2011 m. sausio 11 d.

Noriu į Albaniją

O tam norui yra kelios priežastys: 1) Albanijoje nepaprastai graži gamta - krantus skalauja Adrijos ir Jonijos jūros (Viduržemio jūros dalis), šalyje daugybė nuostabių kalnagūbrių ir kalnų; 2) nepakartojami miestai, statyti tuo periodu, kai šalis priklausė Bizantijai, išlikę iki šių dienų ir priskiriami pasaulio paveldui; 3) puikus klimatas - per metus Albanijoje net 300 saulėtų dienų!!! 4) ir, žinoma, skanus maistas, apie kurį, šiek tiek vėliau. Beje, lonely planet, vieno didžiausių kelionių vadovų leidėjų, ekspertai tarp 10 šalių, kurias labiausiai verta aplankyti 2011 m. įtraukė ir Albaniją. Teigiama, kad jau metas atsikratyti visų pasenusių neigiamų stereotipų apie šią šalį ir vadina Albaniją „naująja Viduržemio jūros meile“. Daugiau apie tai galite paskaityti čia. Taip pat siūlau pažiūrėti trumpą, gražų ir informatyvų filmuką apie šią nuostabią šalį štai čia.

O dabar grįžkime prie esmės - maisto. Kalbant apie Albanijos nacionalinius maisto gaminimo ypatumus, reikėtų žinoti, kad šaliai didelę įtaką padarė turkų bei balkanų virtuvės. Tuo nesunku patikėti žinant, kad šalis iki pat pirmojo pasaulinio karo buvo Bizantijos ir turkų – otomanų valdžioje. Maždaug 70 procentų albanų išpažįsta Islamą, dėl šios priežasties šalyje nevalgoma kiauliena, tačiau alkoholio dauguma albanų visai neatsisako. 

Albanijos virtuvei būdingi patiekalai:
Salotos iš maltų šviežių agurkų, graikiškų riešutų ir česnako. Kartais tepama ant duonos ir valgoma kaip užtepėlė.
Sriubos: ryžių su citrina, kartais dar paskaninama vištiena ar vištienos kepenėlėmis; ryžių sriuba su kiaušiniais ir citrinų sultimis; šalta jogurto ir agurkų sriuba; kitos šaltos pertrintos daržovių ar vaisių sriubos.
Pagrindiniai patiekalai: daržovės (paprikos, pomidorai, cukinijos) įdarytos ryžiais ir kedro riešutais (kartais su avienos faršu), pagardintos mėtomis ar cinamonu, bei keptos orkaitėje; gruzdintos moliūgo riekelės, patiekiamos su česnakiniu jogurto padažu; įvarirūs daržovių pyragai; orkaitėje keptų daržovių sluoksniuotis su mėsa (albaniška moussaka); ryžių plovas su daržovėmis, mėsa, riešutais ir razinomis, pagardintas cinamonu; avienos kukuliai su mėtomis ir cinamonu.
Saldumynai ir užkandžiai: labai saldūs ir maistingi pyragai bei desertai su riešutais ir sirupu. Migdolų pyragas supjaustytas deimanto formos gabalėliais; pyragaičiai iš kukurūzų miltų ir sirupo, pagardindinti citrina; biskvitas prieskoniais pagardintame sirupe.

Aš šią savaitę gaminau mėsos kukulius su jogurto – mėtų padažu; Šildantį žuvies troškinį iš Tiranos ir albanišką graikiškų riešutų pyragas su citrininiu glaistu.

Mėsos kukuliai su jogurto – mėtų padažu
Šie mėsos kukuliai dažniausiai patiekiami kartu su ryžiais arba duona kaip pagrindinis patiekalas.

500 maltos jautienos (arba avienos, arba vištienos)
1 riekė duonos (gali būti padžiuvusi)
2 v. š. fetos sūrio
1 svogūnas (sumaltas)
2 v. š. džiovintų mėtų
1 puod. Miltų
Druskos, maltų čili pipirų
Aliejaus gruzdinimui

Sumaišykite maltą mėsą ir svogūną, sutrupintą duoną ir fetos sūrį, druską, žiupsnelį maltų čili pipiriukų ir džiovintas mėtas. Suformuokite nedidelius, maždaug 2,5 cm skersmes kukulius. Apvoliokite juos miltuose. Aliejų gerai įkaitinti gruzdintuvėje ar gilioje keptuvėje ir apkepti kukuliukus (nemaišant) kol jie taps šviesiai rudos spalvos. Išėmus sudėti ant popierinių rankšluosčių. Patiekti karštus su jogurto padažu.
Jogurto padažui, sumaišyti 1 puod. natūralaus jogurto, 2 sk. sugrūsto česnako, 3 v. š. džiovintų arba 1 v. š. šviežių smulkintų mėtų ir druską. Atšaldyti.

Tikrai įdomus ir kitoks patiekalas. Netradicinis skonis, manau, patiks tiems kurie mėgsta išbandyta kažką naujo.

Šildantis žuvies troškinys iš Tiranos

Tradicinis albanų virtuvės patiekalas, kilęs iš sostinės Tiranos. Labiausiai tinkanti žuvytė – karpis, tačiau puikiai išsiversite ir su kita balta žuvimi, pvz. menke, jūros lydeka, otu ar net jūrų velniu. Skanus sušildantis troškinys puikiai tinkantis šaltai dienai.
450 g baltos žuvies
3 vidutinio dydžio bulvės
1 svogūnas
2 sk. česnako
1 v. š. pomidorų padažo
300 ml sultinio (arba vandens)
100 ml balto sauso vyno (nebūtinai)
125 g (1 ind.) natūralaus jogurto
1 kiaušinis
1 lauro lapas
1 v. š. smulkintų petražolių
Druskos, bazilikų, juodųjų pipirų, kajeno pipirų
Alyvuogių aliejaus

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti smulkiai pjaustytus svogūną ir česnako skilteles, kol jie taps permatomi ir minkšti. Įdėti pomidorų padažo, supilti sultinį arba vandenį, vyną, sudėti gana smulkiais kubeliais pjaustytas bulves, įdėti lauro lapą, suberti prieskonius. Uždengus patroškinti ant vidutinės ugnies 10 minučių. Tuomet sudėti žuvį, pjaustytą maždaug 4 cm gabalėliais ir uždengus patroškinti dar 15 minučių, kol bulvytės taps minkštos. Jogurtą su kiaušiniu lengvai pamaišyti šakute ir supilti į troškinį. Dar šiek tiek pakaitinti maišant, bet neleisti užvirti. Užbarstyti petražoles ir patiekti su ryžiais ar makaronais. 

Šis troškinys buvo tiesiog dieviškas. Manau, jis patiktų net tiems kurie nėra dideli žuvies mėgėjai. Jei prieš tai aprašytus mėsos kukulius įvardijau, kaip tokius, kurie patiks tikai ne visiems, neįsivaizduoju kam galėtų nepatikti šis troškinys. Tik, jei nemėgstate aštriai, nepadauginkite kajeno pipirų. O šiaip galite ir išvis jų nedėti, troškinys bus švelnaus, malonaus skonio.

Albaniškas graikiškų riešutų pyragas su citrininiu glaistu

Albanai mėgsta sočius ir maistingus kepinius, su riešutais ir sirupu. Šis pyragas puikiai atspindi tai, kokie gardumynai mėgstami šalyje.
½ puod. sviesto (kambario temperatūros)
¾ puod. cukraus
2 kiaušiniai
2/3 puod. natūralaus jogurto
2 puod. miltų
1 v. š. kepimo miltelių
½ a. š. cinamono
1 v. š. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
1 puod. smulkintų kepintų graikiškų riešutų

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Tuomet įmaišyti kiaušinius. Atskirai sumaišyti visus sausus ingredientus. Tuomet į kiaušinių mase maišydami po truputį pilkite sausus ingredientus ir jogurtą. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir graikiškus riešutus. Tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo skardą (manoji buvo 26 x 19 cm) ir kepkite apie 40 min. Kol į vidurį įdurtas medinis pagaliukas įštrauktas bus švarus.
Likus maždaug 15 min. iki pyrago kepimo pabaigos reikėtų pradėti daryti glaistą. Nedideliame puodelyje sumaišykite ¾ puod. vandens, 1 puod. cukraus, 1 cinamono lazdelę (arba ½ a. š. cinamono), ¼ puod. citrinos sulčių, keliais gvazdikėliais. Uždengus virkite 15 min. Pabaigoje išimkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius.
Kuomet pyragas jau bus iškepęs, išimkite jį ir išjunkite orkaitę. Ant pyrago užpilkite citrininį glaistą ir įkiškite jį atgal į išjungtą, bet vis dar karštą orkaitę 10 min. Pyragą pjaustykite kvadratėliais ir patiekite karštą ar šaltą.

Nesudėtingas paprastas pyragas, su riešutais ir saldžiarūgščiu glaistu, turėtų patikti tiems, kurie nėra riebių kreminių tortų mėgėjai. Jei po Kalėdų liko įvairių prieskonių (tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai) bus gera proga juos panaudoti.

Kam atitenka skaniausio, gardžiausio titulas? Šįkart tikrai neabejotinai žuvies troškiniui iš Tiranos. Jis mano virtuvėje bus gaminamas dar ne vieną ir ne du kartus. Dieviškas skonis. 

4 komentarai:

  1. Šitą pyragą būtinai kada gaminsiu :) Atrodo laaaabai skaniai :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paulina, jis tikrai yra labai skanus:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. du kartus buvau albanijoje, abu kartus po menesi laiko, aisku vasara. seima su kuria bendrauju yra katalikai, gyvenantys keleta kilometru nuo shkodros miesto. pagrindinis ju patiekalu ingridientas yra kiauliena. kepta virta, o ypac vytinta. kaip pastebejau, jie nemegsta padazu, valgo gan sausa kepta maista, netgi restoranuose labai retai kur siulomi padazai, tos pacios salotos, ivairiu darzoviu... labai skanios juros gerybes, bet vel, tik viename restorane buvo galima uzsisakyti kalmaru idarytu krevetemis pomidoru padaze :) vietiniams nelabai patiko, man buvo labai skanu. o visos moussakos ir dadziki(jogurto, cesnaku ir agurku padazas) kile is graikijos ir iki sios vadinami graikiskais patiekalais o ne albanu. bet visgi verta ten apsilankyti, yra ka pamatyti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Majmun, ačiū už išsamų ir labai įdomų komentarą. Tikiuosi ir aš kada nuvyksiu į Albaniją ir pamatysiu viską savo akimis :)

    P.S. Gal parsivežėte kokį receptą, kuriuo pasidalintumėte? Jei taip lauksiu laiškučio valgomeuropa@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti