2011 m. vasario 5 d.

Jau paskutinė A. Nedietinė Austrijos virtuvė.

Austrijos virtuvė laikoma viena geriausių pasaulyje. Austrai nepaprastai didžiuojasi Vienos šniceliu (tikrasis tik iš veršienos!). Šalis garsi savo gardžiais kulinariniais gaminais. O kavos mėgėjai nuvykę į Austriją pasijunta tarsi rojuje.

Austrijos virtuvė labai įvairi, įmantri ir soti. Ji - tai palikimas Austrijos – Vengrijos imperijos, atspindinti etninės virtuvės įvairovę, o taip pat turinti ir vokiečių, italų, slovėnų, vengrų bei turkų virtuvių elementų. 

Kiekviename Austrijos regione gaminami gana skirtingi patiekalai. Štai, pvz., Burgenlandijoje populiariausias patiekalas yra polenta (įvairiai ruošiama kukurūzų miltų košė), Štirijoje mėgstami blyneliai iš grikių miltų, o Tirolio regione įvairiausių rūšių virtinukai.

Dar keletas Austrijoje mėgstamų patiekalų:
Mėsos patiekalai: virta jautiena (tafelsiptz); vištienos kepsniai (wiener backhendl); veršienos kepsniai (wiener schnitzel).
Mėsos ir daržovių troškiniai: veršienos guliašas, dažniausiai su svogūnais, paprikomis,morkomis ir bulvėmis (vengrų virtuvės įtaka).
Sūrio valgiai: makaronai įdaryti sūriu (kaesnudel).
Kukuliai, saldūs ir pikantiško skonio: bulviniai kukuliai; kukuliai su šonine; kukuliai su varške ir abrikosais.
Sriubos: iš įvairios rūšies mėsos, gardintos žolelėmis, pvz. sriuba iš kiaulės kojos (klachlsuppe).
Desertai: štrudelis (su varške, obuoliais ar kitais vaisiais); orkaitėje keptas blynas, patiekiamas su vaisių ar uogų padažu (kaiserschmarrn); įvairūs įdaryti susukti lietiniai (palatschinken); įdarytos spurgos (krapfen).
Tortai ir pyragai: biskvitinis daugiasluoksnis tortas su šokoladiniu įdaru ir karamele (dobos torte); riešutinis pyragas su aviečių įdaru (Linzer torte); šokoladinis tortas su abrikosų džemu (Sacher torte).
Gėrimai: itin mėgstama įvairių skonių kava, pvz. šalta kava su ledais ir plakta grietinėle arba labai stipri kava su romu; populiarus alkoholinis gėrimas Jagatee gaminamas iš stiprios juodos arbatos, romo, degtinės ir raudono vyno; mėgstami vynai, ypatingai vietinis baltas vynas; taip pat karštas vynas su įvairiais prieskoniais.

Šią savaitę išsirinkti ką gaminti buvo nepaprastai sunku. Norėjosi išmėginti viską. Galiausiai apsisprendžiau ir pasirinkau vieną prieš tai nematytą – negirdėtą – blynelius kaisersmarrn, vieną labai garsų – vienos šnicelį ir vieną girdėtą, bet dar niekuomet nemėgintą – Linco pyragą (Linzor torte). 

Imperatoriškieji blyneliai – Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn – vienas populiariausių austrų desertų, gaminamas iškiaušinių, miltų, cukraus ir razinų. Legenda byloja, kad pirmą kartą jis buvo paruoštas XIX a. imperatoriui Fransiui Džozefui pirmajam ir jo žmonai Elizabet. Imperatorienė buvo tiesiog apsėsta minties išlaikyti kuo lieknesnę taliją, todėl įsakė virėjui jai gaminti tik lengvus desertus. Tuomet virėjas patiekė imperatorių porai šiuos blynelius. Elizabet vis gi atsisakė valgyti, pareiškusi, kad blyneliai per daug kaloringi. Susierzinęs imperatorius pašmaikštavo „pažiūrėkime kokią nesąmonę (schmarrn) mūsų virėjas paruošė“. O toji nesąmonė imperatoriui labai patiko. Jis suvalgė ne tik savo, bet ir savo žmonos porciją. Nuo to laiko šie blyneliai imti vadinti kaiserschmarrn (imperatoriškąja nesąmone). 

  
Reikės:
5 kiaušinių
4 v. š. cukraus
žiupsnelio druskos
kelių lašų vanilės ekstrakto
2 v. š. grietinės
2 saujelių razinų ir 50 g romo ar apelsinų sulčių (jei mėgstate)
60 g miltų
sviesto
cukraus pudros
mėgstamos uogienės ar džemo

Gaminimo eiga:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
2. Jei naudojate razinas, jas 10 minučių pamerkite į romą arba apelsinų sultis. Išėmę kruopščiai nusausinkite.
3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus kartu su cukrumi ir žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų.
4. Kitame dubenyje į trynius sudėkite grietinę ir pamaišykite.
5. Trynius sudėkite į baltymus, atsargiai išmaišykite.
6. Po truputį, vis atsargiai pamaišant, į kiaušinių masę įsijokite miltus. Gaunasi gan skysta, puri blynų tešla.
7. Keptuvėje ištirpiname sviestą. Supilame tešlą. Kepame ant nedidelės ugnies apie 8 minutes, kol apačia paruduos, o viršus sušils.
8.Ant keptuvės uždedame kepimo skardą (aš naudojau apvalią) ir į ją išverčiame blyną. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 10 min.
9. Blyną išverčiame į lėkštę. Naudodamiesi 2 šakutėmis arba pirštais suplėšome į kąsnio dydžio gabalėlius. Gausiai apibarstome cukraus pudra ir patiekiame su mėgstame uogiene ar uogų/vaisių padažu.

Blynai man patiko. Lengvučiai, minkštučiai, o didžiausias privalumas tas, kad nereikia ilgai prie viryklės stovėti. Apskritai blynų kepimas man atrodo pats nesmagiausias maisto gaminimo būdas. Stovi, lauki, vartai. Monotoniška. O čia truputi pakepei, įdėjai į orkaitę ir štai prašau gražus, purus blynas jau ir yra.

Vienos šnicelis 

Greičiausiai pats svarbiausias ir žinomiausias austrų virtuvės patiekalas yra Vienos šnicelis. Tradiciškai jis gaminamas iš plono, bet didelio muštos veršienos gabalėlio, kuris pirmiausia apvoliojamas miltuose, paskui pamirkomas kiaušiniuose, o galiausiai apvoliojamas džiuvėsėliuose ir kepamas įkaitintuose riebaluose. Visuomet patiekiamas su citrinos gabalėliu. Kartais į džiuvėsius net buvo beriama aukso dulkių, kad išgauti dar gražesnę spalvą. Šnicelis taip pat gaminamas iš kiaulienos arba kalakutienos, tačiau tuomet prie jo būtina pridėti „vom Schwein“ (iš kiaulienos) arba „von der Pute“ (iš kalakutienos). Taigiama, kad Austrijoje terminas „Vienos šnicelis“ yra saugomas net įstatymo, kuris taip leidžia vadinti tik iš veršienos pagamintą šnicelį. Yra daug skirtingų Vienos šnicelio variantų. Panašus kepsnys gaminamas Vengrijoje, Italijoje, Čekijoje, Lenkijoje. Galiausiai, jis labai panašus ir į mūsų karbonadą.


Reikės:
aliejaus kepimui
veršienos (arba kalakutienos, arba kiaulienos) gabalėlių po 100 – 200 g
kiaušinių
miltų
džiuvėsėlių
druskos, pipirų

Gaminimo eiga:
1. Mėsą išmušti. Gabaliukas turi būti didelis ir plonas. Įtrinti druska ir pipirais.
2. Iš abiejų pusių apvolioti miltuose, tuomet pamirkyi kiaušinyje, galiausiai džiuvėsėliuose ir kepti įkaitintame aliejuje, kiekvieną pusę po 3 – 4 min.
3. Išėmus uždėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
4. Patiekti su citrinos griežinėliu, virtomis ar keptomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Labai skanus ir lengvai pagaminamas kepsnys. Aš savąjį gaminau iš kalakutienos krūtinėlės. 

Linco pyragas (Linzer torte)

Pasak kai kurių šaltinių Linco pyragas yra seniausias žinomas pyragas pasaulyje. Jo receptas rastas 350 metų senumo receptų knygoje. Kas sukūrė Linco pyrago receptą ir kas jį taip pavadino nėra žinoma. Žinoma, tik tiek, kad pavadinimas greičiausiai kilo nuo Austrijos miesto Linco (Linz). Pyragas kepamas iš maltų migdolų tešlos, aptepamas aviečių arba juodųjų serbentų uogienė, o jo viršus dekoruojamas tos pačios tešlos juostelėmis.


Reikės:
200 g miltų
¼ a. š. cinamono
žiupsnelio maltų gvazdikėlių
¼ a. š. druskos
1 citrinos žievelės
150 g migdolų
125 g cukraus
170 g minkšto sviesto
2 kiaušinių trynių
aviečių arba juodųjų serbentų uogienės
cukraus pudros apibarstymui

Gaminimo eiga:
1. Dubenyje sumaišyti miltus, druska, cinamoną, gvazdikėlius, įtarkuoti citrinos žievelę.
2. Migdolus sumalkite kartu su cukrumi.
3. Dar kitame dubenyje sviestą plakite kol taps minkštas ir purus. Sudėkite migdolus su cukrumi ir dar paplakite kol viskas susimaišys. Sudėkite trynius ir vėl paplakite. Galiausiai sudėkite miltus ir paprastai pamaišykite, kol miltų nebebus matyti, tik nepermaišykite.
4. 2/3 tešlos sudėkite į apvalią sviestu išteptą kepimo skardą nuimamais kraštais ir paspaudami suformuojame pagrindą, nepamiršdami ir kraštų. Likusią tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.
5. Pyrago pagrindą ištepkite uogiene. Jei uogiene sunkiai tepasi, šiek tiek ją pašildykite ant mažos ugnies.
6. Tešlos likutį išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ir supjaustykite į juosteles, kurias kryžiuokite ant pyrago viršaus.
7. Pyragą 20 minučių dėkite į šaldytuvą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
8. Išėmę iš šaldytuvo, kepkite 45 – 55 min. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Šis pyragas tikrai pirmauja iš kol kas visų mano bloge esančių pyragų receptų. Man labai patiko tešla, kuri yra gana trapi, labai primena sausainių tešlą. Be to šis pyragas ne tik skanus, bet ir labai gražus. 

Nemažai padidėjo mano užrašų knygelės apimtis po pažinties su Austrijos virtuve. Ten dar yra neišmėgintas Zacherio torto receptas, štrudelio su obuoliais, naminių makaronų idarytų sūriu, o taip pat kelių rūšių saldžių ir nesaldžių virtinukų receptai. Kada nors jiems tikrai ateis eilė. O šiam kartui tiek. Beje, skaniausiu šiandien tituluoju Linco pyragą. Dėl milijono skanių priežasčių. 

nformaciją ir receptus radau:čia , čia , čia , čia , čia , čia , čia .

15 komentarų:

  1. Linco pyragas labai vilioja, mmm :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rima( laselis medaus)2011 m. vasario 8 d. 22:50

    Super. Šaunuolė tu- tiek info ir receptėliai. Laukiu naujų tavo įrašų. Kur keliausim dabar?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai jau skanu su tavimi keliauti. Lauksiu naujų kelionių.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai smagu tai girdėti. O toliau, labai jau panaši į mūsų, Baltarusijos virtuvė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gal dar kada polentą padarysi? Labai domina :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Turiu nusižiūrėjus ir polentos receptų. Prižadu, būtinai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šnicelį gaminu lygiai taip pat ir iki šiol maniau, jog tai lietuviškas "Muštinukų" receptas. Matyt, austrai nuo lietuvių nusižiūrėjo :)
    O Kaiserschmarrn ir Linzer torte receptai, - tai man nuostabus atradimas. Būtinai gaminsim. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Segebute, džiaugiuosi, kad radai kažką kas patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O kokio skersmens formą naudojot Linco pyragui?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Linco pyragas keptas 24 cm skersmens formoje.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kaiserchmarrn valgiau pagaminta vienos merginos austres,kuri i vakareli atsinese savo nacionalini deserta. Nezinau,ar jai nelabai pavyko (nors Austrijos kaimynai vokieciai noriai valge,bet man ispudzio nepaliko. Ji viena pati beveik viska ir suvalge. Nors gal cia kaip su musiskais cepelinais. Mums patiems jie net ir labai patinka, o uzsienieciai pasibaiseje i ta "rutuliuka" ziuri:-))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Lina, aš manau kaiserschmarn ne toks desertas, kad patiktų visiems. Kita vertus kiekvienas juos ruošia vis kitaip. Tad siūlau dar "nenurašyti" kaiserschmarn'ų ir nusipirkus šviežiausių ir geriausių kiaušinių kokius tik galite gauti, pamėginti išsikepti pačiai.

    P.S.Labai smagu buvo skaityti komentarą ir šiek tiek pavydžiu, kad teko dalyvauti tokiame vakarėlyje :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Renata, o kodėl paskutinė A? O kur Azerbaidžanas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. O čia įdomi istorija :) Šalių eiliškumą žiūriu wikipedijoje. Kuomet dariau šį įrašą, Azerbaidžano dar nebuvo prie Europai priskiriamų šalių. Po kurio laiko pastebėjau, kad pridėjo ir Azerbaidžaną. Greitu metu reikės pasitaisyti :)

    AtsakytiPanaikinti