skonių; šalis garsėja ir keliais keistais gėrimais, tokiais kaip ayran ar boza (apie juos skaitykite toliau).

Aš gaminau 3 lengvus, puikiai šiltoms dienoms tinkančius patiekalus – populiariasias Shopska salotas, gardžiuosius tarator – bulgariškus šaltibarščius ir maistingą desertą – keptus įdarytus obuolius su vaniliniu sirupu.

Šopska salotos

Šopska salotos – tradicinės bulgarų salotos, taip pat populiarios Balkanuose bei centrinėje Europoje. Gaminamos iš pomidorų, agurkų, paprikos, petražolių, svogūnų ir daug sūrio. Bulgarijoje naudojamas baltas sūdytas sūris – sirene. Deja šio sūrio galima rasti ne tiek ir daug šalių. Kitur rekomenduojama jį keisti – feta. Pavadinimą šios salotos, kaip teigiama, gavo nuo žodžio, shopi, kas reiškia – taupus. 


Reikės:
4 pomidorai
2 nedideli arba 1 didelis agurkas
1 raudona ar žalia paprika
1 svogūnas
šiek tiek petražolių
200 g fetos sūrio (arba sirene jei turite)
alyvuogių aliejaus
raudono vyno acto

Gaminimo eiga:
1.       Pomidorus, agurkus ir papriką supjaustyti nemažais gabalėliais. Petražoles ir svogūnus supjaustyti smulkiai. Viską sudėti į lėkštes.
2.       Ant viršaus užtarkuoti sūrį.
3.       Paskaninti salotas aliejumi ir actu.
Šaltinis čia.

Labai skanios ir gaivios salotos. Labai mėgstu graikiškas salotas, bet drąsiai galiu teigti, kad šios man patiko net dar labiau. Tikriausiai dėl daug tarkuoto sūrio.

Bulgariški šaltibarščiai – Tarator

Tarator populiarus bulgarų tradicinis patiekalas, dažniausiai valgomas vasarą.  Ši šalta sriuba taip pat valgoma Albanijoje, Makedonijoje, Serbijoje, Turkijoje, Irane, Armėnijoje, Kipre. Ruošiama iš jogurto, agurkų, krapų, česnako, aliejaus. Dažniausiai skiedžiama vandeniu. Kartais į šaltsriubę dedama ir graikiškų riešutų. Patiekiama atšaldyta arba su ledukų kubeliais. Valgoma kaip užkandis (meze) arba kartu su karštuoju pagrindiniu patiekalu. 


Reikės:
500 g agurkų
500 g natūralaus (geriau tištesnio) jogurto
3 – 4 sk. česnako
krapų
2 – 3 v. š. graikiškų riešutų (pasirinktinai)
alyvuogių aliejaus
druskos
vandens (pasirinktinai)

Gaminimo eiga:
1.       Agurkus supjaustyti nedideliais kubeliaus (galima ir tarkuoti), sudėti į dubenį.
2.       Jogurtą išplakti šakute ir supilti ant agurkų.
3.       Sudėti sugrūstas česnako skilteles, smulkintus krapus ir graikiškus riešutus, pagardinti druska ir aliejumi. Išmaišykite.
4.       Jei norite praskieskite šaltsriubę vandeniu, tačiau sriuba neturi būti labai skysta.
5.       Atšaldykite šaldytuve arba įdėkite keletą ledo kubelių ir patiekite.
Šaltinis čia.

Mano rekomendacija – valgykite kartu su šviežia balta duona (pvz., prancūzišku batonu) ir su fetos sūriu. Labai skani šalta sriuba. Puikiai tinka atsigaivinti vasarą, kai tradicinių šaltibarščių jau atsivalgoma (ar taip nebūna?).

Kepti įdaryti obuoliai su vaniliniu sirupu

Kepti obuoliai mėgstami daugelyje šalių. Bulgarijoje kepti obuoliai įdaromi prieš kepant, graikiškų riešutų ir sviesto įdaru. Patiekiami šalti, aplieti vaniliniu cukraus sirupu. Vietoj obuolių kartais įdaromos kriaušės ar svarainiai.


Reikės:
4 – 5 obuolių
1/3 st. smulkintų graikiškų riešutų
1 ½ st. cukraus
50 g sviesto
vanilinio cukraus
cinamono

Gaminimo eiga:
1.       Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
2.       Atsargiai išskobti obuolių vidų, išvalyti sėklytes.
3.       Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir cinamonu. Įmaišyti riešutus.
4.       Obuolius prikimšti įdaru, dėti į kepimo skardą, apšlakstyti keliais šaukštais vandens ir kepti apie 20 min.
5.       Kol obuoliai kepa, galima pasiruošti sirupą. ½ st. vandens nedideliame puodelyje sumaišyti su ½ st. cukraus bei vaniliniu cukrumi ir pavirinti, kol sirupas pasidarys šviesiai auksinės spalvos.
6.       Iškepusius obuolius apipilti sirupu. Patiekti šaltus. 

 Nors labai mėgstu keptus obuolius, kepu juos labai retai. O įdarytus valgiau pirmą kartą. Gražiai atrodantis ir skanus, bei maistingas desertas. Pasigaminti labai paprasta, tačiau papuoš net ir bet kurį šventinį stalą.

Šiek tiek keisti bulgariški gėrimai

Bulgarų virtuvės patiekalai tikrai puikūs. Tiesa, kai kurie gėrimai atrodo kiek keistoki. Vienas jų ayran, trumpai tariant, tai jogurtas skiestas vandeniu, pagardintas žiupsneliu druskos ir geriamas per šiaudelį (sako labai geras vaistas nuo pagirių). Išsamesnį receptą rasite kai nori valgyt tinklaraštyje.

Nuotrauka iš de.academic.ru
Kitas, dar keistesnis, gėrimas keistu ir pavadinimu – boza. Šis, gaminamas miltų ir rūgusios masės pagrindu. Bulgarai reklamuoja, kad nuo šio gėrimo net auga krūtinė! Apie bozą aš pirmą kartą perskaičiau tyrylytės bloge, ten rasite aprašytų ir daugiau gėrimų. O aš dar parašysiu trumpą instrukciją, kurią, savo tinklaraštyje pateikia  minėtoji tyrylyte, kaip pasigaminti boza:

1.       2 st. miltų nuolat maišant pakepinti dideliame puode, kol jie įgaus rusvą spalvą.
2.       Tuomet supilti 5 l vandens ir 2 st. cukraus. Maišyti kol masė užvirs ir pavirti dar 5 min.
3.       Masę atvėsinti, įpilti stiklinę senos bozos (jei jos neturite skaitykite 4 punktą) ir laikyti šiltoje vietoje 2 – 3 d. Masė turi surūgti. Tuomet išpilstyti į butelius ir gerti.
4.       Jei neturite senos bozos, prieš ruošiant 2 dienas viską darykite kaip prieš tai aprašyta tik su mažesniu kiekiu: 2 v.š. miltų, 1 v.š. vandens, 1 v. š. cukraus. Ir kai jau imsitės gamybos, vietoj senos bozos supilkite šį mišinį.

Tiesa, aš bozos, pasigaminti dar neišdrįsau. Labai jau neviliojančiai skamba ta surūgusi masė. Bet gal kas susigundysite. Tik tuomet prašau, būtinai, parašykite man savo įspūdžius.

Štai tiek šiam kartui. Iš tiesų bulgarų virtuvė man buvo didžiulis atradimas ir ši savaitė buvo viena skaniausių nuo pat tinklaraščio rašymo pradžios. Turiu slaptų kėslų šią vasarą aplankyti Bulgariją ir žinoma paragauti nuostabių šalyje ruošiamų patiekalų. Kas iš gamintų skanėstų patiko labiausiai? Labai sunku apsispręsti, nes tikrai viskas buvo labai skanu. Bet jei vis gi reikėtų rinktis vieną, sakyčiau Šopska salotos. Tai tiek šiam kartui. O kitą savaitę keliausime į Čekija.

18 komentarų:

  1. Net nebaigiau skaityti, kaip spirgėjau parašyti, kad taratoras ir Šopska salotos, yra mano geriau atsiminimai apie Bulgariją. Teko buvoti 2 kartus, tai antr1jį 9ilgiau nei 2 savaites) dieną iš dienos nevalgiau nieko daugiau tik tarator1 ir šopską (bulgarai nekabai draugiški vegetarų atžvilgiu, ten tieeeeeek mėsos, užtat mano mėsėdis draugas, kuris ten mokėsi - gyveno rojuje :D) Ir dar eikia nepamiršti airano. mmm...

    Aš sirene keičiu brinza,kurios retai būna maksimoje ir ji ne tokia skani kaip tikras sirene.

    kazkur ir mano tinklaraštyje yra abu šie receptai, o taratirą vasarą gaminam ypač dažnai vietoje šaltibarščių. mmm.. ačiū už vasaros gaivą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir kiek man teko domėtis, tai šopska salotų pavadinimas yra kilęs nuo šopų etninės grupės, kurie gyvena Bulgarijoje

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sriubytę vasarą reiks išbandyti:) įprastus šaltibarsčius labai mėgstu, įdomu būtų sulyginti skonius

    AtsakytiPanaikinti
  4. ooo! turbūt aš ir būsiu ta keistuolė, kuri išbandys boza :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Boza irgi skani, primena duoną. Turi šiek tiek panašumo kaip jogurtas su duona. Nors man tik pirktinę teko ragauti, bet visai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, smagu, kad atgaivino malonius prisiminimus. O kiek daug Tu žinai apie Bulgarijos virtuvę! Gaila nežinojau, būčiau prieš rašant paprašiusi konsultacijos :) Iš kur kilo Šopska salotų pavadinimas, kaip dažniausiai ir būna, teorijų ir/ar istorijų yra ne viena. Gal taip net įdomiau :)

    Reda, man irgi labai labai patinka šaltibarščiai, bet vasarą nuolat juos gaminant norisi išmėginti ir kažką naujo. Tarator tuomet puikiausias pasirinkimas.

    Dabar galvoju, gal vis gi nėra boza toks jau baisus dalykas, kaip, kad pasirodė iš pirmo žvilgsnio. Jei išmėginsite, prašau būtinai parašykite. Gal tada pasiryšiu ir aš... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tokius šaltibarščius labai mėgstu vasara gaminti, tik riešutų nededu, o įtarkuoju šviežio pomidoro. Buvau įsitikinusi kad tai kipriečių ir graikų patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rennie, tikra tiesa, kipriečiai valgo šią šaltą sriubą (pasak wikipedijos, ten ji vadinami Ttalattouri). Tarator taip pat populiari ir kitose mano įraše iįvardintose šalyse. O graikai labai panašų patiekalą vadina tzatziki, jis valgomas kaip užkandis ar naudojamas kaip padažas.

    O pomidoras tikrai turėtų tikti. Aš gal dar pridėčiau ridikėlių arba mėtos lapelių.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pamiršai paminėti, jog Šopska salotose agurką būtinai reikia nulupti! o Jeigu dar į salotas įdėtum čili pipiro, virtą kiaušinį ir šiek tiek virto kumpio - jos jau vadintųsi "Karakačianska". Kai buvau Bulgarijoje, pastoviai šias dvi valgydavau salotas, tačiau jos dažnai eina kaip garnyras prie mėsos maltų kepsniukų "kiuftė", "kebabče", kuriuose gausu kiumino prieskonio - ten ir atradau pirmą kartą kiumino skonį :)

    Papostinsiu ir aš ne vieną receptuką iš Bulgarijos :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū už papildymą, Mindaugai :) Lauksiu Tavo receptų iš Bulgarijos.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Renata, labai įdomi tavo tinklaraščio idėja.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai geri atsiminimai apie Airana Turkijoje kai +40 - gaivina, vesina ir sotu :) Tik va Turkijoje jis negazuotas, bent kiek teko ragauti. O va Maksimoje ta pacia diena perskaicius si irasa pamaciau Airano, gazuoto, 1 ir 0.1 proc. riebumo. Gamintojas Estija, aisku pieno ir kitokiu milteliu pagrindu. Idomus burbuliuku poveikis, bet gaivumas vis dar islikes!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Išbandėm šopska, tik va nenulupom agurkų, ar čia baisi nuodėmė? Nu labai skanu, ausys lapsėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nusipirkau ir aš tą 0,1 proc. riebumo Airaną iš maximos. Man pasirodė gerokai per sūrus. Bet apskritai labai labai įdomus gėrimas :)

    S, šopska salotos tikrai puikios. Sako bulgarai nulupa žievę visuomet, bet, manau, skonis tikrai dėl to visai nenukentėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Man patinka šios šalies virtuvė, skanu. Bei pati Bulgarija man visai prie širdies. Išskirti norėčiau Bulgarijos šaltibarščius, tikras gėris man jie buvo. Tuo metu į Bulgariją keliones lektuvu buvo pigios, tai turėjom prog1 susipažinti ir su šalimi ir paskanauti tikro šalies maisto. Patikėkit nieko nėra geriau nei tam tikros šalies nacionalinius patiekalus valgyti būtent pas vietinius. :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Man bulgarijos virtuvė taip pat patiko labai didelį įspūdį. Keliavau ten su vaikais 2014 metais ir nuo to laiko kiekvieną savaitgalį esu tiesiog priversta gaminti keptus obuolius - jau taip juos vaikai pamilo! Reiktų kada vėl ten apsilankyti, ypač kai keliones i Bulgarija akcija dabar. Gal atrasiu kokių nors naujų gastronominių naujovių!

    AtsakytiPanaikinti
  17. Aš net kartais siunčiuosi siuntinius iš Bulgarijos su maistu, kad gaučiau jų vietiniųs produktus, patiekalus. Nuostabi šalis su nuostabiu maistu.

    AtsakytiPanaikinti