2012 m. kovo 13 d.

Paskutinis savaitgalis Klaipėdoje ir šamukas.


Pavasaris daugumai asocijuojasi su pokyčiais. Pasibeldė jie ir į mano duris. Kelis mėnesius gyvenusi kraustytis – nesikraustyti rėžimu, o kelias savaites rėžimu likti – nelikti, dabar šį įrašą rašau važiuodama autobusu Klaipėda – Vilnius. 

Neseniai turėjau galimybę stebėti vieno Klaipėdos vaikų darželio veiklą. Rytinio užsiėmimo metu auklėtoja pasakojo vaikams apie tai kaip susitaikyti su pokyčiais. Ji sakė: „jei persikeliate gyventi kur nors kitur ir ilgitės savo buvusių namų, pasikabinkite ant sienos tos vietos nuotraukų ir taip jūs visuomet, tam tikra prasme, būsite ten“. "Pasikabinsiu" vieną nuotrauką ir čia, o kai apims nostalgija visuomet galėsiu prisijungti ir prisiminti.

Viso gero, Klaipėda. Branginu. Pasiilgsiu. Bet dabar prasidės naujas, tikiu, ne mažiau įdomus, gyvenimo etapas. 

 
Savaitgalį nudžiugino iš Merkio šamo atkeliavęs gražuolis šamukas. 


Šios žuvies prieš tai nebuvau nei gaminusi, nei valgiusi, tad buvo nelengva sugalvoti ką skanaus iš jo paruošti. Juo labiau, kad knygose šamo receptų irgi nėra daug. Galiausiai, wikipedijos pagalba, sužinojau, kad šamukai mėgstami Vengrijoje, o populiariausias jų patiekalas Harcsapaprikás arba tiesiog troškinta šamo filė su paprikų padažu. Buvo labai skanu.

Troškintas šamas su paprikų padažu  (Vengriškai)

Reikės:
400 g šamo filė
1 svogūno
1 paprikos
1 pomidoro (ne sezono metu aš naudojau konservuotą)

3 v.š. grietinės
1/2 v.š. miltų
aliejaus kepimui
šiek tiek sviesto
1 a.š. maltos vengriškos paprikos
druskos

Gaminimo eiga:
1. Šamo filė supjaustome gabalėliais (ne visai dideliais, bet ir ne visai mažais), apibarstome druska ir apkepame įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Išimame žuvytę ir kuriam laikui padedame į šalį.
2. Svogūną, papriką ir pomidorą supjaustome mažais gabalėliais. Svogūną apkepiname toje pačioje keptuvėje, kur kepė žuvis. Kuomet svogūnas parus, apibarstome jį malta paprika ir pamaišome leisdami atsiskleisti kvapams. Į keptuvę dedame papriką ir pomidorą, gražiname apkeptą žuvies filė. Uždengiame ir patroškiname 10 min.
3. Gietinę sumaišome su miltais. Baigę troškinti supilame grietinės ir miltų mišinį į keptuvę ir dar kelias minutes, atsargiai maišydami, leidžiame paburbuliuoti. Pagardiname keliomis kruopelytėmis sviesto.

Vengrai mėgsta tokį šamo troškinuką valgyti su makaronais gardintais varške. Rekomenduoju pasigaminti ir jų. Tiesiog virtus makaronus sumaišykite su varškės ir grietinės mišiniu, pagardintu druska, pipirais ir lašeliu gero aliejaus.

Man šamas patiko. Pirmiausia dėl to, kad nebuvo jokio nemalonaus žuvies kvapo. Taip pat mažai kaulų ir pakankamai daug mėsos. Skonis šiek tiek priminė karpio, bet už karpį skaniau. O šiaip tai - žuvytė su charakteriu:)


12 komentarų:

  1. kokie grazus usai!!! o kas tas yra per daiktas "nemalonus zuvies kvapas"? cia kai zuvis pora dienu sauleje paguli? nes jeigu jau yra bent koks "kvapas", tai geriau ta zuvi mesti tiesiai i siukslyna, ane?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, puikiai žinau, kad šviežia žuvis jokio nemalonaus kvapo neturi turėti, o senstelėjusią geriau iškart mesti lauk. Bet yra žuvų, kurių kvapo tiesiog nemėgstu, pvz. stinta ir yra tokių, kurios kvepia skaniai, pvz. lašiša:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveika atvykus į Vilnių! :)

    Aš pati, žuvies nelabai mėgstu, bet šamą pabandyti būtų įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo tai laaabai skaniai :) pasigaminsiu ir aš. O šiaip nustebino, kad šamas Vengrijoje yra populiarus patiekalas. Buvau ten, bet, matyt, neužtaikiau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. patiekalas nuostabus:) gundausi nusipirkti šamuką - tikman jo išdarinėjamas sudėtingas atrodo, ar aš klystu?:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šamo ūsai tikrai neblogi :) Esu jų valgiusi vaikystėje, dėdės prižvejotų, bet skonio nepamenu... Gaila, man nieks tokio nepasiūlys :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oditėle, galima užsisakyti net nebūtinai gyvą, gali būti ir skrostas, ir karštai rūkytas :) O net ir pačiai išvalyti jį tikrai nėra sudėtinga.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Eina sau koks šamukas gražuoliukas :) patiekalas begalo skaniai žiūrisi Renata :) o nuotraukos irgi- labai.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Viktorija, ačiū! Tikrai verta paragauti:)

    Ignai, pasigaminkite, tikiuosi patiks:)

    Odetėle, ačiū, aš gavau jau išdarinėtą, bet kaip Merkio šamas sakė, nieko sudėtingo neturėtų būti.

    Asta, aha, geri tie ūsai :) Australijoj tikiu ir kitokių gėrybių netrūksta!

    Reda, ačiū. Gražuolis jis tikrai buvo:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. šamas tai gražuolis, net gaila pasidarė, kad troškiniu patapo:/

    AtsakytiPanaikinti