Nuostabus dalykas tie chačiapuriai. Net ir neturėdami krosnies, reikiamo
sūrio ir gruziniško kraujo iškepėme puikius.
Chačiapuri – tai Gruzijoje labai
populiari duona įdaryta sūriu. Gruzijoje chačiapuriai kepami įvairiausių rūšių
ir formų, iš mielinės ir iš bemielės tešlos. Kiekviename regione vis skirtingi.
Štai keletas populiariausių (pagal wikipediją):
Imeruli – bene žymiausias apvalus sūriu įdarytas chačiapuris.
Adžaruli – laivelio formos chačiapuris, prieš baigiant
kepti pagardinamas kiaušiniu ir sviestu.
Megruli – taip pat apvalus chačiapuris, tik sūriu
papildomai apibarstomas ir jo viršus.
Achma – sluoksniuotos tešlos chačiapuris.
Ossuri – apvalus chačiapuris, įdarytas ne tik
sūriu, bet ir trintomis bulvėmis.
Imeruli chačiapuri
Išeiga – 4 chačiapuriai.
Tešlai reikės:
2 p. miltų
¾ p. natūralaus jogurto
½ a.š. druskos
½ a.š. cukraus
½ a.š. sodos
Įdarui reikės:
200 g mozarelos sūrio
150 g fetos ar brinzos sūrio
100 g varškės
druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
1.Sumaišyti sausus produktus, sudėti jogurtą ir išminkyti minkštą, šiek
tiek lipnią tešlą. Dėti į dubenį, uždengti maistine plėvele.
2.Sūrius sudėti į dubenį ir rankomis išminkyti iki vientisos masės. Suformuoti
4 kamuoliukus.
3.Tešlą išimti iš dubenio, suformuoti 8 rutuliukus ir iškočioti, maždaug
pusės keptuvės dydžio, apskritimus. Ant vieno apskritimo dėti sūrio kamuoliuką,
uždengti kitu apskritimu. Gerai užspaudyti kraštelius ir atsargiai dar
pakočioti, kad apkritimas būtų maždaug keptuvės dydžio. Taip padaryti iš viso 4
chačiapurius.
4.Keptuvę įkaitinti ir ant vidutinės ugnies apkepti chačiapurius po 3 – 4 min.
iš kiekvienos pusės, keptuvę uždengus dangčiu.
P.s. jei norite iškepti Megruli
chačiapurį, prieš baigiant kepti, viršų, papildomai, apibarstykite sūriu, norėdami
iškepti Ossuri chačiapurį pusę sūrio
masės maišykite su virtomis trintomis bulvėmis.
Receptas iš lola-elise.com
Adžaruli chačiapuri
Išeiga – 2 chačiapuriai.
Reikės:
300 g miltų
4 g sausų mielių
¾ st. drungno vandens
40 g saulėgrąžų aliejaus
druskos
200 g brinzos sūrio
2 kiaušinių tryniai
20 g sviesto
Gaminimo eiga:
1.Į dubenį supilkite vandenį, įmaišykite mieles ir druską. Suberkite miltus
ir išminkykite tešlą. Supilkite aliejų, uždenkite ir palaikykite šiltoje
vietoje 30 min.
2.Rankomis sutrupinkite brinzą, įpilkite šiek tiek vandens, į berkite
miltų.
3.Tešlą išimkite iš dubenio (bent jau man ji nebuvo stipriai pakilusi),
padalinkite į 2 dalis ir iškočiokite apskritimus. Užlenkite kampus, o galus užspauskite,
kad tešla įgautų laivelio formą (žr. nuotraukoje). Į vidurį sudėkite sūrį.
4.Kepkite iki 220 – 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
Ištraukite iš orkaitės, per vidurį įdėkite kiaušinio trynį ir kiškite atgal į dar
1 min. Iškepusį chačiapurį dėkite į lėkštę, uždėkite gabalėlį sviesto ir
patiekite.
Receptas iš Youtube
Vis dar neprisiruošiu išbandyti iš Rūtos gauto sluoksniuotos tešlos chačiapurių recepto, bet kai išmėginsiu, pažadu, parašysiu kaip sekėsi. O šiam kartui tiek. Linkiu pasidžiaugti paskutinėmis žiemos dienomis ir sočiu, skaniu maistu, pavyzdžiui chačiapuriais :)
Renata, šiandien kaip tik pagalvojau, kad dingai kažkur... laimei, nedingai :)
AtsakytiPanaikintiApie chačiapurius. Tokie paprasti tai mūsų šeimynoj labai mėgstami, mano mama kepa :) O va, tokio laivelio formos nesam bandę :) Būtinai reiks savo chačiapurių raitytojai nusiųst, kadlauktų mūsų su vaišėm savaitgalį :)
Egle, nedingau, ne :) Pabandykit, tikiuosi, kad patiks :)
AtsakytiPanaikintiMane labai sudomino šis receptukas. Atrodo liuks ir skamba ne ką prasčiau! Dabar belieka tik laiko rasti ir išsikepti ;)
AtsakytiPanaikintiAguonėle, ačiū. Tikiuosi laiko atsiras, o chačiapuris patiks :)
AtsakytiPanaikintiJau seniai žvalgaus aš į juos, labai man jie simpatulkos :), o Taviškiai, tai žodžių trūksta, begalo skaniai atrodo!
AtsakytiPanaikintiŽadu žadu ..ir aš pagaliau imti ir išsikepti jų :)
Reda, ačiū!! Papasakok kaip pavyks ir patiks :)
AtsakytiPanaikintiOi kad ir skanią vakarienę pavalgius, ale dabar mielai vieną sukirčiau ;)
AtsakytiPanaikinti