2011 m. rugpjūčio 17 d.

Graikų virtuvė. Myliu.

Graikija – pietryčių Europos šalis. Jos krantus skalauja net 3 jūros – Jonijos, Egėjo ir Viduržemio. Maždaug ketvirtadalį šalies sudaro salos. Graikija skiriama į 8 regionus. 

Graikijos geografinė padėtis ir klimatas visuomet stipriai įtakojo ir šalies virtuvę – sultingos sirpstančios citrinos, didelės gardžios alyvuogės, šviežios žolelės. Graikai valgo daug žuvies, ją gardina citrinos sultimis ir raudonėliu. Mėgstamiausias prieskonis – raudonėlis. Mėgstami kalnuose besiganančių ožkų pieno sūriai, populiariausias fetos sūris. Mėgstamiausia mėsa - ėriena. Ji, kaip ir kita mėsa, dažniausia ruošiama grilyje lauke. Visoje šalyje auga daug alyvmedžių, iš jų vaisių spaudžiamas alyvuogių aliejus, kuris žinomas kaip vienas geriausių pasaulyje. Labai populiarus medus. Jis naudojamas ruošiant nemažai graikiškų desertų. 

Cooking the greek way rašoma, kad pirmoji pasaulyje kulinarinė knyga buvo išleista dar 350 m.p.m.e. senovės Graikijoje, filosofo  Archestrato. Tuo laikotarpiu požiūris į virėjus buvo labai palankus. Jie buvo prilyginami menininkams. 200 m. Atenauesas parašė knygą pavadinimu „Valgymo filosofija“, kurioje teigė, kad graikai pirmieji pradėjo valgyti austres, auginti kopūstus ir artišokus. Kepiniai, pasak jo, taip pat graikų atradimas. 

Turėjo senovės graikai įvairių papročių, pvz. vakarienės pabaigoje valgydavo salotų lapų sriubą, tikėdami, jog tai pededa greičiau užmigti. Taip pat tikėjo, kad medus yra ilgo gyvenimo šaltinis. Demokritas gyvenęs 109 m., teigė, kad medaus valgymas ir odos tepimas juo, yra jo ilgo gyvenimo priežastis. 

Graikai yra žinomi kaip vaišingi ir mėgstantys linksmybes žmonės, mėgstantys daug ir skaniai pavalgyti. Graikų virtuvė yra plačiai žinoma ir daugelio mėgiama. Kas nežino tzadziki, pitos duonelės arba garsiųjų graikiškų salotų. Dauguma esame jų ragavę. O jei ir ne receptų atrasti tikrai nėra sunku. O aš šįsyk gaminau: graikiškas duonos salotas, makaronų ir mėsos apkepą Pastitsio ir kepiau riešutinį pyragą Karydopita.

Graikiškos duonos salotos                                                                                                                                                                                   
Šios, Kretoje mėgiamos salotos, labai panašios į pas mus populiarias graikiškas Horiatiki salotas. Skiriasi vos keli ingredientai.  Idealu, jei gaminant naudosite neseniai nuskintus prinokusius pomidorus,  gerą graikišką alyvuogių aliejų, rasite tikro fetos sūrio ir naudosite Kalamata alyvuoges. Bet jei ir ne, vistiek, greičiausiai, bus skanu. 


Reikės:
2 riekių sudžiuvusios duonos
3 didelių pomidorų
150 g fetos sūrio
juodųjų alyvuogių (jei mėgstate)
alyvuogių aliejaus
raudonėlio
druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:
1.Duoną kelioms sekundėms įmerkite į vandenį, kad suminkštėtų, nugręžkite suspausdami ir dėkite į dubenį.
2.Į indą su duona sudėkite dideliais gabalėliais pjaustytus pomidorus, smulkintą fetos sūrį. Ten pat suberkite alyvuoges.
3.Pagardinkite salotas raudonėliais, druska ir pipirais. Apšlakstykite aliejumi.

P.S. tokias salotas galite pasigaminti ir vien tik iš duonos, pomidorų, aliejaus ir prieskonių.
                                          
Pastitsio - makaronų ir mėsos apkepas 

Garsusis graikų makaronų ir maltos mėsos apkepas vertas nuodėmės. Pagaminamas paprastai. Tik laiko reikia. Bet koks malonumas suvalgyti gabalėlį (kad ir ne patį mažiausią), kuomet oras toks, kad salotų visai nesinori. 



Reikės:
Makaronams
500 g makaronų (labiausiai tinka tokia kaip spagetti, tik su skyle viduje bucatini, bet išsiversite ir su kitais tuščiaviduriais, pvz. penne arba ziti)
2 v.š. druskos
1 v.š. sviesto
Mėsos padažui
500 g maltos jautienos
500 g konservuotų pomidorų
1 – 2 puod. šilto vandens
aliejaus
2 raudoni svogūnai
1 v.š. pomidorų padažo
½ puod. sauso balto vyno
2 v.š. smulkintų petražolių
cukraus, druskos, pipirų
Bešamelio padažui
4 v.š. miltų
4 v.š. sviesto
1 l pieno
žiupsnelio muskato
druskos, pipirų
Dar reikės
1 puod. tarkuoto sūrio

Gaminimo eiga:
1.Pirmiausia reikėtų pasigaminti mėsos padažą. Keptuvėje su aliejumi 5 min. pakepinti smulkiai pjaustytus svogūnus. Tuomet sudėti maltą mėsa ir maišant apkepinti. Supilti vyną, po kelių minučių šiltą vandenį, sumažinti ugnį ir leisti viskam pasitroškinti 10 min. Tuomet sudėti konservuotus pomidorus, šaukštą pomidorų padažo, įberti žiupsnelį cukraus ir troškinti dar 30 min., kartais vis pamaišant.
2.Kol mėsa trošikinasi, laikas virti makaronus. Dideliame puode užvirinkite vandenį, įberkite 2 v.š. druskos ir sudėkite makaronus. Kartais pamaišukite. Kai makaronai bus al dente (jau išvirę, bet vis dar kieti), nupilkite vandenį, pagardinkite sviestu ir pipirais.
3.Mėsa jau turėtų būti beveik išsitroškinusi. Dabar įberkite druskos, pipirų, sudėkite pusę turimų smulkintų petražolių ir leiskite viskam pasitroškinti dar 15 min.
4.Pasiruoškite bešamelio padažą. Nedideliame puodelyje storu dugnu ant vidutinės ugnies išlydikite sviestą. Po truputį, maišydami, suberkite miltus. Tuomet po truputį pilkite pieną, nuolatos maišydami. Taip kol supilsite visą pieną. Tuomet padažą dar šiek tiek pakaitinkite, kol jis sutirštės.
5.Mėsos padažas jau turėtų būti baigtas. Dar pagardinkite druska ar pipirais (jei reikia), suberkite likusias petražoles.
6.Kepimo skardą patepkite sviestu. Joje paskleiskite pusę makaronų. Supilkite mėsos padažą ir apibarstykite ½ puod. sūrio. Dėkite likusius makaronus. Tuomet viską užpilkite bašamelio padažu, o viršų apibarstykite likusiu sūriu.
7.Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol viršus apskrus.
8.Išėmę iš orkaitės palaikykite dar maždaug pusvalandį (jei iškęsite) ir pagaliau mėgaukitės. Aš, beje, neiškenčiau ir ėmiau pjaustyti tuoj pat, tai iš dailaus gabalėlio apkepo liko krūva makaronų. Tuo tarpu palaukus kol šiek tiek atvės, turėsite gražius gabalėlius.

Receptas donkeyandthecarrot.

Riešutinis pyragas Karydopita

Klasikinis graikų pyragas, kaip ir dauguma desertų gardinamas sirupu. Jei mėgstate graikiškus riešutus, šis pyragas jums tikrai patiks. Drėgnas ir labai riešutinis. Su jaučiama cinamono, brendžio ir apelsino žievelės nata. Ir jokių miltų! Būtina paminėti ir tai, kad pyragas greit nesudžius ir nepasens. Kitą dieną jis buvo net skanesnis. 


Reikės:
250 g minkšto sviesto
1 puod. cukraus pudros
6 kiaušiniai
šiek tiek brendžio ar konjako
1 apelsino sultys ir žievelė
300 g maltų graikiškų riešutų
2 puod. džiuvėsėlių
3 a.š. cinamono
2 a.š. kepimo miltelių
Sirupui:
1½ puod. vandens
1 puod. cukraus pudros
1 lazdelė cinamono
½ citrinos sultys

Gaminimo eiga:
1.Sviestą iki purumo išsukti su cukraus pudra.
2.Po vieną įdėti kiaušinių trynus, kiekvieną labai gerai įmaišant į tešlą.
3.Į tešlą įpilkite šiek tiek brendžio ar konjako, įspauskite apelsino sultis, sudėkite žievelę ir gerai išmaišykite.
4.Kitame dubenyje sumaišykite džiuvėsėlius, maltus graikiškus riešutus, cinamoną ir kepimo miltelius. Iš lėto sudėkite į tešlą, išmaišykite.
5.Labai gerai, iki purumo išplakite kiaušinių baltymus. Juos po truputį, šaukštas po šaukšto, įmaišykite į tešlą.
6.Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą (24 cm) ištepkite riebalais, į ją supilkite tešlą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
7.Kol pyragas kepa pasiruoškite sirupą. Visus ingredientus, skirtus sirupui, sudėkite į nedidelį puodą storu dugnu, jį dėkite ant ugnies. Sirupą virkite ant vidutinės ugnies 10 – 15 min.
8.Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Po truputį pyragą sulaistykite sirupu, kol visą sirupą sugers.
9.Supjaustykite deimanto formo gabalėliais (arba kaip jums patinka) ir patiekite su puodeliu stiprios espresso kavos (arba kitu mėgstamu gėrimu).


Tiek apie graikų virtuvę. Labai rekomenduoju išmėginti bent vieną iš aprašytų patiekalų, nes visi jie tikrai puikūs. Salotos labai gaivios ir tinkančios šiam metų laikui. Jau gaminau jas ne kartą ir gaminsiu dažnai, kol pomidorai skanūs. Pastitsio turbūt skaniausias mano kada valgytas makaronų apkepas. Tiesa, labai sotus, bet kaip jau minėjau, vertas nuodėmės. O riešutinis pyragas tikrai neturėtu nuvilti nė vieno, riešutų mėgėjo. Mums ne visai tradicinis, bet labai jau gardus. 

Beje, tikiuosi nesupykote, kad nepateikiau pas mus pačių populiariausių graikų virtuvės receptų. Jų internete rasti tikrai nėra sudėtinga. Štai keletas puikių:

Eglės Graikiškos salotos
Audriaus Tzadziki
Astos Ėrienos kukuliai
Jurgitos Duona su alyvuogėmis
Karolinos  Lęšių sriuba
Viktorijos Musaka

Dabar įrašą jau baigsiu. O kitą kartą parašysiu kokiu receptu su mumis pasidalino visai neseniai sutiktas vaikinas iš Serbijos.

11 komentarų:

  1. Turbūt retas žmogus, ypač pabuvojęs Graikijoje, gali jos nemylėt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Migle, pritariu, o myli net ir nebuvę:)

    Maisto diletante, pyragas, manau, patiks!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ak, Graikija :) O Kretos man ir du kartus buvo maža..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Receptai vilioja vienas už kitą labiau :)
    O į Graikiją kaip labai noriu! Jau kelintus metus vis svajoju svajoju... gal kitą vasarą. Pagaliau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, ir aš noriu į Kretą!

    Asta, ačiū, linkiu, kad ši svajonė kuo greičiau išsipildytų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. nuostabus įrašas :) perkaičiau nuo...iki... velniškai užsinorėjau į Graikiją, niekad nebuvus :(
    salotas tokias labai mėgstu ir dažnai gaminu. ir norėsiu išbandyti tą makaronų apkepą. lazanja va nesigauna vis, o jau toks apkepukas manau išeis :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū, Egidija! Apkepukas tikrai gausis ir ne prasčiau jis už lazaniją:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Renata, ar žinojai, kad Karydopita valgo ir gamina Kalėdoms ir Velykoms arba svarbioms šventėms? ;) Tai sužinojau būdamas Graikijoje (Kalamatoje) iš vieno šefo :) O Pastitsio atliktas gan neblogai - šaunuolė ;) tik turiu klausimų, kodėl mėsos padažui nenaudojai rozmarino, česnakų ir lauro lapelių, o makaronams kiaušinių baltymų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mindaugai, nežinojau. Smagu, kad papasakojei :) O pastitsio gaminau pagal "donkey and the carrot" receptą. Tokių produktų ten nebuvo. Kitą kartą būtų įdomu pagaminti ir pagal tokį receptą. Gal sulauksim jo Tavo tinklarašty? :)

    AtsakytiPanaikinti