2011 m. birželio 7 d.

Danijos virtuvė – geriausia ar blogiausia?

Ką žinote apie Daniją? Jei ten negyvenate ir nesilankėte turbūt ne itin daug. Aš, pavyzdžiui, žinau, tik kad ten gyveno Vikingai. Ir dar tai, kad danai gamina tikrai neprastą ir visame pasaulyje garsų alų (turiu galvoje Carlsberg ir Tuborg). Aaa ir dar tai, kad danų restoranas Noma, kuriam vadovauja žavusis Rene Redzepis, jau antrus metus iš eilės tituluojamas geriausiu pasaulyje. Bet pradėsiu ne nuo to.

Danija – valstybė Europos vakaruose, įsikūrusi Jutlandijos pusiasalyje. Jai priklauso ir maždaug 400 salų. Danijos krantus skalauja Baltijos ir Šiaurės jūros. Žiemos šalyje ilgos ir šaltos, tad tradiciniai šalies patiekalai yra sotūs ir riebūs. Mitybos racioną sudaro vietiniai produktai: kiauliena, žuvis ir jūrų gėrybės, įvairūs grūdai, pieno produktai, obuoliai, slyvos, morkos, bulvės, svogūnai, namuose kepta duona, alus.

Įdomu yra tai, kad danų virtuvė yra turbūt viena kontraversiškiausių iš visų Europos šalių virtuvių. Tradicinė - dažnai kritikuojama, tuo tarpu moderni – liaupsinama kritikų. Štai rašytoja ir istorikė Soren Morch danų virtuvę vadina prėska ir neįdomia, saldžiu ir beskoniu kūdikiu maisteliu, kur pieno skonis ir saldumas yra pagrindiniai elementai. Dietologų teigimu, danai valgo perdaug mėsos, riebalų ir cukraus. Kita vertus per pastaruosius dešimtmečius ji gana stipriai pasikeitė, dabar iš tų pačių vietinių produktų ruošiami kur kas lengvesni ir sveikesni patiekalai. Šiuolaikinė danų virtuvė vadinama ne tik geriausia Skandinavijoje, bet ir viena geriausių visoje Europoje. Dabar pats laikas dar kartą paminėti, kad Kopenhagoje esantis restoranas Noma jau antrus metus iš eilės St. Pellegrino ekspertų (806 virtuvės šefų, restoranų savininkų, žurnalistų ir maisto žinovų) yra skelbiamas geriausių pasaulio restoranu. Šiame restorane galite paragauti įmantriausių patiekalų, pvz. „višta ir kiaušinis“. Kaip jį pagaminti galite pamatyti štai čia. Šio restorano virtuvės šefas ir bendrasavininkas Rene Redzepis iš tiesų neeilinė asmenybė, negalinti nežavėti savo originaliu požiūriu į maistą ir pagarba vietiniams produktams. 

Kadangi man iki Redzepio lygio dar toli toli, šįsyk gaminau kur kas paprastesnius danų virtuvei būdingus patiekalus: tradicinius sumuštinius (smorrebrod), žuvies frikadeles ir ryžių pudingą su migdolais.

Danų pasididžiavimas – sumuštiniai (smorrebrod)

Turbūt garsiausias danų virtuvės patiekalas yra sumuštinis! Tiksliau visa galybė nuostabiausių sumuštinukų su įvairiausiais įdarais. Danijoje jie valgomi ne tik pusryčiams, bet ir pietums, bei vakarienei. Sumuštiniai yra tiekiami net ir geriausiuose restoranuose bei kavinėse. Ši sumuštinių manija prasidėjo dar 1840 m., kuomet darbininkai į darbus pradėjo neštis paketėliuose sumuštinius su juoda rugine duona (rugbrod), aptepta sviestu, su plonu gabalėliu mėsos ar žuvies, kepenėlėmis, sūriu, naminėmis aptepėlėmis. 

Sumuštinis su pelėsiniu sūriu, obuoliais ir šonine

Danijoje obuoliai su kiauliena dažnai patiekiami kartu. Šiame sumuštinyje, klasikinį ansamblį papildo sūris su mėlynuoju pelėsiu,


Reikės:
Tamsios ruginės duonos
Sviesto
Daniško sūrio su mėlynu pelėsiu
Rūkytos kiaulienos šoninės
Obuolio
Citrinos riekelės
Svogūnū laiškų
Šv. maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga: 
Šoninę pakepinkite, kol ji taps traški. Padėkite ant popierinio rankšluosčio, kuris sugertų riebalų perteklių.
Obuolį supjaustykite plonomis skiltelėmis, patepkite citrinos sultimis. Sūrį supjaustykite norimo storio gabalėliais.
Duoną aptepkite sviestu, ant jos dėkite sūrį, paskui obuolio skilteles ir galiausiai po keptos šoninės gabalėlį. Pabarstykite šv. maltais pipirais. Puoškite svogūnų laiškų juostelėmis. 

Dar keletas sumuštinių variantų:
Juoda ruginė duona + sviestas +rūkytas ungurys + kepti plakti kiaušiniai + ridikėliai + laiškiniai česnakai.
Juoda ruginė duona + sviestas +kepenėlių paštetas + šoninė + pakepinti grybukai.
Juoda ruginė duona + sviestas + kepta kiauliena + troškinti raudonieji kopūstai + agurkas + džiov. slyvos + skiltelė apelsino.
Juoda ruginė duona + sviestas + sūris + raudona paprika + vynuogės + petražolės.
Balta duona + sviestas + sūdyta ar rūkyta lašiša + krevetės + griežinėlis citrinos + krapų šakelė.

Daniškų sumuštinukų receptų tiek daug, kad būtų galima ir atskirą blog‘ą jiems skirti. Tiesą sakant, vienas vaikinas, vardu Gus‘as taip ir padarė. Jo receptus rasite čia. .

Žuvies frikadelės 

Danai labai didžiuojasi savo mėsos frikadelėmis, kurias dažniausiai kepa iš kiaulienos sumaišytos su veršiena. Tačiau ne mažiau skanios yra ir frikadelės kepamos iš žuvies. 


Reikės:
500 g menkės filė
1 mažas svogūnas
½ puod. pieno
1 a. š. druskos
½ puod. miltų
1 kiaušinis
Žiupsnelis baltų pipirų
½ a. š. kepimo miltelių
1 a. š. kario miltelių (pasirinktinai)
Sviesto

Gaminimo eiga:   
 Mikseriu ar blenderiu iki vientisos masės sutrinti žuvį ir svogūną.
Į trintą žuvį įmušti kiaušinį, suberti miltus, įberti druską, pipirus, kario miltelius, kepimo miltelius, supilti pieną.
Žuvies masę dėti į šaldytuvą 20 minučių.
Keptuvėje išlydyti sviestą. Iš žuvies masės padaryti frikadeles, dėti į keptuvę ir kepti po 5 min. iš kiekvienos pusės.
Patiekti karštus. Labai tinka su virtomis šviežiomis bulvytėmis ir agurkų salotomis.

Ryžių pudingas (Ris a la mande)
Pasak legendos Kopenhagos gyventojai nusprendė atsiskirti nuo ūkininkų, dėl to į paprastą ryžių pudingą (risengrod), pridėjo grietinėlės bei migdolų ir pavadino Ris a la mande. Dabar šis pudingas tradiciškai patiekiamas per Kūčias. Į jį įdedamas vienas visas migdolo riešutas, o kas randa – gauna prizą (pvz. šokoladinę širdelę ar marcipaninę kiaulytę). Nors dabar ir ne Kalėdos, priešingai – užpuolė karščiai, negalėjau atsispirti pagundai gaminti šį skanėstą. Ir neklydau, nes šaldytuve atšaldytas pudingas – nuostabūs vasaros pusryčiai. 

  
Reikės (dideliam dubeniui):
1 ¼ puod. vandens
1 puod. ryžių (arborio)
4 ½ puod. pieno
1 vanilės lazdelė
1 ½ puod. riebios plakamos grietinėlės
3 v.š. cukraus
1 – 2 pak. migdolų drožlių
Šilto vyšnių padažo (arba uogienės)

Gaminimo eiga: 
 Į puodą sudėti ryžius, supilti vandenį, uždengti ir 2 min. pakaitinte.
Supilkite pieną, vanilės lazdelę išskobkite ir jos sėklytes sudėkite į pieną. Ant mažos ugnies virkite apie 40 min. Vis pamaišykite, nepalikite be priežiūros, nes gali lengvai prisvilti.
Uždenkite puodą ir leiskite pastovėti dar 15 min. Tuomet ryžius sudėkite į dubenį, jį kiškite į šaldytuvą, bent kelioms valandoms. Atšaldytus ryžius šiek tiek pamaišykite.
Grietinėlę išplakite su cukraus pudra. Ją atsargiai, po truputį, sudėkite į ryžius. Ten pat suberkite migdolų drožles, pamaišykite.
Prieš valgant pudingą apipilkite šiltu vyšnių padažu (tradiciškai) arba uždėkite šaukštą mėgstamos uogienės. Jei norite įdėkite ir vieną visą migdolo riešutą.

Štai tokia buvo mano pažintis su danų virtuve.  Labiausiai man patiko jų kūrybiškas požiūris į sumuštinius. Kokių jų tik nebūna! O mano gamintas smorrebrod buvo pats skaniausias mano kada nors valgytas sumuštinis. Man patiko ir žuvies frikadelės. Iš jų beje taip pat pagaminsite skanius sumuštinius. Aš dar pridėčiau šiek tiek naminio majonezo, šviežio agurko ir griežinėlį citrinos. O koks skanus buvo ryžių pudingas, tai apsakyti sunku. Jis, beje, labai sotus, tad jei gaminate tik keliems žmonėms sumažinkite produktų kiekį perpus. Į pavadinime pateiktą klausimą mano atsakymas būtų vienareikšmiškas - danų virtuvė tikrai nėra blogiausia. Ar geriausia? Galbūt irgi ne, tačiau tikrai viena geresnių Europoje. Tai tiek šiam kartui. Ačiū, kad skaitote.

Nuorodos: sumuštinio su pelėsiniu sūriu, obuoliais ir šonine receptas Lyndos Balslev  , ryžių pudingas pagal mydanishkitchen . Jei susidomėjote danų virtuve būtinai peržvelkite šį tinklaraštį, ten rasite nemažai gerų receptų.

6 komentarai:

  1. Nors Danijoje niekados nebuvau, bet jau užsimaniau ją paskanauti. Mane sužavėjo sumuštinių įvairovė ir ingridientų derinimas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man kaip sumuštinių ir pyragėlių mėgėjai pirmasis receptas labai patinka. Gaila negaminsiu, nes šiuo metu stengiuosi viską vartoti, kas namie, nes laukia persikraustymas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rennie, danų virtuvė išties šauni, o sumuštinukai patys geriausi!

    Indre, sėkmės kraustantis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai gaila,kad trinate komentarus,nes tiesa rasoma... dar galiu pridurti,kad tikrai darant ryziu pudinga dedama vaniles lazdele verdant ryzius,o pudingas tiekiamas su NE BET KOKIA UOGIENE,O SILTU VYSNIU PADAZU!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiskas komentaras labai teisingas, o Danijoje ziemos ilgos, bet nesaltos (palyginus su lietuviskom ziemom) :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. toks jausmas kad anonimiskas apsimeta kitu anonimisku ir anonimiskai pakomentuoja kad gerai parase:D

    AtsakytiPanaikinti