2012 m. kovo 20 d.

Islandijos virtuvė kiekvienam.


Islandija – valstybė įsikūrusi Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje. Šalis garsėja savo nuostabia gamta, vulkanais ir geizeriais, sunkiai suprantama kalba, ilgu vidutiniu gyvenimo amžiumi (80 m.!) ir... gurmaniškais patiekalais. Jei norite paragauti tikro pūdyto ryklio, būtinai turite nuvykti ten.

Ką valgo islandai?
Žuvį. Rūkytą, marinuotą, sūdytą ir net pūdytą. Lašišą, otą, plekšnę, silkę, menkę, ryklį. Šviežios žuvies galima gauti ištisus metus. Veikia daugybė restoranų, kurie specializuojasi ruošdami jūros gėrybių patiekalus. Kaip ten su tuo pūdytu rykliu? Taip taip islandai mėgsta pūdytą, pikantiško skonio, amoniaku kvepiančią ryklio mėsytę. Ji patiekiama su islandiška degtine – Brennivin.
Mėsą. Mėgstama aviena. Valgoma jos galva ir net raugintos avino sėklidės. Taip pat jautiena, laukinių paukščių ir gyvulių mėsa, pradedant kormoranais ir baigiant  šiaurės elniais.
Sriubas. Dažniausiai verdamos iš avienos arba žuvies su daržovėmis (bulvėmis, morkomis, porais).
Duoną. Valgoma tradicinė ruginė duona. Kepamos plokščios ir minkštos ruginės duonelės, tituluojamos vienomis sveikiausių pasaulyje.
Pieno produktus. Islandai valgo daug pieno produktų. Populiariausias tirštą jogurtą primenantis – skyr. Jis maišomas su mėgstamais vaisiais, grūdais ar valgomas tiesiog apibarstytas cukrumi.
Desertus. Kepiniuose jaučiasi danų virtuvės įtaką. Gaminami įvairūs pyragai ir sluoksniuoti tortai. Riebaluose kepami žagarėlius savo išvaizda primenantys kleinur.

Pūdyto ryklio ar raugintų avino sėklidžių būtinai reikėtų paragauti nuvykus į Islandiją, o aš šįkart gaminau kiekvienam prieinamus patiekalus - nuostabaus skonio karamelizuotas bulvytes, sotų avienos troškinį ir maloniai nustebinusį, beveik sveikuolišką avižinį pyragą.

Karamelizuotos bulvytės

Karamelizuotos bulvytės į islandų virtuves greičiausiai atklydo iš Danijos. Jos patiekiamos kartu su mėsa, dažniausiai aviena arba kiauliena. 


Reikės:
500 g mažų virtų bulvių
30 g sviesto
30 g cukraus

Gaminimo eiga:
1.Atkreipkite dėmesį, kad bulvės turi būti vienodo dydžio (mažos, geriausiai šviežios, bet nebūtinai). Jei naudosite dideles bulves, supjaustykite jas vienodais, maždaug kąsnio dydžio, gabalėliais. Taip pat bulvytės turi būti šaltos ir sausos.
2.Ant nedidelės ugnies ištirpinkite cukrų. Nemaišykite, kad cukrus nesuliptų į gabaliukus. Jei vis gi taip atsitiko, įlašinkite šlakelį vandens ir dar šiek tiek pakaitinkite.
3.Kuomet cukrus ims karamelizuotis (taps švelniai rusvos spalvos), įdėkite sviesto ir išmaišykite.
4.Į keptuvę sudėkite bulvytes ir maišykite, kol jos iš abiejų pusių pasidengs karamele. Patiekite karštas.

Šaltinis - The world cookbook for students.

Mes, šitaip ruoštas bulvytes, valgėme su orkaitėje kepta lašiša ir burokėlių salotomis su krapais. Man labai patiko kaip bulvytės derėjo su lašišos sūrumu ir burokėlių saldumu. Kas karamelizuotų bulvyčių yra ragavęs, manau, supras dėl ko jos daugelio taip mėgstamos.

Tradicinis avienos troškinys

Klasikinis islandų virtuvės patiekalas, kurį gamina ir vis nuo savęs ką nors prideda kiekviena islandų šeima. Į šio troškinio sudėtį būtinai turi įeiti - aviena arba ėriena, svogūnai, morkos, kopūstai, avižiniai dribsniai arba ryžiai bei griežčiai. Visus kitus produktus, kiekviena šeimininkė parenka pati. Šis receptas, turbūt garsiausios, islandų maisto blogerės Bibliophile.


Reikės:
1, 5 l vandens
500 g avienos ar ėrienos su kaulu (naudojau avienos mentę su kaulu)
1 mažas svogūnas
100 g kopūstų
2 nedidelės morkos
1/4 st. avižinių dribsnių arba ryžių
1/2 mažo griežčio (galima keisti rope ar kaliarope, aš naudojau pastarąja)
100 g žiedinio kopūsto 
1 mažas poras
2 bulvės

Gaminimo eiga:
1.Vandenį puode užvirinkite, į jį dėkite avieną, pasūdykite ir ant vidutinės ugnies virkite, kartais nugraibydami susidariusias putas, 1 val. 30 min. Jei naudojate ėrieną, ją virkite trumpiau, tik 30 - 40 min.
2.Sudėkite avižinius dribsnius arba ryžius ir ant mažos ugnies pavirinkite dar 10 min.
3.Tuo metu supjaustykite daržoves - svogūną ir porą pusžiedžiais, morkas griežinėliais, kopūstą plonomis juostelėmis, griežtį (ropę, kaliaropę) ir bulves kubeliais, žiedinį kopūstą padalinkite mažais žiedinėliais. Daržoves dėkite į puodą ir patroškinkite dar 20 min. Paragaukite ir jei trūksta įberkite druskos ir pipirų.


Troškinį gaminau su avižiniais dribsniais (vis įdomiau nei ryžiai) ir kaliarope, nes nei ropės, nei juo labiau griežčio pirkti neradau. Skonis įdomus. Jaučiasi kaliaropės saldumas, kartu su aviena ir avižiniais dribsniais sudarantis kiek netikėtą, bet labai vykusį derinį. Kaip Nerius pastebėjo, toks saldumas būdingas daugumai skandinavų valgių. Man labai patiko, Neriui visai patiko, o šiaip troškinuką tikrai verta bent kartą gyvenime pasigaminti ir paragauti.

Avižinių dribsnių pyragas 

Islandai šį avižinių dribsnių pyragą vadina hjónabandssæla, kas pažodžiui reiškia - sutuoktinių palaima. Dažniausiai jis patiekiamas prie arbatos.


Reikės:
220 g avižinių dribsnių
1/2 st. viso grūdo kvietinių miltų
1/2 st. įprastų kvietinių miltų
1/2 st. rudo cukraus
1/2 a.š. sodos
120 g sviesto (atšaldyto)
1 kiaušinis
1/2 p. rabarbarų, slyvų ar mėlynių džemo

Gaminimo eiga:
1.Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
2.Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus - avižinius dribsnius, miltus, cukrų ir sodą. Atšaldytą sviestą įtarkuokite į dubenį ir trindami pirštais padarykite trupinukus.
4.Įmuškite kiaušinį ir greitai pamaišykite.
5.3/4 tešlos sudėkite į apvalų kepimo indą, ant jo užtepkite džemą, ant viršaus paskleiskite likusius trupinius.
6.Kepkite 30 - 40 min., kol viršus gražiai parus.

Šaltinis - The world cookbook for students.

Šis pyragas buvo pirmasis islandiškas receptas, kurį išbandžiau ir nuo to laiko jį kepiau dar kelis kartus. Pyragas lengvas, ganėtinai sveikas ir tikrai labai skanus. Viršus maloniai traškus, o vidus minkštas ir saldus. Rekomenduoju rinktis saldžiarūgštę uogienę, kad nebūtų pernelyg saldu.

Tiek receptų šįkart. Visi jie buvo puikūs ir mano virtuvėje bus ruošiami dar ne kartą. Karamelizuotos bulvytės nuostabus garnyras, troškinys labai įdomaus ir netikėto skonio, o pyragas tas saldumynas pavasariui, kai vis dar norisi saldaus, bet ne riebaus.
  
O sekantį kartą keliausim į Ispaniją.

5 komentarai:

  1. Labai patinka Jūsų blogas ir kas kart džiaugiuosi aptikus naują įrašą. Tik gaila, kad jie retokai atsiranda:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skanu taip pakeliauti.. Nors ar galėčiau valgyti bulvytes su cukrumi nežinau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Medėja, tik skamba įdomiai. Iš tiesų, tai nieko labai egzotiško :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai įdomios idėjos ir receptai, būtinai gaminsiu

    AtsakytiPanaikinti