2011 m. vasario 15 d.

Mūsų kaimynės - Baltarusijos virtuvė

Baltarusija yra Rytų Europos šalis, kuri iki 1991 m. priklausė Sovietų sąjungai. Pažodžiui verčiama kaip baltoji  Rusiją, šalis savo kultūra išties labai panaši į didžiąją Rusiją. Baltarusijos virtuvė taip pat turi lenkų, ukrainiečių, totorių ir lietuvių virtuvių elementų. 

Pagrindinis Baltarusijos virtuvės produktas yra bulvės. Žinoma daugiau nei 300 šalyje ruošiamų receptų, kur šios daržovės užima svarbią vietą. Šalyje apie jas net kuriamos dainos, rašomos eilės. Yra nemažai restoranų, kurie specializuojasi ruošdami patiekalus iš bulvių. Žymiausias nacionalinis baltarusų patiekalas bulviniai blynai, kepami iš stambiai tarkuotų bulvių – draniki. Kitos populiarios daržovės – burokėliai, morkos, kopūstai. Mėgstamiausia mėsa – kiauliena. Taip pat valgomi sūdyti lašiniai, įvairios dešros ir dešrelės. 

Tipiški patiekalai:
Bulvių patiekalai: jau minėti draniki – bulviniai blynai. Kartais įdaromi grybais ar mėsa. Mėgstami ir bulvių kukuliai, bulvių košė bei daugybė kitų bulvinių patiekalų.
Sriubos: burokėlių ir kopūstų sriuba (barščiai); šaltibarsčiai; raugintų kopūstų sriuba su grybais.
Salotos: įvairios salotos iš burokėlių, kopūstų ir kitų daržovių, dažnai su kiaušiniais, gardinamos grietine ar majonezu.
Mėsos patiekalai: kiaulienos troškinys su dešra; jautiena įdaryta daržovėmis (zrazai); koldūnai su mėsa; įvairios dešros ir dešrelės.
Daržovių patiekalai: pupelių tyrė; žirniai su spirgučiais; įdaryti kopūstai.
Desertai: įvairūs tortai; vaisiniai pyragai; kisielius.
Gėrimai: mėgstama gira; beržų sula; rūgpienis; žolelių arbatos; kava; alus; degtinė, krambambulia (alkoholinis gėrimas ruošiamas iš degtinės, medaus ir prieskonių).

Aš šią savaitę gaminau populiariuosius bulvinius blynus – draniki, labai skanų mėsos troškinį, bei kepiau varškės pyragą.

Bulviniai blynai – draniki

Pats populiariausias ir tipiškiausias baltarusų patiekalas yra bulviniai blynai, vadinami draniki. Nieko šis receptas nenustebins, bet rašyti apie Baltarusijos virtuvę ir nepagaminti šio patiekalo būtų tikras nusikaltimas.


Blynams:
4 vidutinio dydžio bulvės;
2 v. š. miltų;
1 kiaušinis;
citrinos sulčių;
druskos, pipirų;
aliejaus.

Įdarui:
džiovintų grybų;
1 svogūno;
druskos.

1.  Pirmiausia pasiruošiame įdarą. Grybus nuplauti ir šaltame vandenyje pamirkyti 3 – 4 valandas. Tuomet juos dar kartą nuplauti. Vėl užpilti vandeniu, dėti ant ugnies ir virti apie valandą. Išėmus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su smulkiai pjaustytu pakepintu svogūnu.
2.   Bulves nulupti ir sutarkuoti stambia tarka. Į tarkius įspausti šiek tiek citrinos sulčių, įmušti kiaušinių, suberti miltus, įberti druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišyti.
3.   Rankomis formuoti blynelį, ant jo dėti grybų įdarą ir uždėti dar šiek tiek tarkių tešlos. Paspausti ir rankomis suformuoti blyną. Kepti įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Išėmus sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti su grietine.

Ką gi galima pasakyti apie bulvinius blynus. Turbūt visi esame juos kepę, ragavę, pamėgę arba ne. O jei kažkas ieškos bulvinių blynų recepto ir atras šį, tikrai rekomenduoju juo pasinaudoti.

Mėsos troškinys

Šis troškinys dažniausiai patiekiamas su bulvėmis arba kaip padažas ant bulvinių blynų. Porcija keturiems.

 aliejaus;
2 svogūnai;
400 g kiaulienos;
100 g rūkytos ar vytintos dešros;
1 kupinas šaukštas miltų;
1 ½ puod. vandens arba sultinio;
2 lauro lapai;
200 g grietinės;
Druskos ir pipirų

1.    Keptuvėje įkaitinti aliejų. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinti ant vidutinės ugnies. Svogūnai turi ne tapti permatomais, bet patamsėti, paruduoti. Išimti iš keptuvės.
2.  Dabar į keptuvę sudėti vidutinio dydžio kubeliais pjaustytą kiaulieną, bei nedideliais kubeliais pjaustytą dešrą. Pakepinti kol mėsa paruduos.
3.   Į keptuvę prie mėsos dėti šaukštą miltų ir gerai išmaišyti. Pamažu, maišant supilti vandenį ar sultinį. Tuomet į keptuvę sudėti prieš tai pakepintus svogūnus, įdėti lauro lapelį.
4.    Uždengus, ant mažos ugnies troškinti apie 30 minučių. Prieš baigiant troškintis, supilti grietinę, jei reikia įdėti druskos (atsargiai nepersūdykite, ypatingai jai naudojote sūrų sultinį), pipirų.


Varškės pyragas

Paprastas ir lengvai pagaminamas pyragas. Baltarusioje mėgstamiausi pyragai tokie, kaip ir pas mus: su varške, su obuoliais, kakaviniai. 


400 g varškės;
2 v. š. grietinės;
1 st. cukraus;
vanilinio cukraus;
2 kiaušiniai;
2 st. miltų;
1 a. š. kepimo miltelių;
125 g sviesto.

1.       Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Apvalią kepimo formą ištepti sviestu. Manoji buvo 26 cm.
2.       Dubenyje sumaišyti varškę, grietinę, kiaušinius ir ½ st. cukraus.
3.      Į kitą dubenį įtarkuoti sviestą, sudėti miltus, kepimo miltelius, likusią ½ st. cukraus ir vanilinį  cukrų. Viską trinti pirštais, kol masė taps smėlio konsistensijos.
4.      Pusę „smėlinės“ tešlos dėti į kepimo skardą. Prispausti. Tuomet supilti varškės masę. Ant jos - likusią „smėlinę“ tešlą.
5.       Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Dar šiltą supjaustyti ir patiekti.

Labai mėgstu varškės pyragus. Šis tikrai labai paprastas ir skanus. Vienas tokių kuriuos gali kepti nors ir kasdien, nes greita, nebrangu ir labai gardu.

Tai tiek šiandien apie Baltarusijos virtuvę. Galbūt nieko naujo ir nepapasakojau, bet kartais taip gera tiesiog prisiminti kažką pamiršta sena. Pavyzdžiui bulvinius blynus. Kaip bebūtų, savaitė buvo labai skani. O skaniausiu šįsyk tituluoju mėsos troškinį, už tai, kad nustebino. Bet jei niekuomet nekepėte panašaus į šį varškės pyrago, taip pat rekomenduoju pamėginti. Jau keli žmonės, kurie ragavo, paprašė recepto. Ir buvo maloniai nustebę, kai pamatė kiek mažai produktų, darbo ir laiko jam reikia.

8 komentarai:

  1. Kaip panašu į lietuvišką virtuvę, juk ne veltui kaimynai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O už tuos blynus, tai dabar daug atiduočiau:) Mmm kaip skanu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai labai labai panašu į lietuvių virtuvę. Aš bulvinius blynus pati dažniau kepti pradėjau. Vis užsuku čia, pasižiūriu ir vėl užsinoriu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va bulvinių blynų ir varškės pyrago neatsisakyčiau :) Siaubas, kaip neatsisakyčiau... Net ir nakčiai, tiek jau to tie košmarai naktiniai :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, ką tie košmarai, praeis greit:)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išbandėm! http://dwcakes.blogspot.com/2011/10/varskes-smelinis-pyragas.html :3

    AtsakytiPanaikinti