2011 m. birželio 22 d.

Odė braškėms

Man tikra vasara prasideda tada, kuomet atsiranda braškių. Galėčiau jas valgyti ir valgyti. Kiekviena dieną. Pusryčiams, pietums ir vakarienei. Norėčiau, kad braškių sezonas niekada nesibaigtų. Bet, deja, jis trunkai ne amžinai. Dėl to vis bandau braškių atsivalgyti. Pusryčiams su pienu ir granola. Lengvai vakarienei su kefyru ir bananų gabaliukais. Braškes mėgstu desertuose, sausainiuose, keksiukuose ir pyraguose. Ne ką mažiau salotose ar ant traškios šviežios duonelės. Arba vandenyje su burbuliukais ir citrinomis, gaiviuose kokteiliuose, taurėje šampano. O žinote kur man jos pačios skaniausios? Sutrintos su cukrumi, suvyniotos lietiniuose ir gausiai apibarstytos cukraus pudra. Kartu su puodeliu kvepiančios šviežių šaltmėčių arbatos. Idealūs pusryčiai. O jei dar saulė šviečia už lango. Ir nereikia niekur skubėti. Norisi šypsotis. Ir mėgautis. Ne tik braškėmis, bet ir gyvenimu.

Vyniotinis su braškėmis

Manau, kad lietinius moka išsikepti visi, tad šiandien dalinuosi neseniai atrastu, išmėgintu ir labai labai patikusiu receptu. Neišsigąskite, šį vyniotinį padaryti iš tiesų visai paprasta. Ir laiko reikia ne tiek ir daug.


Reikės:
Biskvitui:
4 kiaušinių
100 g cukraus pudros
55 g miltų
50 g bulvių krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių

Kremui:
200ml 35proc. riebumo grietinėlės
2 – 3 v.š. cukraus pudros
250 g varškės
šviežių braškių

Gaminimo eiga:
1.       Orkaitę įkaitinti iki 220C.
2.    Kiaušinius su cukrumi apie 8 min. plakti elektriniu plaktuvu. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius sumaišyti ir sudėti į kiaušinių masę. Viską gerai išmaišyti.
3.     Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą didelę (tradicinę orkaitės) skardą, dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 7 – 8 min., kol viršus paruduos. Tik jokiu būdu neperkepkite, nes bus sunku suvynioti.
4.    Išėmę iš orkaitės, iškepusį biskvitą, dar šiltą suvyniokite į švarų virtuvinį rankšluostį. Palikite kol atvės.
5.    Tuo metu galite padaryti kremą. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra. Tuomet sudėkite varškę ir pamažu išmaišykite. Braškes supjaustykite nedideliais gabalėliais.
6.    Atvėsusį vyniotinį išvyniokite, ant jo tepkite kremą, jį gražiai paskirstykite, o ant viršaus dėkite smulkintas braškes. Suvyniokite. Apibarstykite cukraus pudra, puoškite braškėmis.
7.       Jei vyniotinį kurį laiką dar palaikysite šaldytuve, bus lengviau supjaustyti. 

P.S. Receptas adaptuotas pagal estę tinklaraštininkę, rašančią nami-nami blogą. Jau už kelių dienų įdėsiu įrašą ir apie estų virtuvę.

P.P.S. O štai kokius dar receptus esu nusižiūrėjusi šiai vasarai:

14 komentarų:

  1. Braškės valdo! Vyniotinis tai neišpasakyto gerumo atrodo..

    o aš labai laukiu įrašo apie estų virtuvę be galo. Man ji tokia paslaptinga šiek tiek :) Nei labai skandinaviška, nei artima lietuviškai ar rusiškai. visko po biškį matyt.

    O Pille iš nami-nami, tai jau visai ne mergaitė, o dviejų gražuolių vaikų mama ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi kaip norėčiau dabar bent gabalėlio :) vyniotiniai gėris, o dar su braškėmis, mmm..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Suviliojo sis vyniotinis. Tik turiu klausima, kada geriau gaminti ar diena pries valgyma, kad pastovetu, ar ta pacia diena ?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, estų virtuvė man irgi pasirodė paslaptinga ir įdomi. Maniau, kad bus labiau panaši į lietuvišką. O Pille aš kažkodėl įsivaizduoju tokią žaviai mergaitišką, nors taip, ji jau 2 vaikų mamytė:) Bet gal vis gi pataisysiu:)

    Reda, ačiū, mielai pavaišinčiau:)

    Kristina, manau, idealu būtų kelias valandas palaikyti vyniotinį šaldytuve. Bet tikrai galite gaminti ir iš vakaro.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikras skanumėlis! Braškės tikrai odės nusipelnė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Einu ir aš tokį kept savo brangiausiojo magistro proga;)) Jau net įsivaizduoju koks skanumas!:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Citrina ir bulve, ačiū, aš irgi taip manau:)

    Ineta, tokia proga be pyrago niekaip! Tikiuosi buvo skanu:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Isbandytas! Labai visiems patiko, tik man paciai nebeuzteko :( Bet bus proga dar karta pakartoti:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ineta, Kristina labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko ir patiko:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Va tokį vyniotinį tikrai nebūtų nuodėmė suvalgyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Išbandyta! Skanumas skanumėlis!

    AtsakytiPanaikinti